17:26 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Γερμανία και Βουλγαρία μπλόκαραν τις κυρώσεις για την Τουρκία

Γερμανία και Βουλγαρία μπλόκαραν τις κυρώσεις για την Τουρκία

Η Γερμανία και η Βουλγαρία ήταν οι πιο βροντόφωνες μεταξύ των χωρών της ΕΕ που μπλόκαραν τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο EURACTIV.

«Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel και ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov ήταν οι ηγέτες της ΕΕ που αντιτάχθηκαν ανοιχτά στις κυρώσεις κατά της Άγκυρας», ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές που επικαλείται το EURACTIV. Άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ουγγαρία ήταν επίσης αντίθετες, αλλά δεν το εξέφρασαν ανοιχτά, πρόσθεσαν οι πηγές. Η Αυστρία υποστήριξε τις κυρώσεις, ενώ η Γαλλία, η οποία ζητούσε σκληρή απάντηση στην ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες μείωσε τη ρητορική της στη σύνοδο κορυφής.


ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΗΠΑ: Να επιβληθεί μορατόριουμ από Γερμανία και ΕΕ στον αγωγό Nord Stream 2


Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής για την Τουρκία, οι ηγέτες της ΕΕ καταδίκασαν την επιθετικότητα και τις μονομερείς δράσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, στην πράξη, πήραν μια ήπια στάση, δίνοντας στην Άγκυρα άλλη μια περίοδο χάριτος τριών μηνών.

Συγκεκριμένα, αποφάσισαν να προσθέσουν νέα ονόματα ατόμων και εταιρειών στη μαύρη λίστα που υπάρχει επί του παρόντος για τις «μη εξουσιοδοτημένες» γεωτρήσεις αερίου της Τουρκίας εκτός Κύπρου. Ωστόσο, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής είχαν μικρή αξία, δεδομένου ότι η Τουρκία συνεχίζει τις γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Επιπλέον, κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει έκθεση «το αργότερο τον Μάρτιο του 2021» σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας συνολικά, που κυμαίνονται από την πολιτική έως το εμπόριο και να διερευνήσουν «επιλογές και μέσα για το πώς να προχωρήσουν». Οι ηγέτες κατέστησαν επίσης σαφές ότι η «θετική ατζέντα παραμένει στο τραπέζι» καθώς υποσχέθηκαν στην Τουρκία να συνεχίσουν να παρέχουν οικονομική βοήθεια για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στη χώρα. Τέλος, οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν ότι θα επιδιώξουν συντονισμό στο θέμα της Τουρκίας με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η Γερμανία, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην προεδρία της ΕΕ, αντιτασσόταν πάντα στις κυρώσεις και ήθελε να διατηρήσει τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά με την Άγκυρα. Σε συνέντευξή του στο EURACTIV τον Νοέμβριο, ο Udo Bullmann, ευρωβουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ της Εκτελεστικής Επιτροπής του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), δήλωσε ότι η πρόθεση της Merkel ήταν να διατηρήσει την πόρτα ανοιχτή με την Τουρκία.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η βάση εξουσίας του Erdogan συρρικνώνεται […] κοιτάξτε τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοτικών εκλογών: ο τύπος ιδρώνει, ο τύπος φοβάται να χάσει την οριστική του δύναμη εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής στην Τουρκία», είπε ο Bullmann.

Οι διπλωμάτες υπολόγισαν πριν από τη σύνοδο κορυφής ότι δεν μπορούσε να προβλεφθεί η στάση της Σόφιας σχετικά με το θέμα των κυρώσεων. «Ο ηγέτης της Βουλγαρίας Borissov είναι γνωστός φίλος του Erdogan και η συμπεριφορά του είναι απρόβλεπτη», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ στο EURACTIV την περασμένη εβδομάδα. Σε πολιτικό επίπεδο, η στάση της Γερμανίας και της Βουλγαρίας έχουν επίσης μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι τόσο η Merkel όσο και ο Borissov ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) με το κυβερνών κόμμα της Ελλάδας, Νέα Δημοκρατία.

Οι αποφάσεις αυτές απέχουν πολύ από αυτό που ζητά η Ελλάδα εδώ και μήνες. Στη συνάντηση των ΥΠΕΞ για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Βερολίνο τον Αύγουστο, η Ελλάδα ζήτησε «τομεακές κυρώσεις» με στόχο βασικές πτυχές της τουρκικής οικονομίας, όπως ο τραπεζικός και ενεργειακός τομέας. Μετά τη δημοσίευση των συμπερασμάτων, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης έδειξαν ένα γενναίο πρόσωπο και το παρουσίασαν ως θετικό αποτέλεσμα, όπως αναφέρει το EURACTIV.

«Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Αυτό έκαναν σε αυτό το Συμβούλιο. Άλλο ένα βήμα που είναι μια ισχυρή προειδοποίηση για την Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της», ανέφεραν ελληνικές κυβερνητικές πηγές.

Ωστόσο, η πραγματικότητα στην Αθήνα είναι διαφορετική, σημειώνει το EURACTIV. Τα περισσότερα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Παρασκευή ότι οι αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ για την Τουρκία θα έχουν μηδενική προστιθέμενη αξία και προέβλεψαν ότι ο Erdogan θα είναι ακόμη πιο επιθετικός υπό το φως των ήπιων βημάτων της Ευρώπης.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας