8:48 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Εξαπάτησαν 50.000 Έλληνες, χρεώνοντάς τους διακοπές σε ανύπαρκτα ξενοδοχεία

Εξαπάτησαν 50.000 Έλληνες, χρεώνοντάς τους διακοπές σε ανύπαρκτα ξενοδοχεία

Πάνω από 50.000 είναι τα θύματα ιστοσελίδας που διαφήμιζε διακοπές με χαμηλό κόστος διαμονής σε… ανύπαρκτα ξενοδοχεία, προκειμένου να εισπράξει τις προκαταβολές από τους ενδιαφερόμενους.

Θύματα της απάτης έπεσαν και επώνυμοι Αθηναίοι, τηλεοπτικοί αστέρες αλλά και επιφανείς πολίτες, οι οποίοι πλήρωσαν για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους σε ανύπαρκτα, όμως, σαλέ, στην Ελβετία.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το κύκλωμα έδινε προσφορές ενοικίασης για πολυτελή οικήματα από 200 ευρώ μέχρι και 1000 ευρώ ημερησίως ή το διήμερο, ενώ οι τιμές σε αυτές τις περιπτώσεις ξεκινούν από 5.000 ευρώ και φθάνουν τα 9.000 ευρώ για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το κύκλωμα είχε αναρτήσει αγγελίες με απατηλό και παραπλανητικό περιεχόμενο για να προσελκύσει τα θύματά του και να τους αποσπάσει προκαταβολές, αλλά και προσωπικά στοιχεία και οικονομικά δεδομένα.

eks

Μάλιστα, για να είναι πιο πειστικές οι σελίδες αυτές, αναφέρονται στη μεσολάβηση γνωστών επιχειρηματικών ιστοσελίδων, ενώ περαιτέρω πληροφορίες στα θύματα τους δίνουν μόνο μέσω email, προφανώς για να μη γίνεται εύκολα ο εντοπισμός τους.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διασταυρώνουν τις πληροφορίες πριν δώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία ή προκαταβολές σε ανύπαρκτες ιστοσελίδες.

Πιο συγκεκριμένα, συνιστάται:

– να διασταυρώνονται τα στοιχεία κάθε αγγελιοδότη, μέσω δεύτερης πηγής ή τηλεφωνικού καταλόγου,

– να επιβεβαιώνεται η φυσική ύπαρξη των προς ενοικίαση κατοικιών,

– να αξιολογούνται προσεκτικά τα στοιχεία επαφής που δίνονται σε αγγελίες μέσω διαδικτύου και να δίνεται προσοχή όταν δεν αναφέρεται το όνομα της εν λόγω εταιρίας. Αυτό είναι ένδειξη για ψεύτικη αγγελία,

– να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσύνδεσμοι (links) όταν ελέγχονται οι πηγές των διαδικτυακών αγγελιών,

– να δημιουργείται εναλλακτική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ένας άλλος λογαριασμός για όλες τις μη προσωπικές επικοινωνίες.

Για ανάλογα περιστατικά τηλεφωνήστε στον πενταψήφιο αριθμό 111 88 ή στείλτε emaıl στο: [email protected]

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας