13:56 Τρίτη 21 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

«Φρικτά υποκεφαλαιοποιημένη η Deutsche Bank»

«Φρικτά υποκεφαλαιοποιημένη η Deutsche Bank»

«Φρικτά» φέρεται να χαρακτήρισε κορυφαίο στέλεχος της ομοσπονδιακής ρυθμιστικής αρχής των ΗΠΑ τα επίπεδα κεφαλαίου της «Deutsche Bank», συγκαταλέγοντάς την στις πιο υποκεφαλαιοποιημένες τράπεζες του κόσμου με βάση έναν δείκτη μέτρησης της μόχλευσης. «Είναι φρικτό, εννοώ είναι τρομερά υποκεφαλαιοποιημένη», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής «Federal Deposit Insurance Corporation», Τόμας Χόεινγκ, ενώ τόνισε ότι «δεν έχουν περιθώριο λάθους».

Ο δεύτερος σε ιεραρχία άνδρας της ρυθμιστικής αρχής των ΗΠΑ, σημείωσε ότι οι παγκόσμιοι κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας γνωστοί ως Βασιλεία III, επιτρέπουν στις τράπεζες να δείχνουν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες ενώ δεν είναι. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τον κ. Χόεινγκ επειδή οι κανόνες δίνουν την δυνατότητα στα πιστωτικά ιδρύματα να χρησιμοποιούν περίπλοκους τρόπους μέτρησης του κίνδυνου των δανείων μεταβάλλοντας αναλόγως το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων που πρέπει να διακρατούν.

Χρησιμοποιώντας όμως έναν πιο αυστηρό δείκτη μέτρησης των επιπέδων μόχλευσης – που συγκρίνει το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου ως ποσοστό των συνολικών assets χωρίς σταθμιστές κινδύνου – η εικόνα για μερικές τράπεζες όπως η «Deutsche Bank» είναι πολύ διαφορετική, πρόσθεσε ο ίδιος. Η «Deutsche Bank» άντλησε περί τα 5 δις. ευρώ μέσω έκδοσης ομολόγων και μετοχών φέτος με στόχο την ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9,5%, υποστηρίζοντας πως μετά την αύξηση των κεφαλαίων της αποτελεί μια από τις πιο επαρκώς κεφαλαιοποιημένες τράπεζες.

«Είναι ανακριβές να υποστηρίζει κανείς ότι είμαστε υποκεφαλαιοποιημένοι γιατί με βάση το κανονιστικό πλαίσιο της Βασιλείας III συγκαταλεγόμαστε πλέον στις τράπεζες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια παγκοσμίως», σχολίασε ο Οικονομικός Διευθυντής της «Deutsche Bank», Στέφαν Κράους, κληθείς από το «Reuters» να σχολιάσει τις δηλώσεις Χόεινγκ. «Είναι λάθος να υποδηλώνει κανείς ότι η μόχλευση μας τοποθετεί σε μια θέση να αποτελούμε κίνδυνο για το σύστημα», σχολίασε ο Κράους, χαρακτηρίζοντας τον δείκτη παραπλανητικό όταν χρησιμοποιείται μόνος του.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας