15:19 Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Ενεργειακή κρίση στο Ουζμπεκιστάν μετά την απόφαση του Τουρκμενιστάν να παύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου

Ενεργειακή κρίση στο Ουζμπεκιστάν μετά την απόφαση του Τουρκμενιστάν να παύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου

Σημαντικές ελλείψεις που αφορούν την παροχή φυσικού αερίου παρατηρούνται στο Ουζμπεκιστάν μετά την απόφαση του γειτονικού Τουρκμενιστάν να αναστείλει τις εξαγωγές φυσικού αερίου λόγω του δριμύτατου ψύχους.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν ανέστειλε τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να διασφαλίσει ενεργειακούς πόρους για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης. Το Ουζμπεκιστάν βρίσκεται συχνά αντιμέτωπο με ελλείψεις στην ενέργεια.

Χθες Δευτέρα, το Τουρκμενιστάν ανέστειλε πλήρως τις εξαγωγές φυσικού αερίου στο Ουζμπεκιστάν και το 20% των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα.

Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Σαβκάτ Μιρζιγιόγεφ επέκρινε έντονα τους αρμόδιους για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και απέπεμψε τρεις κορυφαίους αξιωματούχους, μετέδωσε το Interfax.

Τον προηγούμενο μήνα το Ουζμπεκιστάν υπέγραψε συμφωνία με το Τουρκμενιστάν για την εισαγωγή επιπλέον 1,5 δισεκ. κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου τον φετινό χειμώνα, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.

Το Ουζμπεκιστάν παράγει περίπου 52 bcm φυσικού αερίου ετησίως, αλλά εισάγει καθημερινά σχεδόν 15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πούτιν: Συναντά Σι Τζινπίνγκ και Ερντογάν στο Ουζμπεκιστάν

Ουζμπεκιστάν: Αναφορές για χιλιάδες τραυματίες μετά από ταραχές

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας