16:44 Τρίτη 21 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Ένταση και χημικά στο μαθητικό και φοιτητικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Ένταση και χημικά στο μαθητικό και φοιτητικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από τη Βουλή, στο Σύνταγμα, εκεί που κατέληξε η πορεία των φοιτητών, πανεπιστημιακών και μαθητών που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο κατά της ίδρυσης των ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Εκεί, ομάδα φοιτητών συνεπλάκη με άνδρες των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση χημικών.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, συγκεντρώθηκαν πάνω από 800 άτομα στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή.


Έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πανεπιστήμιου και Ακαδημίας και οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος.

Κεντρικό σύνθημα των φοιτητών είναι «Μένουμε φοιτητές, δε γινόμαστε πελάτες».

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, η Φιλοσοφική, οι Σχολές Επιστημών Αγωγής, η Σχολή Θετικών Επιστημών, η Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο ενός συντονισμούς πανελλαδικής δράσης που περιλαμβάνει 115 συλλόγους. Πολλές σχολές τελούν ήδη υπό κατάληψη.

Συμμετέχει επίσης η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και οι Ομοσπονδίες Γονέων Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσης συμμετοχή στα συλλαλητήρια αποφάσισε και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς επίσης Σύλλογοι ΔΕΠ και άλλες κατηγορίες προσωπικού των ΑΕΙ.

Στην ανακοίνωση του συντονισμού των Φοιτητικών Συλλόγων, επισημαίνεται:


«Η κυβέρνηση της ΝΔ, όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, προώθησαν την πολιτική της εμπορευματοποίησης και περαιτέρω διάλυσης της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, την πολιτική της ΕΕ, τους φοιτητές να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις σπουδές και να έχουν πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, και τώρα έρχονται να ολοκληρώσουν το έγκλημα με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων!

Αυτό που εμείς έχουμε ανάγκη είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν και ποιοτικό πανεπιστήμιο, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα, και όχι ένα πανεπιστήμιο πανάκριβο, υποβαθμισμένο, που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και κάνει «παζάρι πτυχίων». Απαιτούμε ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, με προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού, εκσυγχρονισμό των υποδομών, των εργαστηρίων, των προγραμμάτων σπουδών, της φοιτητικής μέριμνας. Μόνο με τον μαζικό, οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην κυβέρνηση, να μην περάσει το νομοσχέδιο – έκτρωμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!».

Διαβάστε ακόμη

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας