0:11 Τρίτη 5 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Ένας Γερμανός πρόεδρος πρώτη φορά στην Κύπρο

Ένας Γερμανός πρόεδρος πρώτη φορά στην Κύπρο

Είναι μια ιστορική επίσκεψη για τη Γερμανία, την Κύπρο και την ευρωπαϊκή διπλωματία. Για πρώτη φορά ένας Γερμανός πρόεδρος επισκέπτεται την Κύπρο από την ανεξαρτησία της στις αρχές της δεκαετίας του ´60. Η επίσημη επίσκεψη του Ομοσπονδιακού Προέδρου Φρανκ-Bάλτερ Σταϊνμάιερ συμπίπτει επίσης με σημαντικά ορόσημα: 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου, 75 χρόνια από τη θέσπιση του Γερμανικού Συντάγματος.

Η επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι υψηλού συμβολισμού. Βέβαια στην Κύπρο είχε ξαναβρεθεί ο Φρανκ-Bάλτερ Σταϊνμάιερ και το 2015 ως Σοσιαλδημοκράτης υπ. Εξωτερικών στον «Μεγάλο Συνασπισμό» υπό την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Τότε είχε εκφράσει το «μεγάλο ενδιαφέρον» της Γερμανίας για επίλυση του Κυπριακού. Τότε ακόμη επικρατούσε αισιοδοξία, δύο χρόνια πριν από τις αδιέξοδες διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας το 2017.

Το 2024 ο κόσμος και η Ευρώπη έχουν αλλάξει. Το γερμανικό ενδιαφέρον για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου παραμένει όμως αναλλοίωτο. Ούτε η «αισιοδοξία» του Βερολίνου για «εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις» προς επίτευξη λύσης στο Κυπριακό έχει αποσοβηθεί, σύμφωνα με ανώτατες γερμανικές πηγές. Αναπόφευκτα, η συγκυρία κινητικότητας στο Κυπριακό, λίγο μετά τον διορισμό ειδικής απεσταλμένης από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αναμένεται να τροφοδοτήσει το περιεχόμενο των συναντήσεων του Γερμανού Προέδρου στο νησί, παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη προγραμματιζόταν από καιρό και σε πρώτη ανάγνωση φαντάζει εθιμοτυπική.

Συγκεκριμένα, η άφιξη του Προέδρου της Γερμανίας στην Κύπρο δίνει την ευκαιρία στον ομόλογό του κ. Σταϊνμάιερ, Νίκο Χριστοδουλίδη, να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στην περιοχή, μετά την επίσκεψη της απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες στο νησί, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Η ίδια μάλιστα βρέθηκε προ ημερών και στην Άγκυρα. Από την πλευρά της γερμανικής προεδρίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερμανός πρόεδρος αναμένεται να αναδείξει τη σημασία διατήρησης της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης είχε επισημάνει και την προοπτική ανάδειξης Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται να αποτελεί θέμα συζήτησης.

Από εκεί και πέρα, για τη Γερμανία η επίσκεψη Σταϊνμάιερ στην Κύπρο εντάσσεται στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των διμερών σχέσεων την τελευταία διετία. Μέσα σε αυτό το διάστημα βρέθηκαν στο Βερολίνο δύο Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, δύο υπ. Εξωτερικών, ο Ιωάννης Κασουλίδης και ο Κων/νος Κόμπος αλλά και η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου ο Ιωάννης Κασουλίδης μετά την παραίτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη

Κυριάκος Μητσοτάκης – Νίκος Χριστοδουλίδης: LIVE κοινές δηλώσεις

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας