7:43 Σάββατο 27 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Γ. Πατούλης: «Ανησυχώ για την αντοχή της οικονομίας μας»

Γ. Πατούλης: «Ανησυχώ για την αντοχή της οικονομίας μας»

Γ. Πατούλης: «Ανησυχώ για την αντοχή της οικονομίας μας»

Στον Νίκο Σιδέρη

Τις ανησυχίες του αλλά και τις επιφυλάξεις που έχει σε ότι αφορά την διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού εκφράζει ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Στην συνέντευξη του στην «Μ» ο κ. Πατούλης αφού υπογραμμίζει ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι θετικά και με αποτελέσματα τονίζει, ωστόσο, ότι «η προσπάθεια είναι εθνική και θα διαρκέσει πολύ.»

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΙΣΑ υπεραμύνεται της θέση που διατύπωσε περί της δημιουργίας 2.000 ΜΕΘ τονίζοντας ότι η άποψη του είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και προσθέτει «έχω τη θεσμική υποχρέωση να διατυπώνω επίσημα απόψεις, που αφορούν τον τομέα της υγείας στην πατρίδα μας. Και το δικαίωμα αυτό δεν θα το απεμπολήσω.» Τέλος ο κ. Πατούλης υπερασπίζεται την πολιτική του «Μένουμε Σπίτι» και καλεί τον κόσμο να καυτηριάζει όποιους κυκλοφορούν ασύδοτα τονίζοντας ότι «Δεν είναι μαγκιά να κοροϊδεύεις το κράτος και να θέτεις σε κίνδυνο τη ζωή των άλλων.»

Ως Περιφερειάρχης Αττικής αλλά και ως γιατρός, πως εκτιμάτε την παρούσα κατάσταση αντιμετώπισης της κορωνοϊού;

Βλέπετε ότι αποδίδουν τα μέτρα; Καταρχήν θέλω να πω ότι δικαιωθήκαμε όταν σπεύσαμε ως Περιφέρεια Αττικής να ζητήσουμε από τις αρχές Μαρτίου, το κλείσιμο των σχολείων. Η απόφαση αυτή πάρθηκε έγκαιρα και στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλα μέτρα, που στόχο είχαν τον περιορισμό της πανδημίας. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση έχει πάρει μέχρι σήμερα άριστα, όσον αφορά την προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Κι επιδεικνύει διαρκώς γρήγορα αντανακλαστικά, όσον αφορά τη λήψη πρόσθετων μέτρων . Σημαντικό είναι επίσης ότι παίρνονται διαρκώς μέτρα που αφορούν τον τομέα της οικονομίας. Όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Πιστεύω ότι αν και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δίνει με επιτυχία μέχρι σήμερα τη μάχη, ακόμη δεν έχει δοκιμαστεί η αντοχή του υγειονομικού μας συστήματος. Θεω
ρώ ότι τα μέτρα που παίρνει το υπουργείο Υγείας , η πρόσληψη νέου προσωπικού, η αγορά μέσων προστασίας, το άνοιγμα νέων ΜΕΘ και ΜΑΦ, αξιοποιώντας πόρους του κράτους αλλά και τις προσφορές επιχειρήσεων και ιδιωτών, θα αποδώσουν. Ανησυχώ για την αντοχή της οικονομίας μας, αφού δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο θα διαρκέσει η κρίση αυτή. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να εμπιστευθούμε την κυβέρνηση και τους αρμόδιους που χειρίζονται τη δύσκολη αυτή κατάσταση, να πειθαρχήσουμε στις οδηγίες και να αφήσουμε στην άκρη αυτή τη φορά τις όποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Η προσπάθεια είναι εθνική και θα διαρκέσει πολύ. Λογικές του στυλ «θα λογαριαστούμε μετά τον κορονοιό», δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες της χώρας.

Πότε θεωρείτε ότι θα υπάρξει χρονικά η σταδιακή άρση των μέτρων και θα αρχίσει η χώρα να βαδίζει προς την κανονικότητα;

Είμαστε στην «καρδιά» της κρίσης και κάθε κουβέντα σήμερα για το πότε θα υπάρξει σταδιακή άρση των μέτρων , μας αποπροσανατολίζει από το πραγματικό πρόβλημα. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η εφαρμογή των μέτρων που έχουν αποφασιστεί , ο περιορισμός της πανδημίας και η διασφάλιση των αντοχών του υγειονομικού μας συστήματος . Όταν με το καλό κερδίσουμε τη μάχη αυτή , θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα χωρίς τον κίνδυνο να επανέλθει ξανά η πανδημία.
Ποια είναι τα σημάδια που περιμένετε δείτε στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας προκειμένου να στείλετε μηνύματα αισιοδοξίας στον κόσμο; Παρακολουθώντας την εξέλιξη της αύξησης της καμπύλης των κρουσμάτων στη χώρα μας, σε σχέση με όσα συμβαίνουν στις άλλες χώρες του κόσμου, είμαι αισιόδοξος. Όμως σε καμία περίπτωση η αισιοδοξία αυτή δεν πρέπει να εξελιχθεί σε εφησυχασμό.

Πόσο πιθανό είναι το σενάριο η Ελλάδα να «ανοίξει» ως χώρα στο εσωτερικό της αλλά να παραμείνει κλειστή ως προς το εξωτερικό με απαγορεύσεις μετακινήσεων;

Δεν θέλω να σκέφτομαι καν αυτό το σενάριο. Πρόσφατα προτείνατε να ανοίξουν 2.000 μονάδες εντατικής θεραπείας και κάποιοι σας κατηγόρησαν για την προτροπή σας. Θεωρείτε ότι εξακολουθούν να χρειάζονται τόσες ΜΕΘ; Η ύπαρξη 2.000 ΜΕΘ και ΜΑΦ , γεωγραφικά κατανεμημένες σε όλη τη χώρα, είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός για να ανταποκριθούμε με επάρκεια στις ανάγκες λειτουργίας σε κανονικές συνθήκες και όχι σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, ενός κανονικού εθνικού συστήματος δημόσιας υγείας, μιας ευρωπαϊκής χώρας με το μέγεθος της Ελλάδος. Άλλες χώρες με το δικό μας μέγεθος έχουν περισσότερες ΜΕΘ ανά κάτοικο. Θα τολμούσα μάλιστα να πω ότι στην απευκταία περίπτωση που η πανδημία μας ξέφευγε αν δεν έπαιρνε η κυβέρνηση έγκαιρα μέτρα, όπως συνέβη σε Ιταλία ή Ισπανία, ακόμη κι αν είχαμε 2.000 ΜΕΘ, αυτές δεν θα επαρκούσαν. Και θα αναγκάζονταν οι γιατροί μας να διαλέξουν τον ασθενή, που θα έβαζαν στον αναπνευστήρα. Η άποψη μου είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη. Στ ηρίζεται στην εμπειρία μου ως γιατρού που έχει υπηρετήσει το ΕΣΥ αλλά και τον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Κι είναι άποψη που δεν την διατύπωσα σήμερα, αλλά την διατυπώνω διαρκώς τα τελευταία χρόνια, που βλέπουμε όλοι να χάνονται ζωές νέων ανθρώπων, που είχαν την ατυχία να ασθενήσουν από μια γρίπη ή είχαν ένα τροχαίο και δεν βρήκαν κρεβάτι εντατικής για να σωθούν. Δεν ήταν στόχος μου να ασκήσω κριτική ή να κάνω υποδείξεις στην κυβέρνηση. Ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών , του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας, έχω τη θεσμική υποχρέωση να διατυπώνω επίσημα απόψεις, που αφορούν τον τομέα της υγείας στην πατρίδα μας. Και το δικαίωμα αυτό δεν θα το απεμπολήσω.

Ως περιφερειάρχης ποια είναι τα επιπλέον μέτρα προστασίας του κοινωνικού συνόλου που έχετε μελετήσει και περιμένετε την εξέλιξη της κατάστασης με το κορωνοϊό για να τα εφαρμόσετε;

Η Περιφέρεια Αττικής, βρίσκεται όπως άλλωστε όφειλε, στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συμμετέχουμε σε μια συμμαχία ευθύνης και συνεργασίας με τους 66 Δήμους της Αττικής, αναλαμβάνοντας μια σειρά από επιπλέον δράσεις, όπως:

• Εκδώσαμε άμεσα αναλυτικές οδηγίες, για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να πάρουν οι πολίτες.

• Δώσαμε δυνατότητα σε περισσότερους από 25.000 μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και των τριών τάξεων Γυμνασίου , να έχουν αμέσως μετά το κλείσιμο των σχολείων πρόσβαση σε εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.

• Ενεργοποιήσαμε την τηλεφωνική γραμμή 1110, δωρεάν για τους πολίτες, μέσα από την οποία έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, να συνομιλούν με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ λειτουργεί ειδικό τμήμα για την υποστήριξη όσων πάσχουν από άνοια.

• Προχωρήσαμε στην αγορά αναπνευστήρων και κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ , ύψους 740.000, για νοσοκομεία της Αττικής.

• Εχουμε διαθέσει πάνω από 400.000 τεμάχια υγειονομικού υλικού (μάσκες, γάντια, ατομικές και επιτραπέζιες συσκευασίες αντισηπτικού υγρού), σε εργαζόμενους της αυτοδιοίκησης, των σωμάτων ασφαλείας, ιατρούς, κ.α.

• Οργανώνουμε εθελοντικές αιμοδοσίες, στην Αττική αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

• Πραγματοποιούμε απολυμάνσεις σε Υπουργεία και Δημόσιους Φορείς, καθώς και ελέγχους στην αγορά, για την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας.

• Αξιοποιούμε σύγχρονα εργαλεία σε συνεργασία με τον Ι.Σ.Α. , όπως η πλατφόρμα «Doctor Next 2 Me», καθώς και σύστημα τηλεψυχιατρικής.

Τι θα κάνετε με τις λαϊκές αγορές που εξακολουθούν να συγκεντρώνουν κόσμο παρά τις απαγορεύσεις και τα μέτρα που έχουν ληφθεί;

Οι λαϊκές αγορές θα πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Αν αυτό δεν συμβαίνει, οι αρμόδιοι οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Γιατί πιστεύετε ότι μερίδα των συμπολιτών μας δεν μπορεί να συμμορφωθεί με το «μένουμε σπίτι». Είναι θέμα αντίδρασης ή κάποιοι απλά δεν πιστεύουν στην πανδημία;

Οφείλουμε να πούμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία ακολουθεί τις οδηγίες της Πολιτείας και των επιστημόνων. Αυτοί που δεν συμμορφώνονται δεν είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση. Δεν είναι μαγκιά να κοροϊδεύεις το Κράτος και να θέτεις σε κίνδυνο τη ζωή των άλλων. Κι οφείλουμε όλοι και σε προσωπικό επίπεδο να καυτηριάζουμε όσους παρακούν τις εντολές των επιστημόνων, από το να περιμένουμε να υπάρχει κι «ένας χωροφύλακας», πίσω από τον κάθε παραβάτη.

Πως κρίνετε κάποιους πολιτικούς αρχηγούς, που άργησαν να πάρουν μέτρα κατά του κορωνοϊού ακολουθώντας την πολιτική της «ανοσίας της αγέλης» σκεπτόμενοι πρώτα την… υγεία της οικονομίας και κατά δεύτερον την υγεία των ανθρώπων;

Αυτοί οι πολιτικοί αρχηγοί θα κριθούν στο τέλος της κρίσης, από τους πολίτες των χωρών τους. Ως επιστήμονας αλλά και ως πολιτικό πρόσωπο, ποτέ δεν έβαλα τον παράγοντα χρήμα πάνω από τον άνθρωπο. Η ανθρώπινη ζωή δεν μετριέται με χρήματα. Τα χρήματα ξαναγίνονται, οι άνθρωποι όχι.

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ

Πως εξηγείται το γεγονός ότι τα τελευταία 20 χρόνια γεννιούνται συνεχώς νέοι ιοί που «κτυπούν» την ανθρωπότητα, όταν κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε με τέτοια συχνότητα στο παρελθόν;

Πάντοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας υπήρξαν φονικές επιδημίες, από την εμφάνιση διάφορων ιών, που κόστισαν εκατομμύρια ζωές. Αυτό που έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν, είναι η κατακόρυφη αύξηση των μετακινήσεων πληθυσμών στο παγκόσμιο χωριό. Η παγκοσμιοποίηση έχει αλλάξει τα όρια , διευκολύνει τις μετακινήσεις ανθρώπων και προϊόντων κι αυτό, έχει λογικά επιπτώσεις και στη δημόσια υγεία. Δεν πρέπει όμως να παραγνωρίζουμε ότι σήμερα η ανθρωπότητα διαθέτει περισσότερα μέσα και επιστημονικές γνώσεις, για να αντιμετωπίζει τους φονικούς ιούς.

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΜΠΑΜ.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας