13:48 Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022
eReportaz

Live:

Γιώργος Παπανδρέου Εκλογές ΚΙΝΑΛ: 15 πρώην υπουργοί στηρίζουν των πρώην Πρωθυπουργό

Γιώργος Παπανδρέου Εκλογές ΚΙΝΑΛ:  15 πρώην υπουργοί στηρίζουν των πρώην Πρωθυπουργό

Γιώργος Παπανδρέου Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Μεγαλώνει το κίνημα υποστηρικτών προς το πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου.  Την υποστήριξή τους στον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής, εκφράζουν πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και βουλευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλα ονόματα.

Στους υποστηρικτές της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου περιλαμβάνονται:

Ο Δημήτρης Ρέππας πρώην υπουργός Εσωτερικών Μεταφορών, Εργασίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, o πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Πεταλωτής, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης, ο πρώην υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Μαγκριώτης, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Διαμαντίδης, ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Γιώργος Νικητιάδης, η πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, η πρώην υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Ροδούλα Ζήση, ο πρώην υπουργός Κοσμάς Σφυρίου, ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης Απόστολος Κατσιφάρας, ο πρώην υφυπουργός Νίκος Φαρμάκης, όπως επίσης οι πρώην βουλευτές Βασίλης Έξαρχος, Χρύσα Αράπογλου, Νίκος Τσώνης κ.α.

Το μεγάλο στοίχημα στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για τις εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς στις 5 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένος να γίνει ο πρώτος γύρος και στις 12 θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος με τους δύο υποψήφιους που θα έχουν επικρατήσει. Στις 29 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένο το debate μεταξύ των πέντε από τους έξι υποψηφίους, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε αυτό.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ


Τα δυο κρίσιμα ερωτήματα για την έκβαση τους και η διαδικασία της ψηφοφορίαςΟ πρώην πρωθυπουργός είχε προτείνει να γίνει μία άλλου είδους διαδικασία στην οποία, όμως, δεν συμφώνησε κανένας από τους συνυποψηφίους του. Και αν τα καρφιά μεταξύ των υποψηφίων και για το debate, αλλά και για το ποιος θέλει ή δεν θέλει συμμαχίες με άλλους πολιτικούς χώρους ή για το αν θα πρέπει να έρθουν ή να μην έρθουν ψηφοφόροι άλλων κομμάτων να ψηφίσουν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ δίνουν και παίρνουν, η ουσία είναι αλλού. Είναι σε δύο κρίσιμα ερωτήματα:

1) Ποιοι θα είναι αυτοί που θα προκριθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών; Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις πρώτος είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, δεύτερος συνήθως ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης και τρίτος έρχεται ο Γιώργος Παπανδρέου, χωρίς αυτό να είναι παγιωμένο. Συνεπώς υπάρχει περιθώριο για αλλαγές στα δεδομένα. Οπότε οι τρεις υποψήφιοι που ξεχωρίζουν από τους άλλους τρεις θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος για να μπουν στον δεύτερο γύρο. Περίπτωση εκλογής νέου προέδρου στο κίνημα από την πρώτη Κυριακή δεν φαίνεται να υπάρχει.

2) Παράλληλα γίνεται μεγάλος αγώνας για τις δυνάμεις, δηλαδή, τις ψήφους που θα μπορέσουν να αντλήσουν οι δύο νικητές της πρώτης Κυριακής από τους τέσσερις που θα μείνουν εκτός δεύτερου γύρου. Το ερώτημα είναι αν κάποιος από τους δύο νικητές πείσει κάποιους από τους τέσσερις που θα μείνουν εκτός να έχει τη στήριξή τους δημόσια. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες δημοσκοπήσεις ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει προβάδισμα στον δεύτερο γύρο επί όλων των αντιπάλων του, χωρίς αυτό να είναι παγιωμένο, και σαφές προβάδισμα έχει ο Ανδρέας Λοβέρδος στις δημοσκοπήσεις έναντι του Γιώργου Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους που «τρέχουν» τις εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής, στόχος είναι «η εκλογική διαδικασία της 5ης Δεκεμβρίου να αποτελέσει αφετηρία για την ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, ώστε να καταστεί ξανά κυρίαρχη πολιτική δύναμη και να πρωταγωνιστήσει και πάλι στην πολιτική ζωή του τόπου».

Γι’ αυτό και κάνουν «κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε όλα τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος και σε όσους δημοκρατικούς πολίτες επιθυμούν με τη συμμετοχή τους να συμβάλουν στην επιτυχία του επιχειρήματος, να προσέλθουν στα Εκλογικά Κέντρα που θα λειτουργήσουν σε 813 σημεία σε όλη τη χώρα και σε 25 πόλεις του εξωτερικού».

Για τις εκλογές σημειώνεται ότι:

• Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο και είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος και επιπλέον όσοι, κατά την ημέρα της ψηφοφορίας συμπληρώσουν σχετική αίτηση εγγραφής ως μέλος ή φίλος του Κινήματος, σύμφωνα με όσα ορίζει το Άρθρο 4 του Καταστατικού του Κινήματος Αλλαγής και συγκεκριμένα: «Μέλη και φίλοι του Κινήματος Αλλαγής μπορούν να εγγραφούν Έλληνες πολίτες, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από την ηλικία των 16 ετών, οι οποίοι αποδέχονται τις αρχές και τις επιδιώξεις του, εφόσον δεν συμμετέχουν σε άλλο ελληνικό πολιτικό κόμμα ή σε οργανώσεις και φορείς, των οποίων οι στόχοι έρχονται σε αντίθεση με αυτούς του φορέα. Τα μέλη του φορέα μπορούν να διατηρούν παράλληλα και την ιδιότητα μέλους σε ένα από τα κόμματα, τις κινήσεις και τις συλλογικότητες που συναποτελούν το Κίνημα Αλλαγής».

Η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων στη διαδικασία θα γίνει σύμφωνα με το πλαίσιο εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR).
• Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον πρώτο γύρο, οι ψηφοφόροι μπορούν να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Ελλάδας ή του εξωτερικού διευκολύνονται.
• Εφόσον δεν αναδειχθεί πρόεδρος κατά την εκλογική διαδικασία της 5ης Δεκεμβρίου 2021, θα επαναληφθεί η διαδικασία σε δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο πρώτων την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021, κατά την οποία δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο όσοι έχουν ήδη ψηφίσει στον πρώτο γύρο των εκλογών (5/12/2021), με βάση το σχετικό μητρώο ψηφισάντων που θα διαμορφωθεί με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου.
• Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον δεύτερο γύρο, οι ψηφοφόροι θα μπορούν να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Ελλάδας ή του εξωτερικού διευκολύνονται, ίδιο ή διαφορετικό από αυτό που ψήφισαν στον πρώτο γύρο.
• Προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες οργάνωσης και υλοποίησης της εκλογικής διαδικασίας, οι συμμετέχοντες θα καταβάλουν υποχρεωτικά το ποσό των 3 ευρώ μόνο κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών, την Κυριακή 5/12/2021.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκινημένος ο Γιάννης Καλλιάνος – Στο νοσοκομείο με κορωνοϊό οι εμβολιασμένοι γονείς του (βίντεο)

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης κάθε 25 μέρες ανακοινώνει μέτρα πανηγυρίζοντας ότι λύνει το πρόβλημα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας