7:21 Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Ερσίν Τατάρ: H βάση της ομοσπονδίας για την Κύπρο έχει εξαντληθεί

Ερσίν Τατάρ: H  βάση της ομοσπονδίας για την Κύπρο  έχει εξαντληθεί

Την δική του συνολική πρόταση που θα αφορά συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας ετοιμάζεται να παρουσιάσει στην ελληνοκυπριακή πλευρά ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ τις επόμενες μέρες.

Η πρόταση του ήρθε σε απάντηση των προτάσεων της Λευκωσίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, τα οποία ο Τατάρ χαρακτήρισε «ανύπαρκτα» και «ξεπερασμένα».

Σύμφωνα με τον Τατάρ οι προτάσεις Αναστασιάδη αποτελούν μέρος της εξαντλημένης βάσης της ομοσπονδίας που εξυπηρετεί τη συνέχιση του στάτους κβο.

Όπως υποστήριξε ο τουρκοκύπριος ηγέτες, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, τα ΜΟΕ τίθεντο συνεχώς και στο παρελθόν και ο μόνος λόγος αποτυχίας τους ήταν ο στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς να επεκτείνει την εξουσία της στο ψευδοκράτος, παραβιάζοντας την κυριαρχία του.

Ο κ. Ταταρ, αναφέρεται, έγραψε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι εάν είναι ειλικρινής όσον αφορά την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, θα έπρεπε να απαιτήσει την άρση «της πολιτικής απομόνωσης που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στον λαό μας», λέγοντας ότι αυτή η πολιτική είναι ο κύριος λόγος για την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Όσον αφορά τη διαπραγματευτική διαδικασία, ο κ. Τατάρ δήλωσε ανοιχτά ότι οι διαπραγματεύσεις επί του εδάφους της ομοσπονδίας έχουν τελειώσει, η βάση της ομοσπονδίας έχει εξαντληθεί και για να ξεκινήσει μια επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει να επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τ/κ.

Ο λόγος, συνέχισε, που το Κυπριακό παραμένει άλυτο εδώ και 59 χρόνια είναι η άρνηση να αποδοθούν τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των Τ/κ και η σημερινή πραγματικότητα, όπως ανέφερε, απαιτεί όπως οι Τ/κ χρησιμοποιούν αυτά τα νόμιμα δικαιώματα όπως και οι Ε/κ.

Για μια δίκαιη και διαρκή συμφιλίωση θα πρέπει να εξαλειφθεί η υφιστάμενη ανισότητα μεταξύ των δύο πλευρών και για αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς, επανέλαβε ο Ερσίν Τατάρ.

Καλοδεχούμενες οι προτάσεις εάν συμβαδίζουν με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ
Εάν οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς συμβαδίζουν με τα ψηφίσματα των ΗΕ είναι καλοδεχούμενες, εάν όμως συνεχίζουν την απαράδεκτη θέση που τηρεί η τουρκική πλευρά, τότε καλύτερα να μην υποβληθούν, είπε την Τρίτη ο Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στα εγκαίνια της μαρίνας Αγίας Νάπας, και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ, ο Αναστασιάδης διεμήνυσε είπε ότι «εάν οι προτάσεις του θα συμβαδίζουν με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών είναι καλοδεχούμενες. Εάν θα συνεχίσουν να τηρούν την αδιάλλακτη και απαράδεκτη θέση που τηρούν, αντιλαμβάνεστε ότι είναι καλύτερα να μην τις υποβάλει καν».

Διαβάστε επίσης

Ερσίν Τατάρ: «Κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα ξαναγίνει πόλεμος στην Κύπρο»

Ερσίν Τατάρ: Συνομιλίες ξανά μόνο αν γίνουν αποδεκτά τα δύο κυρίαρχα, ίσα κράτη

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας