16:09 Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023
eReportaz

Live:

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στη Συρία»- Έκκληση για βοήθεια

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στη Συρία»- Έκκληση για βοήθεια

Οι σεισμόπληκτοι στη Συρία χρειάζονται στέγη, τροφή, κουβέρτες, ρούχα, θερμαντικά υλικά, κιτ υγιεινής.

Ο σεισμός στη βορειοδυτική Συρία ήρθε να προστεθεί στη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση που αντιμετωπίζει η περιοχή λόγω του πολέμου, της πανδημίας και της επιδημίας χολέρας.

Δύο οργανώσεις με παρουσία στην περιοχή, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και η Intersos περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί.

Όπως αναφέρουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» σε ανακοίνωσή τους, στην περιοχή πολλές δομές υγείας έχουν υποστεί ζημιές, με ορισμένες, όπως το νοσοκομείο στην περιοχή Γιαντάρις, να μην μπορούν να συνεχίσουν την παροχή φροντίδας στους ασθενείς.

Δύο μαιευτικές κλινικές που υποστηρίζονται από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» εκκενώθηκαν λόγω του κινδύνου κατάρρευσης των κτιρίων.

Η οργάνωση σημειώνει ότι οι ανάγκες που υπάρχουν αυτή την στιγμή δεν είναι μόνο ιατρικές.

Επίσης, υπάρχουν ελλείψεις σε καύσιμα, ηλεκτρισμό, επαρκές νερό και σωστές συνθήκες υγιεινής.

Πρόκληση επίσης αποτελεί και η πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων από το σεισμό.

«Η Βορειοδυτική Συρία βρίσκεται ήδη σε δεινή ανθρωπιστική κατάσταση λόγω του πολυετούς πολέμου, της οικονομικής κατάστασης, της πανδημίας και, πιο πρόσφατα, της επιδημίας χολέρας. Αυτός ο σεισμός κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη, ενώ το ιατρικό και υγειονομικό σύστημα συνεχίζει να είναι εύθραυστο», σημειώνει η γενική διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Χριστίνα Ψαρρά.

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» υποστηρίζουν 23 δομές υγείας στο Ιντλίμπ και το Αλέπο με ιατρικό προσωπικό και ιατρικά κιτ έκτακτης ανάγκης.

Οι εγκαταστάσεις υγείας που υποστηρίζονται από την οργάνωση έχουν δεχτεί μέχρι στιγμής 3.465 τραυματίες και 551 νεκρούς.

Επίσης, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία μιας κινητής κλινικής στην επαρχία Ιντλίμπ, ενώ παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη στις δομές που υποστηρίζουν και τις κινητές κλινικές τους.

Επείγουσα έκκληση για την ενίσχυση των ομάδων τους που βρίσκονται δίπλα στους πληγέντες σε Τουρκία και Συρία απευθύνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Δωρεές προς την οργάνωση γίνονται στο λινκ https://msf.gr/epeigon

Intersos: Υπάρχει έλλειψη φαρμάκων και ιατρικών ειδών.
Έχοντας παρουσία στη Συρία από το 2019 για την υποστήριξη των πιο ευάλωτων ανθρώπων, η μη κυβερνητική οργάνωση Intersos ενεργοποίησε άμεσα τις ομάδες έκτακτης ανάγκης στις περιοχές όπου καταγράφηκαν θάνατοι, τραυματίες και ζημιές από τον σεισμό, κυρίως στο Αλέπο, το Ιντλίμπ, τη Λατάκια, τη Χάμα και την Ταρτούς.

Όπως υπενθυμίζει η οργάνωση, στη Συρία πριν από το σεισμό σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός υποστηριζόταν από ανθρωπιστική βοήθεια.

«Με τις πληγές της ανοικτές από τον δωδεκαετή πόλεμο, η Συρία έρχεται αντιμέτωπη με τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού, που επιδείνωσε την κατάσταση για εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε καταυλισμούς, πρόχειρα καταφύγια και ακατοίκητα κτίρια, χωρίς πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως νερό, πρωτοβάθμια περίθαλψη και ηλεκτρικό ρεύμα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Intersos Hellas, Απόστολος Βεΐζης.

Η Intersos έχει ενεργοποιήσει μια κινητή μονάδα με γιατρούς, νοσηλευτές, μαίες και έναν υπεύθυνο καταγραφής δεδομένων στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ, ενώ τρεις ιατρικές μονάδες που αποτελούνται από γιατρούς, νοσηλευτές και έναν υπεύθυνο καταγραφής δεδομένων βρίσκονται στην επαρχία της Χάμα.

Η οργάνωση στηρίζει επίσης το νοσοκομείο της Χάμα, όπου φτάνουν πολλοί τραυματίες και στο οποίο υπάρχει έλλειψη φαρμάκων και ιατρικών ειδών.

Στην επαρχία Ιντλίμπ τα περισσότερα κτίρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές από τις μάχες, έχουν καταρρεύσει λόγω των ισχυρών δονήσεων και χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στο δρόμο.

Την κατάσταση επιδεινώνουν και οι κακές καιρικές συνθήκες, με θερμοκρασίες συχνά κάτω από το μηδέν, ενώ σημειώνεται και έλλειψη φαρμάκων και ιατρικών ειδών, μαζί με τη χρόνια έλλειψη βασικών υπηρεσιών και τη δύσκολη πρόσβαση σε δομές υγείας.

Η οργάνωση αναφέρει επίσης ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για επισιτιστική βοήθεια και για βασικά αγαθά, όπως χειμερινά ρούχα και μέσα προστασίας από το κρύο.

«Η οργάνωση θα παραμείνει στα βορειοδυτικά σύνορα της Συρίας δίνοντας αγώνα με άλλες ομάδες και οργανώσεις και αντλώντας δύναμη από τη διάσωση χιλιάδων παιδιών», καταλήγει ο κ. Βεΐζης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στους 20.000 οι νεκροί από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία

Γαλλία: Θα αποδεσμεύσει 12 εκατ. ευρώ για τους ανθρώπους στη Συρία που έχουν πληγεί από το σεισμό

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας