9:20 Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Φοιτητές: Νέος γύρος κινητοποιήσεων ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια - «Είναι νομοσχέδιο τερατούργημα»

Φοιτητές: Νέος γύρος κινητοποιήσεων ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια - «Είναι νομοσχέδιο τερατούργημα»

«Η πλειοψηφία μίλησε στον δρόμο, εκεί που πραγματικά ψηφίζονται και καταψηφίζονται τα νομοσχέδια» σημειώνει ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του ΠΑ.ΠΕΙ.

Αντισυνταγματικό χαρακτηρίζουν φοιτητές και εκπαιδευτικοί το σχέδιο νόμου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν περαιτέρω τις κινητοποιήσεις τους «βουλιάζοντας την Αθήνα» όπως έκαναν στο συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης.

«Η κυβέρνηση παρουσίασε το νομοσχέδιο στο υπουργείο Παιδείας, το έθεσε σε δημόσια διαβούλευση», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του Πανεπιστημίου Πειραιά (ΠΑ.ΠΕΙ), Μιχάλης Φαναρτζής.

Κλιμάκωση δράσεων με κινητοποίηση στο υπ. Παιδείας τη Δευτέρα και νέα συλλαλητήρια την Πέμπτη

 

«Αυτό το τερατούργημα είναι χειρότερο από αυτό που περιμέναμε γιατί τα κριτήρια τα οποία μπαίνουν, πέρα από το ότι απευθύνονται σε ανθρώπους οι οποίοι κατά τη γνώμη μας απλά δεν μπορούν να αντιληφθούν το τι συμβαίνει, θέλει να ξεγελάσει τους φοιτητές οι οποίοι αγωνίζονται και οι οποίοι κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη στο συλλαλητήριο» σημείωσε.

«Η πλειοψηφία μίλησε στον δρόμο, εκεί που πραγματικά ψηφίζονται και καταψηφίζονται τα νομοσχέδια» υπογράμμισε στη συνέχεια.

«Με αυτά τα ψευτοκριτήρια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επιβεβαιώνεται είχαμε δίκαιο και αυτά που λέγαμε, τα επιβεβαιώνει η ίδια η κυβέρνηση», συνεχίζει ο κ. Φαναρτζής.

«Η κυβέρνηση αναφέρεται στα λεφτά, δεν βλέπει τους ανθρώπους και τους φοιτητές σαν κάτι ζωντανό αλλά σαν πορτοφόλι. (…) Είναι ένας διαχωρισμός ανάμεσα στα παιδιά που έχουν λεφτά και στα παιδιά που δεν έχουν» καταλήγει.

 

«Μπαίνει ένα πλαίσιο» πιστεύουν κάποιοι

Στον αντίποδα, η Ήρα Παπανελοπούλου, φοιτήτρια στο ΠΑ.ΠΕΙ, αναφέρει ότι με το νομοσχέδιο μπαίνει ένα πλαίσιο λειτουργίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Είδαμε την παρουσίαση του νομοσχεδίου, είναι ξεκάθαρο πως ρυθμίζεται ένα πλαίσιο το οποίο διασφαλίζει την ισονομία μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων».

«Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει ως στόχο την ενίσχυση των πανεπιστημίων. Αναφέρει για αύξηση της χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάπτυξης, συνεπένδυση σε σύγχρονες εστίες. Μην ξεχνάμε ότι 40.000 φοιτητές ξενιτεύονται, επενδύουν τα χρήματά τους εκεί και μένουν εκεί, και αντί αυτά τα χρήματα και η προσπάθεια να επενδύεται εντός της χώρας μας, αναγκάζονται να την επενδύσουν στα εξωτερικό».

«Τα κριτήρια είναι αυστηρά, σε καμία περίπτωση δε θέλουμε ένα υποβαθμισμένο δημόσιο πανεπιστήμιο και αναβάθμιση μόνο στα ιδιωτικά, αυτά τα δύο πράγματα θα γίνουν παράλληλα», συμπληρώνει.

Οι δύο φοιτητές αντιπαρατέθηκαν και για τις καταλήψεις των σχολών.

«Βούλιαξε η Αθήνα» στο συλλαλητήριο της Πέμπτης

Το «ποτάμι» των φοιτητών που πλημμύρισε την Πέμπτη την πρωτεύουσα έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας κατά του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια που ετοιμάζει να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση.

Περισσότεροι από 20.000 διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων διαδηλώνοντας αποφασιστικά, με την κυβέρνηση να μην πιστεύει στα μάτια της τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί, κατατάσσοντας τους διαμαρτυρόμενους στις «μειοψηφίες».

Σίγουρα το αφήγημα περί μειοψηφιών μοιάζει αδύναμο αν αναλογιστεί κανείς πως ακολούθησε μαζική συνέλευση στο Πάντειο από τον Πανελλαδικό Συντονισμό των Φοιτητικών Συλλόγων και αποφασίστηκαν πολύμορφες δράσεις για τη συνέχιση του αγώνα.

Οι φοιτητές αποφάσισαν μεταξύ άλλων να κλιμακώσουν τις δράσεις τους με κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα 12/2 στις 12:00, νέα συλλαλητήρια την Πέμπτη 15/2, αλλά και συμμετοχή στην Πανελλαδική Απεργία στις 28 Φεβρουαρίου μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το δυστύχημα στα Τέμπη.

Οι δράσεις το επόμενο διάστημα

Οι φοιτητές συνεχίζουν τον αγώνα τους κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, προγραμματίζοντας – μεταξύ άλλων – νέες Γενικές Συνελεύσεις την επόμενη βδομάδα και συλλαλητήρια.

Συγκεκριμένα, για αύριο έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας στις 12:00 ενώ την Πέμπτη διοργανώνονται νέα συλλαλητήρια φοιτητικών συλλόγων .

Οι φοιτητές οργανώνουν πολύμορφες δράσεις ενάντια στο νομοσχέδιο και σε κάθε πόλη προχωρούν σε καμπάνια ενημέρωσης στα σχολεία, σε χώρους δουλειάς και σε γειτονιές.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ για άλλη μια Κυριακή έχει ως αποκλειστικό θέμα την δικογραφία και τις μαρτυρίες που υπάρχουν τόσο για τον youtuber ΧΑΓΙΑΤΕ αλλά και για όλους εκείνους που απολάμβαναν το αρρωστημένο αυτό θέμα και έδιναν τις “παραγγελιές” τους με αδρά αμοιβή.

 

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας