0:01 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ελένη, με ακούς;

Ελένη, με ακούς;

Πεδίον δόξης λαμπρόν για την πλήρη διερεύνηση μιας υπόθεσης η οποία ταλανίζει το πολιτικό σύστημα και προκαλεί συθέμελους τριγμούς στο οικοδόμημα της Δικαιοσύνης διασαλεύοντας το κύρος της, υπάρχει πλέον στον Άρειο Πάγο αλλά και την ελληνική Βουλή. 

του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, στέλνει στην Βουλή τη δικογραφία η οποία διαβιβάστηκε από τον Άρειο Πάγο καθώς ο διατελών διπλή έρευνα, αντεισαγγελέας κ. Ευάγγελος Ζαχαρής σκόνταψε επάνω σε ονόματα πολιτικών (Τσίπρας, Παπαγγελόπουλος, Καλογήρου) και ακολούθησε τη διαδικασία της αμελλητί αποστολής. Είχε προηγηθεί η μαραθώνια (επί 5 σχεδόν ώρες) κατάθεση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος έστησε στον «τοίχο» τόσο τον Ρασπούτιν όσο και την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, την οποία επόπτευε μέχρι πρόσφατα. Η κατάθεσή του εν ενεργεία εισαγγελικού λειτουργού (το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται στη διάθεση της «Μ») προκαλεί ανατριχίλα. Και αυτό γιατί εμφανιζόμενος ενώπιον του κ. Ζαχαρή περιέγραψε με λεπτομερή τρόπο την επιρροή που φέρεται να ασκούσε ο κ. Παπαγγελόπουλος στην εισαγγελία Διαφθοράς. Για την ακρίβεια μίλησε για τον «Ρασπούτιν» ο οποίος σαν τον Θεό βρισκόταν παντού στον χώρο της εισαγγελίας. Τον άνθρωπο που ήταν κάτι σαν το άλλο μισό για την κ. Τουλουπάκη, σε τέτοιο σημείο που – σύμφωνα με τον κ. Αγγελή – πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του ιδίου, του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, της Μαρίας Παπασπύρου και της Ξένης Δημητρίου με αντικείμενο συζήτησης την απομάκρυνση της Τουλουπάκη από την εισαγγελία Διαφθοράς για να σταματήσει η συγκεκριμένη σχέση εξάρτησης.

Θα μιλήσουν (;) τα τηλέφωνα

Η έρευνα της «Μ» και οι επαφές με ανώτατους δικαστικούς κύκλους γνώστες όλων όσων συνέβαιναν στην εισαγγελία Διαφθοράς αλλά και στην Οικονομική Εισαγγελία (υπηρετούσε και εκεί η κ. Τουλουπάκη προτού «αναβαθμιστεί» σε εισαγγελέα Διαφθοράς με εντυπωσιακό τρόπο) επιβεβαιώνουν όλα όσα κατέθεσε ο Αγγελής. Ότι δηλαδή βρισκόταν διαρκώς σε «ανοικτή γραμμή» με τον «Ρασπούτιν». Τον «Παπ», όπως τον αποκαλούσε χαϊδευτικά. Είναι ζήτημα τιμής για τη Δικαιοσύνη να κάνει την αυτοκάθαρσή της και να αποδείξει εάν όντως υπήρχε τόσο στενή σχέση μεταξύ ενός κυβερνητικού στελέχους και μιας εισαγγελικού λειτουργού. Και είναι χρέος των Ελλήνων βουλευτών να διερευνήσουν σε βάθος και όχι επιδερμικά ή επικοινωνιακά όλα όσα κατήγγειλε ο κ. Αγγελής. Γιατί δεν μιλάμε για τυχαίο πρόσωπο αλλά για έναν εισαγγελικό λειτουργό ο οποίος προΐστατο των προσώπων που ο ίδιος, έστω και ετεροχρονισμένα, αποφάσισε να καταγγείλει. Ανώτατες δικαστικές πηγές εξηγούσαν στην «Μ» ότι ο μοναδικός τρόπος για να αποδειχθούν τα πάντα και κατά πόσο έχει διαπραχθεί το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας είναι να ανοίξουν τα κινητά τηλέφωνα όλων των εμπλεκομένων. Είναι κάτι που προφανώς, όπως επεσήμαναν, θα επιζητήσει και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος προκειμένου να αποδείξει ότι αδίκως βάλλεται, όπως άφησε να εννοηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος τον κατονόμασε ως τον «Ρασπούτιν». Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος, ιδού και το πήδημα όπως λέει ο θυμόσοφος λαός.

Διχασμένη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Όσο παράδοξο και αν ακούγεται η υπόθεση Novartis φέρνει τη διχόνοια τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές στο κυβερνητικό στρατόπεδο κυριαρχούσαν δύο γραμμές οι οποίες θα κληθούν να λύσουν τις διαφορές τους στην αυριανή (Δευτέρα) σύσκεψη στο Μαξίμου. Άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη φέρονται να πρόκριναν την γραμμή της ήπιας διαχείρισης του θέματος για να μην καταδειχθεί «ρεβανσιστική διάθεση» προς την πρώην κυβέρνηση και δοθεί η αίσθηση στον κόσμο ότι στήνεται «σκηνικό σκευωρίας προκειμένου να κουκουλωθεί η υπόθεση της Novartis». Τα ίδια πρόσωπα μάλιστα προεξοφλούσαν μια άγονη εξεταστική επιτροπή στην οποία δεν θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν και πολλά. Γιατί, όπως εξηγούσαν, ήταν «ο λόγος του ενός εναντίον του λόγου του άλλου». Πρόσωπα, όμως, όπως ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και αρκετά στελέχη του κόμματος θέτουν ως απαράβατο όρο μια πιο σκληρή γραμμή και χαρακτηρίζουν ως επιτακτική την εις βάθος έρευνα για την αποκάλυψη των «σκευωρών». Οι όποιες αποφάσεις πάντως θα ληφθούν εφόσον οι βουλευτές λάβουν γνώση της δικογραφίας και κυρίως των όσων καταγγέλλει ο κ. Αγγελής. Από την άλλη πλευρά και ο ΣΥΡΙΖΑ αμφιταλαντεύεται ως προς την γραμμή που θα ακολουθήσει.

Μπορεί ο κ. Τσίπρας να προ-κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία σε σύσταση επιτροπής ωστόσο αρκετοί βουλευτές της Κουμουνδούρου διαρρέουν δεξιά και αριστερά ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος ουδέποτε υπήρξε κομματικό στέλεχος και η τοποθέτησή του στη συγκεκριμένη θέση έχει να κάνει περισσότερο με την επιθυμία του πρώην κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου. «Ο ίδιος ο κ. Αγγελής στην κατάθεσή του παραδέχεται συσκέψεις παρουσία του κ. Καλογήρου στις οποίες συζητείτο η απομάκρυνση της κ. Τουλουπάκη προκειμένου να μην έχει σχέσεις με τον «Ρασπούτιν». Οπότε από που ακριβώς εδράζει η άποψη ότι η πρώην κυβέρνηση «έστησε» τη Novartis;», αναφέρουν.

Υποθέσεις σε συρτάρι και αρχείο

Πέραν της όποιας πολιτικής αντιπαράθεσης εκείνο το οποίο προκαλεί έντονο ενδιαφέρον στη διπλή έρευνα που διεξάγεται είναι το μέρος της κατάθεσης Αγγελή σχετικά με έρευνες και δικογραφίες οι οποίες προφανώς με άνωθεν εντολή αρχειοθετήθηκαν ή έμειναν στα συρτάρια των εισαγγελέων Διαφθοράς. Όπως σημείωσε ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός εάν διερευνηθεί ο τρόπος αρχειοθέτησής τους τότε θα προκληθούν Ρίχτερ στην ελληνική δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ» μια από τις υποθέσεις η οποία «έτρεξε» αλλά με ελαττωμένη ταχύτητα από την… προβλεπόμενη είναι εκείνη που αφορά επιχειρηματικό κολοσσό. Μια ακόμη που βάλτωσε επί χρόνια στα συρτάρια των εισαγγελέων ήταν εκείνη των δανείων της Πειραιώς για την οποία έχει ήδη αποσταλεί στην Βουλή το σκέλος που αφορά τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ο πρώην υπουργός έχει καταγγελθεί μέσω αναφοράς στον Άρειο Πάγο ότι σε ανοικτή γραμμή με την Τουλουπάκη φρόντιζε προκειμένου να μην τρέξει η δικογραφία η οποία παρέμεινε στο συρτάρι επί ενάμιση χρόνο.

Τι απαντά η εισαγγελέας Διαφθοράς

Aμέσως μετά την κατάθεση του Ιωάννη Αγγελή η εισαγγελέας Διαφθοράς αντέδρασε χαρακτηρίζοντας ως ψεύδη όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας. Την Τρίτη η Ελένη Τουλουπάκη θα δώσει κατάθεση στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπύρο Παππά ο οποίος ξεκινά τη διερεύνηση των δικών της καταγγελιών. Σύμφωνα με την εκδοχή της εισαγγελέως σχετικά με το πολυσυζητημένο ταξίδι στη Βιέννη και στη συνάντηση του κλιμακίου Ελλήνων εισαγγελέων με ομολόγους της Αμερικανούς, αναμένεται να πει πως έγινε λόγος για λογαριασμό που σχετιζόταν με πολιτικό και για παράνομο χρήμα και ο κ. Αγγελής πρότεινε τα όποια στοιχεία να δοθούν μέσω Eurojust. Στην ίδια αναφορά, η κ. Τουλουπάκη φέρεται, επίσης, να υποστηρίζει ότι ο κ. Αγγελής κατέσχεσε δύο φορές ηλεκτρονικά αρχεία τόσο για τη Novartis όσο και για άλλες υπό διερεύνηση υποθέσεις, αλλά και τα πρωτότυπα απόρρητα έγγραφα που είχαν αποστείλει στους εισαγγελείς οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους. Επίσης, στην αναφορά της η εισαγγελική λειτουργός φέρεται να κάνει λόγο για ενέργειες του κυρίου Αγγελή που επιχείρησαν να μπλοκάρουν την ταχεία περαίωση της έρευνας, ενώ κατηγορεί τον πρώην επόπτη της, για παρεμβάσεις στο έργο της, υποστηρίζοντας ότι παρενέβαινε, αλλάζοντας τις δικές της παραγγελίες που έδινε στους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης.

Ποιους καλεί ο Ζαχαρής

Η μαραθώνια κατάθεση του Ιωάννη Αγγελή, πρώην επόπτη της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελου Ζαχαρή, ο οποίος διενεργεί έρευνα για μεθοδεύσεις και πολιτική στόχευση στην υπόθεση, φέρνει εξελίξεις. Ενώπιον του εισαγγελέα θα καταθέσουν ως μάρτυρες η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου αλλά και η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου. Για τη μεν πρώτη ο κ. Αγγελής έχει πει πως του αποκάλυψε το όνομα του «Ρασπούτιν» και συμπλήρωσε πως το «όνομα του «Ρασπούτιν» το ξέρουν πολύ καλά και ο Μιχάλης Καλογήρου και η Μαρία Παπασπύρου». Φέρεται μάλιστα στην κατάθεσή του να αναφέρθηκε σε συναντήσεις που είχε ο ίδιος και με τους τρείς (Καλογήρου, Δημητρίου και Παπασπύρου) όπου, επέμεινε, συμφωνήθηκε να απομακρυνθεί η Τουλουπάκη για να σταματήσει η επιρροή που είχε πάνω της ο «Ρασπούτιν».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας