5:38 Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Ευρωβαρόμετρο Ευρ. Κοινοβουλίου: Βιοτικό επίπεδο στη μετά Covid εποχή και εν μέσω πολέμου

Ευρωβαρόμετρο Ευρ. Κοινοβουλίου: Βιοτικό επίπεδο στη μετά Covid εποχή και εν μέσω πολέμου

Ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας κορωνοϊού μετά το 2023 προβλέπει η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών, όπως προκύπτει, μεταξύ άλλων, από τη νέα έρευνα του ευρωβαρόμετρου για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «πότε πιστεύετε πως η οικονομία της χώρας σας θα ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας κορωνοϊού», η Ελλάδα στην έβδομη θέση απάντησε κατά 67% το 2023 ή αργότερα.

Για το αν ο κορωνοϊός θα επηρεάσει, έχει ήδη επηρεάσει ή δε θα επηρεάσει το προσωπικό τους εισόδημα τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα ήταν πρώτη, με ποσοστό 50%, μεταξύ των οκτώ χωρών όπου η πλειονότητα των ερωτηθέντων δήλωσε πως το προσωπικό τους εισόδημα έχει ήδη πληγεί από την πανδημία.

Η πλειονότητα (87%) των Ευρωπαίων δηλώνει ότι το βιοτικό τους επίπεδο έχει ήδη μειωθεί (40%) ή θα μειωθεί (47%) στο μέλλον.

Με πρώτη τη Βουλγαρία (62%), η Ελλάδα (49%) βρίσκεται στην πέμπτη θέση των χωρών στις οποίες οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο έχει ήδη μειωθεί.

Στο ερώτημα «σκεπτόμενοι τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πιθανές επιπτώσεις στη ζωή σας, πόσο βέβαιοι νιώθετε πως η ζωή σας θα συνεχιστεί αμετάβλητη», το 61% απαντά πως δεν είναι βέβαιο, ενώ στην Ελλάδα καταγράφεται η μεγαλύτερη αβεβαιότητα (86%).

Ερωτηθέντες για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειές του, πάνω από τους μισούς (59%) οι Ευρωπαίοι δηλώνουν πως η υπεράσπιση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών, όπως η ελευθερία και η δημοκρατία είναι σημαντικότερη από τη διατήρηση των τιμών και του κόστους ζωής (39%).

Ως εκ τούτου, όταν τίθεται το ζήτημα των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία το 80% δηλώνει πως συμφωνεί -με πρώτη τη Σουηδία που σημειωτέον, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έκανε αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ και πέμπτη από το τέλος την Ελλάδα.

Ευρωπαίοι και ΕΕ

Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να έχουν θετική εικόνα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εικόνα που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Θετική εικόνα για την ΕΕ έχουν τουλάχιστον οι μισοί από τους ερωτηθέντες σε 17 χώρες. Στην Ελλάδα, το 41% έχει ουδέτερη εικόνα, το 28% έχει σχετικά θετική, το 27% αρνητική/σχετικά αρνητικά και μόλις το 4% πολύ θετική.

Παρόλα αυτά, πάνω από έξι στους δέκα (65%) θεωρούν ότι η συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ είναι κάτι καλό, το υψηλότερο αποτέλεσμα που έχει ποτέ μετρηθεί.

Η εικόνα των Ευρωπαίων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι θετική για το 39% των ερωτηθέντων – ποσοστό ίδιο με εκείνο του 2007. Την πιο θετική εικόνα έχουν Ιρλανδία (63%) και Μάλτα (62%).

Στην Ελλάδα, ωστόσο, η εικόνα του ΕΚ είναι κατά 14 μονάδες χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, με μόλις το 25% των ερωτηθέντων να έχει θετική εικόνα, κάτι που καθιστά την Ελλάδα ουραγό στη λίστα.

Διαβάστε επίσης

Ευρωβαρόμετρο: Απαισιόδοξοι οι Έλληνες για την οικονομική κατάσταση – Δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του μήνα

Ευρωβαρόμετρο: Απογοήτευση και προβληματισμός των Ελλήνων για την Οικονομία

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας