More

  Επικήρυξε με 6 εκ. ευρώ τον Πουτζδεμόν ο Ραχόι!

  Ο Κάρλες Πουτζδεμόν και άλλα μέλη της περιφερειακής κυβέρνησης, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, φαίνεται να ψάχνουν πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη από τις ισπανικές αρχές, με τον Μαριάνο Ραχόι να επικηρύσσει  με 6.000.000 ευρώ τον αρχηγό της καταλανικής κυβέρνησης!

  Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ δεν δείχνει ικανοποιημένος με τις εξελίξεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της εφημερίδας De Morgen, οργανωτής της «επίσκεψης» του Πουτζντεμόν στο Βέλγιο φέρεται ο πρώην εκπρόσωπος του επιτρόπου και αντιπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης στην ΕΕ, Αμαντέου Αλταφάι ο οποίος επίσης παύθηκε από τα καθήκοντά του.

  Η εφημερίδα εκτιμά ότι η θρυλούμενη άφιξη του Καταλανού ηγέτη στις Βρυξέλλες θα δημιουργήσει τεράστιο πολιτικό πρόβλημα στον Σαρλ Mισέλ, ιδίως μάλιστα εάν αποδειχτεί ότι στις συναντήσεις που θα έχει ο Πουτζντεμόν στην βελγική πρωτεύουσα με δικηγόρους και Φλαμανδούς πολιτικούς, συμμετέχουν και υπουργοί της κυβέρνησής του.

  Σύμφωνα με την εφημερίδα, τη στιγμή αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό Σ. Μισέλ και υπουργούς της κυβέρνησής του που είναι μέλη του εθνικιστικού φλαμανδικού N-VA, που επιθυμεί την απόσχιση της Φλάνδρας από το Βέλγιο.

  Επομένως η διαφυγή εκεί ενός ηγέτη μιας επαρχίας που ψήφισε ανεξαρτησία, πυροδοτεί… ανεπιθύμητες «ορέξεις»

  «Είναι καλοδεχούμενος» δηλώνει ο υφυπουργός Μετανάστευσης

  Υπό το πρίσμα αυτό ερμηνεύονται και οι δηλώσεις του Βέλγου υφυπουργού για θέματα Ασύλου και Μετανάστευσης Τεό Φράνκεν, ο οποίος είναι και μέλος του εθνικιστικού φλαμανδικού κόμματος Ν-VA.

  Ο Φράνκεν υποστήριξε ότι οι Καταλονοί και ο Κάρλες Πουτζντεμόν είναι καλοδεχούμενοι στο Βέλγιο σε περίπτωση που ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

  Η δήλωση αυτή συγκέντρωσε τα «πυρά» του βελγικού Τύπου που την χαρακτήρισε ανεύθυνη.

  Σύμφωνα με τη φλαμανδόφωνη «De Standaard», η δήλωση του Τ. Φράνκεν έχει προκαλέσει μείζον διπλωματικό θέμα. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ παίρνει σαφείς αποστάσεις καλώντας τον Τ. Φράνκεν «να μην ρίχνει λάδι στη φωτιά», τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κρις Πίτερς να χαρακτηρίζει τη δήλωση «άστοχη, από τη στιγμή που δεν έχει καν τεθεί ένα παρόμοιο θέμα» και άλλους υπουργούς να την αποδοκιμάζουν ευθέως. Εκτιμάται πάντως ότι η δήλωση αυτή «κλείνει το μάτι» στο φλαμανδικό εκλογικό ακροατήριο, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την απροθυμία της βελγικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

  «Σε τροχιά σύγκρουσης και πάλι Βέλγιο – Ισπανία»

  «Εκ νέου σε τροχιά σύγκρουσης κινούνται Βέλγιο-Ισπανία», παρατηρεί στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο η φλαμανδόφωνη «De Morgen» με αφορμή τις δηλώσεις Φράνκεν, οι οποίες εκτιμάται ότι φέρνουν ακόμα μια φορά το Βέλγο πρωθυπουργό σε θέση απολογούμενου «να τρέχει να σβήσει τη φωτιά». Η De Morgen επισημαίνει ότι ενώ το ισπανικό Λαϊκό Κόμμα χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη δήλωση του Βέλγου υφυπουργού, φαίνεται ότι έχει ανακύψει ζήτημα και στο εσωτερικό της βελγικής κυβέρνησης η οποία δεν επιθυμεί να διαχωρίσει τη θέση της από αυτήν των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών και για το λόγο αυτό πολλά κορυφαία στελέχη της έχουν σπεύσει να αποδοκιμάσουν τη δήλωση του Τ. Φράνκεν.

  Στο κύριο άρθρο της πάντως η εφημερίδα επικρίνει σε όλους τους τόνους τις δηλώσεις του Τ. Φράνκεν, τις οποίες χαρακτηρίζει «ανεύθυνες» και πως «αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να επικρατήσει ψυχραιμία ούτως ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης καθώς η Καταλονία βρίσκεται ενδεχομένως ένα βήμα πριν από την ένοπλη σύγκρουση». Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως οι δηλώσεις αυτές γίνονται για εσωτερική κατανάλωση, υπενθυμίζοντας ότι ο Τ. Φράνκεν κατάφερε με παρόμοια φραστικά πυροτεχνήματα να ανεβάσει στα ύψη τη δημοτικότητά του στη Φλάνδρα και καλεί το Βέλγο πρωθυπουργό Σ. Μισέλ να σταθεί στο ύψος των καθηκόντων του ανακαλώντας τον στην τάξη.

  «Ο Βέλγος πρωθυπουργός δεν συντάσσεται με την Μαδρίτη»

  Από την πλευρά της, η φλαμανδόφωνη «De Tijd» θεωρεί πως είναι εκτός ατζέντας για τη βελγική κυβέρνηση η αναγνώριση της Καταλονίας, ωστόσο επισημαίνεται ότι για μια ακόμα φορά ο Βέλγος πρωθυπουργός Σ. Μισέλ, επέλεξε να μη συνταχθεί με τις θέσεις της Μαδρίτης. Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται πως σε μήνυμά του ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «μια πολιτική κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο με το διάλογο. Τασσόμαστε υπέρ μιας ειρηνικής λύσης με σεβασμό στην εθνική αλλά και τη διεθνή (έννομη) τάξη».

  Η De Tijd σχολιάζει πως με τη θέση του αυτή ο Μισέλ διαχωρίζει εκ νέου τη θέση του από αυτή των Ευρωπαίων ομολόγων του, αναλαμβάνοντας το ρίσκο να προκαλέσει εκ νέου την οργή της Μαδρίτης. Το μήνυμα του Σ. Μισέλ έγινε ευνοϊκά δεκτό από τον Καταλανό ομόλογό του Κ. Πουτζντεμόν, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι «ο διάλογος είναι η γραμμή που ο ίδιος πάντοτε ακολούθησε και θα συνεχίσει να ακολουθεί». Η De Tijd επισημαίνει ότι το N-VA δείχνει ικανοποιημένο με τις απόψεις που εξέφρασε ο Σαρλ Μισέλ, με το κόμμα να μην επιθυμεί προς το παρόν να τοποθετηθεί επί του ακανθώδους θέματος της αναγνώρισης της καταλανικής ανεξαρτησίας, με το σκεπτικό ότι προς το παρόν δεν έχει τεθεί επί τάπητος.

  Πηγή: newsit.gr

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Επίθεση με βιτριόλι: Στο φως τα αποτελέσματα για το οξύ

  Θειικό οξύ, δηλαδή με απλά λόγια βιτριόλι, είναι το υγρό που η 35χρονη μασκοφόρος με τα μαύρα ρούχα έριξε στο πρόσωπο της 34χρονης Ιωάννας....

  Αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις αίματος οι ασθενείς με θαλασσαιμία

  Για άλλη μια φορά οι θαλασσαιμικοί, καθώς και όλοι οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς, έρχονται αντιμέτωποι με τις ελλείψεις αίματος που αναμένεται να ενταθούν την καλοκαιρινή...

  Αυτός είναι ο Χρήστος Μπάρμπας που εξαφανίστηκε στην Αγία Παρασκευή

  Εξαφανίστηκε από την περιοχή της Αγίας Παρασκευής, το μεσημέρι της Κυριακής 24 Μαΐου, ο Χρήστος Μπάρμπας, 31 ετών. Πρόκειται για έναν πολύ εντυπωσιακό άντρα που...

  Πολάκης: Παραδέχθηκε σχέδιο για (παράνομο) άνοιγμα θυρίδων

  Ο Παύλος Πολάκης σήμερα μιλά στην βουλή για τις ΠΝΠ του Υπουργείου Υγείας, προαναγγέλλοντας ότι θα υποστηρίξει πως «τρώνε λεφτά».  Αυτό το είδος αντιπολίτευσης-σκανδαλολογίας...

  Χιλιάδες χειρουργικές μάσκες στους φοιτητές που κάνουν πρακτική στο ΑΠΘ

  Χιλιάδες χειρουργικές μάσκες χορηγήθηκαν δωρεάν από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για τις ανάγκες των φοιτητών...