16:10 Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Φιλιππίνες: Νέος πρόεδρος ο γιος του πρώην δικτάτορα Μάρκος

Φιλιππίνες: Νέος πρόεδρος ο γιος του πρώην δικτάτορα Μάρκος

Ο Φέρντιναντ Μάρκος ο νεώτερος, ο συνονόματος γιος ενός εκδιωχθέντα δικτάτορα, ορκίστηκε πρόεδρος των Φιλιππίνων στη Μανίλα την Πέμπτη.

Ο Μάρκος διαδέχεται τον Ροντρίγκο Ντουτέρτε ως 17ος πρόεδρος της χώρας.

Ορκίστηκε, 36 χρόνια μετά την υποστηριζόμενη από τον στρατό εξέγερση της «Λαϊκής Εξουσίας». Λίγο μετά την εκλογή του που έγινε με μεγάλη άνεση ζήτησε από τους πολίτες να τον κρίνουν για το έργο του και όχι για τα πεπραγμένα του πατέρα του.

Μετά την ήττα του του στις προηγούμενες εκλογές το 2016 ο Μάρκος Τζούνιορ διεξήγαγε μια πολύ προσεκτικά προφυλαγμένη εκστρατεία. Απέφυγε τις τηλεμαχίες με τους αντιπάλους του και τις συνεντεύξεις, με εξαίρεση αυτές που του πήραν γνωστές προσωπικότητες που διάκεινται θετικά προς το πρόσωπό του. Προτίμησε να αναρτά βίντεο στο YouTube με τα οποία προσπάθησε να παρουσιάσει τον ίδιο και την οικογένειά του, που είναι ιδιαίτερα πλούσιοι, ως συνηθισμένους Φιλιππινέζους.

Παράλληλα, ξανάγραψε την οικογενειακή του ιστορία διεξάγοντας μια τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο τους νεαρούς ψηφοφόρους που δεν ζούσαν όταν ήταν δικτάτορας ο πατέρας του και οι οποίοι έχουν κουραστεί από τη διαφθορά και τη βία στη χώρα. Η δημοτικότητα του Μάρκος Τζούνιορ ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μετά τη συμμαχία του με την Σάρα Ντουτέρτε, κόρη του απερχόμενου προέδρου, η οποία διεκδικεί την αντιπροεδρία, και από τη στήριξη που του προσέφεραν αντίπαλες πολιτικές δυναστείες.

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καθολικοί ιερείς μίλησαν σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την επιστροφή της οικογένειας Μάρκος στην προεδρία. «Θα είναι έξι ακόμη χρόνια κόλασης», προειδοποίησε ο ακτιβιστής Μάε Πάνερ, ο οποίος συμμετείχε στη λαϊκή εξέγερση που τερμάτισε τη δικτατορία του Μάρκος.

Διαβάστε επίσης

Φιλιππίνες: Ο Μάρκος Τζούνιορ ανακήρυξε τη νίκη του στην προεδρία

Φιλιππίνες: Νίκη στις προεδρικές εκλογές για τον γιό του δικτάτορα Μάρκος

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας