4:14 Κυριακή 11 Ιουνίου 2023
eReportaz

Live:

Επίσκεψη στην Ιρλανδία του Τζο Μπάιντεν στα 25 χρόνια της συμφωνίας της Μ. Παρασκευής

Επίσκεψη στην Ιρλανδία του Τζο Μπάιντεν στα 25 χρόνια της συμφωνίας της Μ. Παρασκευής

Τη δεδηλωμένη πρόθεσή του να επισκεφθεί το νησί της Ιρλανδίας με αφορμή την 25η επέτειο της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής θα υλοποιήσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Έχοντας ιρλανδικές ρίζες, ο Αμερικανός ηγέτης έχει επανειλημμένως εκφράσει δημοσίως το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις στο σμαραγδένιο νησί και δεν είχε διστάσει να πάρει κατά καιρούς θέση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit που αφορούσαν τη Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της 11ης Απριλίου, Τρίτη του καθολικού και προτεσταντικού Πάσχα και επομένη της επετείου, θα φτάσει στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας.

Κατά το Politico, μεταξύ άλλων θα επισκεφθεί το τοπικό κοινοβούλιο Στόρμοντ, το οποίο όμως έχει αναστείλει τη λειτουργία του επί περισσότερο από ένα χρόνο μετά από την αποχώρηση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) από τη συγκυβέρνηση με το ρεπουμπλικανικό Σιν Φέιν.

Το DUP προέβη σε αυτή την κίνηση ως αντίδραση στο Πρωτόκολλο Β. Ιρλανδίας που συνόδευε τη συμφωνία του Brexit.

Στις 12 του μήνα ο Αμερικανός Πρόεδρος θα μεταβεί από το Μπέλφαστ στο Δουβλίνο της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Η μετακίνηση πιθανώς θα γίνει οδικώς, ώστε ο Πρόεδρος Μπάιντεν να επισκεφθεί και τη χερσόνησο Κούλεϊ που βρίσκεται στη μέςη της διαδρομής. Πρόκειται για την περιοχή όπου ζούσε ο προ-προ-πάππους του Όουεν Φίνεγκαν πριν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ.

Στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα μείνει μέχρι τις 15 Απριλίου. Στο διάστημα αυτό αναμένεται να επισκεφθεί και το Μπάλινα της κομητείας Μέιο, από όπου έλκει την καταγωγή του η άλλη μισή οικογένειά του.

Ο κ. Μπάιντεν πιθανότατα θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας