17:05 Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Η δικαστική μεταρρύθμιση της Πολωνίας παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ»

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Η δικαστική μεταρρύθμιση της Πολωνίας παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ»

Δημοσιοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η πολυανααμενόμενη απόφαση για μια υπόθεση που έχει προκαλέσει μεγάλη κρίση στις σχέσεις Βαρσοβίας και Βρυξελλών

Η δικαστική μεταρρύθμιση της Πολωνίας παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο επειδή υπονομεύει το δικαίωμα πρόσβασης σε ένα ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστικό σώμα, δήλωσε το Δικστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΚ) σε μια πολυαναμενόμενη απόφαση.

«Η αξία του κράτους δικαίου είναι αναπόσπαστο μέρος της ίδιας της ταυτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως κοινής έννομης τάξης και εκφράζεται με συγκεκριμενες αρχές που περιέχουν νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις για τα κράτη μέλη», δήλωσαν οι δικαστές το απόγευμα της Δευτέρας.

«_Τα μέτρα που έλαβε έτσι ο πολωνός νομοθέτης είναι ασυμβίβαστα με τις εγγυήσεις πρόσβασης σε ένα ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο_», προστίθεται στην απόφαση που αποτελεί σαφή απόρριψη της μεταρρύθμισης που εισήγαγε το 2019 η σκληροπυρηνική κυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), η οποία πυροδότησε έντονη διαμάχη μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών.

Η μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στην Πολωνία, στην οποία προχώρησε το 2019 η εθνικιστική λαϊκιστική κυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) και η οποία αποτέλεσε αντικείμενο ενός μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στη Βαρσοβία και τις Βρυξέλλες, παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο, αποφάνθηκε σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δικαστές έκριναν ότι «η μεταρρύθμιση της πολωνικής δικαιοσύνης του Δεκεμβρίου 2019 παραβιάζει το δίκαιο της Ένωσης», ιδιαίτερα η πτυχή της που αφορά το πειθαρχικό σύστημα των δικαστών και την ανεξαρτησία τους.

Η απόφαση χαιρετίστηκε αμέσως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και είχε προσφύγει στο δικαστήριο σχετικά με τη μεταρρύθμιση αυτή. «Είναι μια σημαντική ημέρα για την αποκατάσταση μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης στην Πολωνία», σχολίασε ο ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, επισημαίνοντας πως ο πολωνικός νόμος «πλήττει την ανεξαρτησία των δικαστών».

«Μετά τη σημερινή απόφαση, ο νόμος για τη δικαστική εξουσία θα πρέπει να προσαρμοσθεί αναλόγως», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ρυθμίζει «οριστικά το ζήτημα» και καλώντας τις πολωνικές αρχές «να συμμορφωθούν πλήρως με την απόφαση».

Το 2021 το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε καταδικάσει την Πολωνία σε πρόστιμα ενός εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα για να την κάνει να σταματήσει τις δραστηριότητες του πειθαρχικού τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου, σημαντικού θεσμού της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του πολωνικού δικαστικού συστήματος. Μέχρι σήμερα, το ύψος αυτών των προστίμων έχει υπερβεί τα 550 εκατομμύρια ευρώ.

Η Πολωνία αρνείται να πληρώσει τα πρόστιμα αυτά, όμως οι Βρυξέλλες έχουν παρακρατήσει ένα μέρος των κεφαλαίων που προορίζονται για την Πολωνία. Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αίρει από σήμερα την οικονομική κύρωση, όμως η Πολωνία εξακολουθεί να πρέπει να καταβάλει τα ποσά που οφείλει από το παρελθόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύγκρουση ΕΕ – Πολωνίας για το Πειθαρχικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου

Πολωνία: Θα επαναφέρει τη θανατική ποινή στους “βιαιότερους εγκληματίες”;

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας