5:18 Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022
eReportaz

Live:

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ

Ερώτηση προς τον κ. Στουρνάρα και τον κ. Κεδίκογλου απηύθυναν οι κ.κ. Δ. Παπαδημούλης, Δ. Στρατούλης, Ζ. Κωνσταντοπούλου με την οποία καταγγέλλουν καταστρατήγηση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας με αφορμή την ομαδική απόλυση των 2656 εργαζομένων στην ΕΡΤ και ζητούν ενημέρωση στο πλαίσιο της Βουλής.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Η πρόσφατη απαράδεκτη και κυνική απόφαση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει στο κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης με συνοπτικές διαδικασίες, παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, επιχειρεί την εξαΰλωση ενός δημόσιου αγαθού, προσβάλλει το δικαίωμα ενημέρωσης των πολιτών, υποβαθμίζει και απομονώνει τις ακριτικές περιοχές και τους απόδημους Έλληνες, συνιστά χτύπημα για τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία μας.

Η απόφαση αυτή όμως έχει και μια άλλη συνέπεια: oδηγεί χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση, εν μια νυκτί, χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, καταστρατηγώντας ευρωπαϊκές οδηγίες σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις σε περίπτωση μεταβίβασης επιχείρησης.

Συγκεκριμένα η Οδηγία 75/129/ΕΟΚ, περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις καθώς και η Οδηγία 92/56/ΕΟΚ που την τροποποιεί, προβλέπουν την υποχρέωση του εργοδότη όσον αφορά την ενημέρωση και τη διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Στην περίπτωση της ΕΡΤ η υποχρέωση αυτή προφανώς παραβιάσθηκε.

Περεταίρω, το Π.Δ. 178/2002 «Μέτρα σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων, σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 98/50/ΕΚ του Συμβουλίου» που εφαρμόζεται σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις προβλέπει (άρθρο 5) ότι η μεταβίβαση αυτή καθ’ αυτή δεν συνιστά λόγο απόλυσης εργαζομένων.

Το ΠΔ προβλέπει σειρά μέτρων για τα εργασιακά δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, Μισθολόγιο, Ομαδικά Ασφαλιστήρια Προγράμματα, Συνταξιοδοτικά Προγράμματα κ.α.).

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Οι πρόσφατες αποφάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για την διακοπή της ΕΡΤ είναι σύμφωνες με το Κοινοτικό Δίκαιο; Ή μήπως το επιχείρημα των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας δεν περιλαμβάνει το ευρωπαϊκό δίκαιο;

Τηρούνται οι διατάξεις του νόμου για τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων;

Οι ερωτώντες βουλευτές Δ. Παπαδημούλης, Δ.Στρατούλης, Ζ. Κωνσταντοπούλου».

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας