12:38 Κυριακή 3 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Επιδημία κοκκύτη στην Κροατία- Περισσότερα από 1.000 κρούσματα φέτος

Επιδημία κοκκύτη στην Κροατία- Περισσότερα από 1.000 κρούσματα φέτος

Τη μεγαλύτερη επιδημία κοκκύτη εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες βιώνει η Κροατία με περισσότερα από 1.000 περιστατικά να έχουν επιβεβαιωθεί φέτος. Ο κοκκύτης προκαλεί έντονο και δυσάρεστο βήχα που μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο κοκκύτης είναι οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.

Διακρίνονται 3 στάδια της νόσου:

Το πρόδρομο ή καταρροϊκό που διαρκεί 1-2 εβδομάδες, κατά τις οποίες ο ασθενής έχει καταρροϊκά φαινόμενα και άτυπο ερεθιστικό ξηρό βήχα, αρχικά νυκτερινό.

Το παροξυσμικό που διαρκεί 1-6 εβδομάδες και ο βήχας γίνεται προοδευτικά εντονότερος, επέρχεται κατά παροξυσμούς και παίρνει σπασμωδικό (κοκκυτικό) χαρακτήρα. Οι παροξυσμοί του βήχα φθάνουν κατά μέσο όρο τους 15 το 24ωρο. Χαρακτηριστικά μετά από βαθιά εισπνοή επέρχονται κατά την ίδια εκπνοή πολλές βηχικές ώσεις, τις οποίες ακολουθεί βαθιά, ηχηρή, συριγμώδης εισπνοή (εισπνευστικός συριγμός). Ο παροξυσμός περιλαμβάνει επεισόδια βήχα που διαδέχονται το ένα το άλλο με αυξανόμενη ένταση που συχνά τελειώνουν με εμετό. Στην αιχμή των παροξυσμών του βήχα προκαλείται άπνοια που οδηγεί σε κυάνωση, η οποία παρέρχεται μετά από εισπνευστικό συριγμό.

Το στάδιο της αποδρομής που διαρκεί 2-3 εβδομάδες και οι παροξυσμοί γίνονται ηπιότεροι και αραιότεροι και τελικά σταματούν. Ο πυρετός κατά τη διάρκεια της νόσου όταν υπάρχει είναι συνήθως ήπιος.

Οι επιπλοκές είναι συχνότερες στα βρέφη και εξασθενημένα παιδιά και αφορούν κυρίως το αναπνευστικό και το ΚΝΣ. Η συχνότερη επιπλοκή είναι η δευτεροπαθής πνευμονία η οποία αποτελεί και τη συχνότερη αιτία θανάτου.

Κέντρα ελέγχου έχουν συσταθεί για να ανασχεθεί η εξάπλωση της νόσου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει επιβεβαιωμένοι θάνατοι από την ασθένεια, την οποία οι ενήλικες υπό κανονικές συνθήκες περνούν ελαφρά, ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για νεογέννητα και μωρά.

Υγειονομικοί αποδίδουν το φαινόμενο εν μέρει στη μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας