6:07 Σάββατο 27 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Έντονο στρες και παραμέληση ιατρικών ραντεβού προκάλεσε η πανδημία COVID-19 στις έγκυες

Έντονο στρες και παραμέληση ιατρικών ραντεβού προκάλεσε η πανδημία COVID-19 στις έγκυες

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, παρατηρήθηκε αυξημένη ανησυχία και φόβος μόλυνσης από τον ιό σε ευπαθείς ομάδες, μια από τις οποίες αποτελούν και οι γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Παρόλο που δόθηκε πρωταρχική σημασία στην υγεία τους, η κοινωνική απομόνωση, ο περιορισμός στο σπίτι και η απώλεια σημαντικών προσώπων, δημιούργησε ένα στρεσογόνο περιβάλλον κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τις αντίστοιχες ψυχοκοινωνικές και σωματικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, η εξάπλωση του ιού δημιούργησε έντονο stress στις εγκυμονούσες, κυρίως λόγω ανησυχίας για την υγεία τους, την υγεία των μωρών τους και των αγαπημένων τους προσώπων. Παρ’ ότι υπήρχε ενημέρωση για τον COVID-19, από τους γιατρούς και τις νοσηλεύτριες/μαίες, καταγράφηκε μείωση των ραντεβού με ιατρούς, λόγω του φόβου μόλυνσης. Η νέα καθημερινότητα που επέβαλε ο περιορισμός στο σπίτι, η συνεχής χρήση αντισηπτικών, το κλείσιμο των σχολείων, η απομόνωση από ομάδες υψηλού κινδύνου και η αποφυγή πολυσύχναστων προορισμών, προκάλεσε σύγχυση και ανησυχία.

Όπως προέκυψε από τις υπάρχουσες μελέτες, οι εγκυμονούσες εμφάνισαν καταθλιπτικό συναίσθημα σε στατιστικά σημαντικό βαθμό – συγκριτικά με την περίοδο πριν την πανδημία, κυρίως λόγω ανησυχίας για την ραγδαία μετάδοση του ιού, των ύποπτων κρουσμάτων και του αριθμού των θανάτων. Παράγοντες όπως η μικρή ηλικία της εγκύου, οι πολλές ώρες εργασίας, το χαμηλό βάρος γέννησης καθώς και το χαμηλό εισόδημα και οι κακές συνθήκες διαβίωσης ενίσχυσαν την εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων στις εγκύους.

Δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην υγεία των εγκύων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 και η διατήρηση της ευεξίας τους υπήρξε εξίσου σημαντική. Η προώθηση στρατηγικών θετικής στάσης, χαλάρωσης και αποδοχής της κατάστασης , μπορούν να θεωρηθούν αποτελεσματικές – όχι φυσικά μόνο για τις έγκυες, αλλά και για τον γενικό πληθυσμό. Η υιοθέτηση τεχνικών χαλάρωσης και αποβολής στρες, σε συνδυασμό με την ενίσχυση διαπροσωπικών σχέσεων και την ψυχοθεραπεία – κατά περίπτωση, περιόρισαν τη συνταγογράφηση αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Η μελέτη θα παρουσιαστεί στο 13ο State of the Art Συνέδριο Εφηβικής Υγείας που θα πραγματοποιηθεί για λόγους Δημόσιας Υγείας διαδικτυακά, στις 9-10 και 11 Οκτωβρίου 2020 και μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο link https://bit.ly/2E5odTl

Στην μελέτη συμμετείχαν 9 επιστήμονες από 3 κλινικές. συγκεκριμένα συμμετείχαν οι Ανδρονίκη Σταυρίδου, Δέσποινα Μιχαηλίδου, Ελένη Παναγούλη, Θεόδωρος Ν. Σεργεντάνης, Ευθαλία Τζίλα , Θεοδώρα Ψαλτοπούλου Μαρία Τσολιά, Νικόλαος Βλάχος & Άρτεμις Τσίτσικα, από την Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ), Β’ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», την Θεραπευτική κλινική, Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», Ιατρική Σχολή, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τη Β’ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική, Αρεταίειο Νοσοκομείο, Ιατρική Σχολή, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό: Επιτυχής η πρώτη μεταμόσχευση πνεύμονα στην Ελλάδα, μετά από 10 χρόνια!

Αθηνά Παππά: Η συγκλονιστική ανάρτηση της ηθοποιού για τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας