15:25 Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Μόλις κυκλοφορήσουν στην αγορά, τα εγκεκριμένα εμβόλια θα παρακολουθούνται στενά από τον οργανισμό"

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Μόλις κυκλοφορήσουν στην αγορά, τα εγκεκριμένα εμβόλια θα παρακολουθούνται στενά από τον οργανισμό"

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα πως θα δρομολογήσει “ανεξάρτητη έρευνα” προκειμένου να προετοιμασθεί για την αποτελεσματική επίβλεψη των πιθανών εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 πριν και μετά τη διάθεσή τους στην ευρωπαϊκή αγορά.

“Προκειμένου να εγκρίνει οποιοδήποτε εμβόλιο κατά του Covid-19, ο EMA θα πρέπει να διαθέτει αξιόπιστα στοιχεία από κλινικές δοκιμές σχετικά με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα αυτού του εμβολίου”, δήλωσε ο Οργανισμός της ΕΕ στο δελτίο Τύπου του.

“Μόλις κυκλοφορήσουν στην αγορά, τα εγκεκριμένα εμβόλια θα παρακολουθούνται στενά από τον οργανισμό”, πρόσθεσε ο EMA.

Ο Οργανισμός με έδρα το Άμστερνταμ έχει ορίσει το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης (κεντρική Ολλανδία) «για να διεξάγει τις προπαρασκευαστικές έρευνας», ιδίως όσον αφορά τις μεθόδους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ελέγχεται η χρήση τέτοιων εμβολίων.

Οι ερευνητές θα είναι υπεύθυνοι για την παροχή “πρόσθετων πληροφοριών σχετικά με την κλινική πρακτική” πριν την έγκριση εμβολίων δια της μεθόδου των κλινικών δοκιμών και κατόπιν “απρογραμμάτιστων αναφορών”.

Ο EMA με αυτόν τον τρόπο ευελπιστεί πως “διασφαλισθεί η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής υποδομής για την αποτελεσματική παρακολούθηση των εμβολίων Covid-19 στον πραγματικό κόσμο, αμέσως μόλις εγκριθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Τα πρώτα πορίσματα της έρευνας αναμένονται τον Αύγουστο, με τα τελικά αποτελέσματα να είναι διαθέσιμα έως τα τέλη του έτους, ανακοίνωσε ο ευρωπαϊκός οργανισμός.

Ο EMA είχε εκφράσει την εκτίμηση στα μέσα Μαΐου πως, στο πιο «αισιόδοξο» σενάριο, ένα εμβόλιο κατά του νέου κοροναϊού θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέσα σε έναν χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

              

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας