22:45 Τρίτη 24 Μαΐου 2022
eReportaz

Live:

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ανησυχία για τον πληθωρισμό

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ανησυχία για τον πληθωρισμό

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, επιδίωξαν μεγαλύτερη αναγνώριση των κινδύνων του πληθωρισμού, αλλά απορρίφθηκαν από τον επικεφαλής Οικονομολόγο της ΕΚΤ, Philip Lane, σε μια ασυνήθιστα έντονη συζήτηση, αναφέρουν πηγές του reuters.

Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η αμερικανική, έχουν αναγνωρίσει ότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι περισσότερο επίμονος από ό,τι αρχικά ανέμεναν, αλλά η ΕΚΤ έχει “κολλήσει” με το αφήγημα της ότι η άνοδος των τιμών θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο της στα τέλη του 2022.

Σε μία -όπως περιγράφεται- τεταμένη συζήτηση, αρκετά μέλη του δ.σ. αμφισβήτησαν την ποιότητα των προβλέψεων της ΕΚΤ, επικαλούμενα το ιστορικό, και υποστήριξαν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο τέλος του επομένου έτους υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της Τράπεζας.

“Αρκετοί ήθελαν να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο, αλλά ο Philip (Lane) τους απώθησε σκληρά”, τόνισε μία από τις πηγές.

“Μετά από μια μακρά συζήτηση, φάνηκε ότι συμφωνούμε στον χαρακτηρισμό “μικροί ανοδικοί κίνδυνοι”, αλλά ούτε αυτό υπήρχε στη δήλωση”.

Το πιο κοντινό που έχει έρθει η πρόεδρος της ΕΚΤ Λαγκάρντ σε αυτή την παραδοχή, ήταν όταν δήλωσε πως “πιθανώς υπάρχει ανοδικός κίνδυνος”, ως απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου.

“Το ανακοινωθέν δεν έδωσε την αίσθηση που υπήρχε στη συζήτηση μας”, τόνισε μια δεύτερη πηγή.
Ακόμη και όταν η Λαγκάρντ επιδίωξε συναίνεση, τέσσερα μέλη του δ.σ. τάχθηκαν εναντίον του πακέτου μέτρων της ΕΚΤ που επέκτειναν τη στήριξη.

Ο Γερμανός Weidmann, ο Gaston Reinesch του Λουξεμβούργου και ο Αυστριακός Robert Holzmann ψήφισαν εναντίον των μέτρων, ενώ ο Βέλγος Pierre Wunsch ο οποίος δεν είχε δικαίωμα ψήφου, επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του.

Η ΕΚΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός στο δ΄ τρίμηνο του 2022 θα διαμορφώνεται στο 1,9%, από το 4,9% που είναι τώρα.

Οι πηγές αναφέρουν ότι αρκετοί άνθρωποι αμφισβητούν την ποιότητα των εκτιμήσεων της ΕΚΤ, οι οποίες υπόκεινται σε μεγάλες αναθεωρήσεις εδώ και χρόνια, και ότι τα μοντέλα φαίνονται ελάχιστα εξοπλισμένα για να υπολογίσουν τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς κρίσης από την πανδημία.

Πραγματικά, η πρόβλεψη της Τράπεζας για τον πληθωρισμό το 2022 διπλασιάστηκε σχεδόν στο 3,2% την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά οι προβλέψεις περαιτέρω αυξήθηκαν μέτρια μόνο με την αύξηση των τιμών να αναμένεται χαμηλότερα του στόχου το 2023 και το 2024.

“Δεν ήταν και η πιο φιλική συζήτηση”, ανέφερε μια άλλη πηγή. “Ήταν αρκετά έντονη κάποιες στιγμές και οι διαφωνούντες δέχθηκαν ισχυρές ατομικές πιέσεις να συμφωνήσουν με την πλειοψηφία”.

Διαβάστε ακόμη

Καλπάζει ο πληθωρισμός και εξαφανίζει τους μισθούς

Η Πλαίσιο και το ακίνητο των 2.850.000 ευρώ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας