4:51 Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022
eReportaz

Live:

Επίδομα 800 ευρώ: Νέες κατηγορίες εργαζομένων - Τι λένε γνωστοί ηθοποιοί

Επίδομα 800 ευρώ: Νέες κατηγορίες εργαζομένων - Τι λένε γνωστοί ηθοποιοί

Ηθοποιοί και μουσικοί μεταξύ άλλων, είναι μέσα στις νέες κατηγορίες εργαζομένων δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ της κυβέρνησης ως οικονομική ενίσχυση σε όσους πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Ρεπορτάζ: Κυριάκος Θεοδοσίου

Σύμφωνα μάλιστα με ανάρτηση του Γραμματέα Τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρη Καραγεωργόπουλου στο facebook, οι νέες κατηγορίες εργαζομένων αναμένεται να ενταχθούν στα μέτρα προστασίας από τις συνέπειες του κορωνοϊού μέχρι την επόμενη Τρίτη.

H ανάρτηση του Γραμματέα Τύπου της ΓΣΕΕ:

https://www.facebook.com/dkarageorgopoulos/posts/10220421161012854

Αυτές είναι οι νέες κατηγορίες που δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ:

 • Καλλιτέχνες
 • Ξεναγοί
 • Τουριστικοί συνοδοί
 • Οικοδόμοι
 • Ωρομίσθιοι
 • Ιεροψάλτες
 • Φορτοεκφορτωτές
 • Εργαζόμενοι Helexpo
 • Μουσικοί
 • Ηθοποιοί
 • Ταξιθέτες
 • Εργαζόμενοι σε λιγνιτικές μονάδες
 • Εργαζόμενοι σε επίσχεση

Οι εργαζόμενοι που υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν τα 800 ευρώ μέχρι και το Σάββατο ανήλθαν στους 851.000.

Επίσης εκτιμάται ότι οι νέες κατηγορίες, οι οποίες δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα επίσημα, σκοπεύουν να ενισχύσουν 100.000 εργαζομένους.

Η απόφαση έρχεται μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «ΜΠΑΜ», όπου ηθοποιοί μιλούν για τις οικονομικές πλέον δυσκολίες στον χώρο τους, την ανησυχία και την ανασφάλειά τους για την εξαίρεσή τους από το επίδομα.

Ράνια Μακρή: Η ηθοποιός σημάνει SOS

Πώς να ζήσω με 200 ευρω;

Ράνια Μακρή

Τη δική της ανησυχία εξέφρασε και η πρωταγωνίστρια Ράνια Μακρή. «Οι περισσότεροι ηθοποιοί πληρωνόμαστε με το επεισόδιο και το θέμα είναι ότι οι εταιρείες παραγωγής για τα επεισόδια που έχουμε δουλέψει μας πληρώνει μετά από τέσσερις μήνες. Για τα επεισόδια που έχουμε ήδη κάνει εμείς είμαστε απλήρωτοι επειδή σταμάτησε η προβολή. Για να πληρωθούμε πρέπει να υπάρχει η προβολή των επεισοδίων στα οποία παίζουμε και μετά από κάποιους μήνες να πάρουμε χρήματα στα χέρια μας», δήλωσε στο Mega και συνέχισε:

«Ούτε ασφάλιση έχουμε, ούτε ένσημα, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τα βασικά. Η συνάδελφος η Σοφία Αλεξανιάν βγήκε με θάρρος και είπε ότι δεν έχει τα βασικά». Στη συνέχεια εξέφρασε την απορία της για το πως θα καταφέρει να ζήσει με 200 ευρώ: «Εγώ είμαι άνεργη αυτή τη στιγμή όπως και πολλοί συνάδελφοί μου. Παίρνω ένα ΚΕΑ, έχω κάποια πράγματα απλήρωτα… Όταν έχεις δύο και τρία ενοίκια να τρέχουν, είναι δύσκολη η κατάσταση. Οι λογαριασμοί τρέχουν, έχουμε παιδιά, οικογένεια… Δεν κατανοώ πώς περιμένουν να ζήσουμε με 200 ευρώ, ένα ΚΕΑ. Πραγματικά είναι δύσκολη η κατάσταση», είπε η Ράνια Μακρή.

Συνολικά ο κλάδος των ηθοποιών ανησυχεί αναφορικά με το θέμα του επιδόματος που δεν δικαιούνται. «Τα θέατρα έχουν κλείσει με την εντολή του κράτους. Όπως, λοιπόν, έχει κάνει και με άλλα επαγγέλματα, έτσι θα πρέπει να το σκεφτεί ξανά κι αυτό», ανέφερε η Ελισάβετ Μουτάφη.

Ελισάβετ Μουτάφη

Για το θέμα τοποθετήθηκε και η Ευαγγελία Μουμούρη δηλώντας σε εκπομπή του Open: «Ακόμα και οι άνθρωποι, ο οποίοι νομίμως είχαν εργαζόμενους που δούλευαν για αυτούς και να κάνουν παραστάσεις, μπορεί να μην πάρουν αυτά τα λεφτά. Στην ίδια φάση είμαι και εγώ ».

Ευαγγελία Μουμούρη

Κραυγή αγωνίας των εκπροσώπων της 7ης Τέχνης που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, αφού δεν δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ.

Αννα Φόνσου: Πρέπει η υπουργός Πολιτισμού να λύσει το μέγα θέμα

ηθοποιούς

Άννα Φόνσου

SOS εκπέμπουν οι ηθοποιοί στην Ελλάδα που λόγω του κορωνοϊού έχουν έρθει αντιμέτωποι με σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης. Όλα αυτά αφού μετά την οριστική παύση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας λόγω των μέτρων κατά του ιού, πολλοί από αυτούς δεν δικαιούνται να πάρουν το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ. Αυτό που ζητά το Σωματείο των Ηθοποιών είναι ραντεβού με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των ηθοποιών.

Η Αννα Φόνσου, που πάντα βρίσκεται στο πλευρό των ηθοποιών, μιλώντας αποκλειστικά στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» τόνισε την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης μιας συνάντησης με την κυρία Μενδώνη. Μάλιστα, αποκάλυψε πως η συντριπτική πλειοψηφία των ηθοποιών δεν έχει δικαίωμα στο επίδομα των 800 ευρώ: «Οι περισσότεροι ηθοποιοί δεν δικαιούνται το επίδομα γιατί δεν έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου. Κι εγώ που με 10 ηθοποιούς ανεβάζαμε παράσταση στο “Σπίτι του ηθοποιού”, επειδή είχαμε συμβόλαιο για την παράσταση ρώτησα και μου απάντησαν πως δεν δικαιούνται το επίδομα οι ηθοποιοί. Κι αυτό συμβαίνει σχεδόν παντού, καθώς οι ηθοποιοί κάθε τρεις μήνες αλλάζουν δουλειά και δεν έχουν μεγάλες συμβάσεις. Οι ηθοποιοί είναι τα πιο αδικημένα πλάσματα», αναφέρει στην «ΜΠΑΜ» η ηθοποιός και συνεχίζει: «Επιθυμούμε και προγραμματίζουμε συνάντηση με την υπουργού Πολιτισμού, που μάλιστα αγαπάει τους ηθοποιούς. Αίτημά μας είναι να καθιερωθεί το σύστημα των συλλογικών συμβάσεων για τους ηθοποιούς. Αν υπήρχε αυτό τώρα όλοι οι ηθοποιοί θα δικαιούνταν τα 800 ευρώ». Μετά το πρόβλημα με τη μη καταβολή του επιδόματος πολλοί καλλιτέχνες βρήκαν βοήθεια μέσα από το “Σπίτι του Ηθοποιού”. Η κ. Φόνσου αναφέρει στην «Μ»: «Πλέον έχει γεμίσει το “Σπίτι του Hθοποιού”, αφού μετά το πρόβλημα που έχει προκύψει με το επίδομα, έχουν έρθει πολλοί ηθοποιοί. Βέβαια, δεν μπορούν να μείνουν εδώ, καθώς δεν υπάρχει πλέον χώρος, αλλά τρώμε μαζί και κάνουμε διάφορες δραστηριότητες».

Η Αννα Φόνσου ερωτήθηκε για την περιπέτεια της Σοφίας Αλεξανιάν και την κραυγή αγωνίας της, αφού τις προηγούμενες ημέρες σε τηλεοπτική της εμφάνιση ανέφερε πως δεν έχει χρήματα να αγοράσει μακαρόνια. Η εμπνεύστρια του “Σπιτιού του ηθοποιού” δήλωσε: «Δεν μου αρέσει οι ηθοποιοί να βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση και στεναχωρήθηκα. Εγώ την κάλεσα να έρχεται εδώ με το παιδάκι της να τρώνε και να τους παρέχονται όλα τα απαραίτητα. Bέβαια, δεν ήρθε, όπως μου είπαν, απλά τηλεφώνησε και μας ευχαρίστησε».

κατηγορίες

Σοφία Αλεξανιάν

Η Σοφία Αλεξανιάν, μάλιστα, ήταν εκείνη που ξεκίνησε τη συζήτηση για το θέμα, αφού τις προηγούμενες ημέρες σε τηλεοπτική της συνέντευξη ανέφερε πως δεν έχει χρήματα να πάρει ένα πακέτο μακαρόνια για να τραφεί η ίδια και το παιδί της. Την ίδια στιγμή η σύμβασή της δεν της επιτρέπει να διεκδικήσει το επίδομα των 800€, όπως επίσης δεν μπορεί να μπει στο ταμείο ανεργίας. «Πριν γράψω την επιστολή, είχα κάνει ένα βίντεο – κατάθεση ψυχής όπου δείχνω σε τι οικονομική κατάσταση βρίσκομαι, που είναι άθλια. Ενημερωμένη από άλλους φίλους μου και συναδέλφους ηθοποιούς κατάλαβα ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να ενταχθούν στην «Εργάνη» γιατί δεν τους το επιτρέπουν οι συμβάσεις τους διότι ήταν μιας άλλης κατηγορίας συμβάσεις, ακόμα και αυτοί που δούλευαν. Δούλεψα σε δύο σίριαλ τελευταία, στο «Κόκκινο ποτάμι» και στο «Έλα στη θέση μου». Στο «Κόκκινο ποτάμι» τα γυρίσματά μου τελείωσαν τον Φλεβάρη, οπότε βάσει νόμου η εταιρεία αυτή δεν μπορεί να με καλύψει και να με εντάξει γιατί δεν έχω συνεργαστεί μαζί τους τον Μάρτιο, παρόλο που εκκρεμούν κάποια γυρίσματα, αλλά δεν ξέρω αν θα γίνουν», είχε δηλώσει η ηθοποιός στην εκπομπή «Μαζί σου».

Ο Σπύρος Μπιμπίλας, που πάντα βρίσκεται στο πλευρό των συναδέλφων του είχε αναφέρει στο Open: «Αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 5.000 ηθοποιούς που δεν θα πάρουν το επίδομα. Δηλαδή από τους 6.000 που είναι στο σωματείο, μόνο 1.000 άτομα θα το πάρουν. Είναι μία δουλειά που δεν θα ανοίξει. Οι περισσότεροι δεν θα δουλέψουν το καλοκαίρι και για τον χειμώνα είναι αμφίβολο αν θα γίνουν πρόβες για τις νέες παραστάσεις»

ηθοποιούς

Σπύρος Μπιμπίλιας

*Όπως δημοσιεύθηκε στην «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας