19:22 Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Εμβόλιο Pfizer: Λιγότερο αποτελεσματικό στη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά αποφεύγεις βαριά συμπτώματα

Εμβόλιο Pfizer: Λιγότερο αποτελεσματικό στη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά αποφεύγεις βαριά συμπτώματα

Η προστασία που παρέχει το εμβόλιο της Pfizer έναντι ήπιων μορφών νόσησης από τον κορωνοϊό φαίνεται να μειώνεται μετά από λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με δεδομένα που συγκέντρωσε το Ισραήλ, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί των άλλων μεταλλαγμένων στελεχών. Ωστόσο, το εμβόλιο εξακολουθεί να παρέχει προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης, μεταδίδει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet, επικαλούμενος στοιχεία του ισραηλινού υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με το Ynet, το εμβόλιο που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech παρείχε προστασία από τη νόσηση στο 64% των εμβολιασμένων στο διάστημα 6 Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, όταν η κυβέρνηση της χώρας ήρε τους περιορισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από το 94% που είχε καταγραφεί μεταξύ 2 Μαΐου και 5 Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εμβόλιο Pfizer: Λιγότερο αποτελεσματικό σε απλή νόσηση με τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά αποφεύγεις το νοσοκομείο και τα βαριά συμπτώματα
Pfizer: 13χρονος πέθανε στον ύπνο του τρεις ημέρες μετά τη δεύτερη δόση
Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν, καθώς η προστασία που παρέχει το εμβόλιο έναντι της νοσηλείας μειώθηκε μόνο κατά τι, στο 93% από 98% προηγουμένως. Επίσης, αντίστοιχη ήταν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και έναντι της σοβαρής νόσησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ynet.

Εν τω μεταξύ, η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, προκαλεί ανησυχία στις υγειονομικές αρχές καθώς εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη, γεγονός αποτελεί πραγματική δοκιμασία για τα εμβόλια.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 


Όπως διαβάζουμε στο capital.gr, η Dervila Keane, εκπρόσωπος της Pfizer, αρνήθηκε να σχολιάσει τα νέα στοιχεία από το Ισραήλ, αλλά επεσήμανε ότι άλλες έρευνες δείχνουν ότι το εμβόλιο συνεχίζει να παρέχει προστασία έναντι των νέων μεταλλάξεων – απλώς ελαφρώς μειωμένη έναντι ορισμένων εξ αυτών. Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο “θα συνεχίσει να προστατεύει έναντι των μεταλλάξεων”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Ισραήλ εξετάζει επαναφορά μέτρων
Εν τω μεταξύ, στο Ισραήλ, όπου η κυβέρνηση ήρε στις αρχές Ιουνίου τους περιορισμούς που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πολλά από τα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα αφορούν εμβολιασμένα άτομα, σύμφωνα με το Ynet. Την προηγούμενη Παρασκευή, το 55% των νέων κρουσμάτων αφορούσαν εμβολιασμένους πολίτες, σημειώνει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος. Επίσης, αναφέρει, ότι από τις 4 Ιουλίου καταγράφηκαν 35 σοβαρές περιπτώσεις νόσησης από κορονοϊό σε σύνολο πληθυσμού 9,3 εκατομμυρίων, έναντι 21 που είχαν καταγραφεί στις 19 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ είναι από χώρες που προωθούν με τον ταχύτερο ρυθμό τον εμβολιασμών των πολιτών του, με περίπου το 57% του πληθυσμού του να έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας