5:23 Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Φρίκη από τον ομαδικό τάφο στο Ιζιούμ - «99% των σορών παρουσιάζουν σημάδια βίαιου θανάτου»

Φρίκη από τον ομαδικό τάφο στο Ιζιούμ - «99% των σορών παρουσιάζουν σημάδια βίαιου θανάτου»

Tο 99%» των εκταφέντων σορών σήμερα στο Ιζιούμ, πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, η οποία βρισκόταν υπό ρωσική κατοχή και ανακατελήφθη πρόσφατα από τις ουκρανικές δυνάμεις παρουσιάζουν «σημάδια βίαιου θανάτου», δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Ολεγκ Σινεγκούμποφ.

Ο Επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ουκρανικού κοινοβουλίου Ντμίτρο Λουμπίνετς δήλωσε από την πλευρά του στο Telegram ότι «υπήρξαν πιθανότατα περισσότεροι από 1.000 ουκρανοί πολίτες που βασανίσθηκαν και σκοτώθηκαν στα απελευθερωμένα πλέον εδάφη της περιοχής του Χάρκιβ».

Στο Ιζιούμ, «υπάρχουν πολλές σοροί με τα χέρια δεμένα στην πλάτη και ένας άνθρωπος θάφτηκε με ένα σκοινί γύρω από τον λαιμό του. Προφανώς, αυτοί οι άνθρωποι βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν», δήλωσε ο Ολεγκ Σινεγκούμποφ στο Telegram συνοδεύοντας το κείμενό του με τις φωτογραφίες εκατοντάδων τάφων που ανακαλύφθηκαν στο Ιζιούμ.

«450 σοροί πολιτών φέρουν σημάδια βίαιου θανάτου και βασανιστηρίων» στην τοποθεσία που ανακαλύφθηκε από τις ουκρανικές αρχές, έγραψε ο κυβερνήτης.

Ο Ολεγκ Σινεγκούμποφ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν επίσης και παιδιά» ανάμεσα στις σορούς που βρέθηκαν σήμερα στην τοποθεσία.

«Οι σοροί θα σταλούν για νεκροψία ώστε να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία θανάτου…Κάθε νεκρός θα γίνει αντικείμενο έρευνας και θα αποτελέσει ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων απόδειξη για εγκλημάτων πολέμου της Ρωσίας».

«Οι διαστάσεις των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί από τους Ρώσους στο Ιζιούμ είναι τεράστιες», γράφει καταγγέλλοντας «αιματηρή και βάρβαρη τρομοκρατία».

Δεν είναι η πρώτη φορά στον πόλεμο της Ρωσίας που η Ρωσία κατηγορείται για φρικαλεότητες. Κατά τις πρώτες εβδομάδες της ρωσικής εισβολής, η Μόσχα κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου στην περιφέρεια του Κιέβου. Το Κρεμλίνο αρνείται συστηματικά τις κατηγορίες.

Διαβάστε επίσης

Πόλεμος Ουκρανία: Νέο ομαδικό τάφο με 900 νεκρούς έξω από το Κίεβο καταγγέλλει ο Ζελένσκι

Φρικιαστική ανακάλυψη στη Ράκα – Βρέθηκαν 200 πτώματα σε ομαδικό τάφο

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας