6:55 Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Γιώργος Τράγκας: Το Μονακό «ξεκλειδώνει» το φορολογικό «κουβάρι» της περιουσίας Τράγκα!

Γιώργος Τράγκας: Το Μονακό «ξεκλειδώνει»  το φορολογικό «κουβάρι»  της περιουσίας Τράγκα!

Αν δεν υπόκειται στον έλεγχο των μονεγάσκων ανοίγει ο δρόμος για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης από τις ελληνικές αρχές που ήδη ξεκίνησαν δουλειά με εξονυχιστικούς ελέγχους στην περιουσία του εκλιπόντος εκδότη.

Του Νίκου Νικολετάκη

«Κλειδί» για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης με την αμύθητη περιουσία του Γιώργου Τράγκα αποτελεί το γεγονός ότι φέρεται να ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας.

Ο μεγαλοδημοσιογράφος και εκδότης, που πέθανε από επιπλοκές του κορωνοϊού τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε υποβάλει αίτημα να θεωρηθεί φορολογικός κάτοικος Μονακό, πράγμα που δήλωνε και ο ίδιος και κάτι που θα εμπόδιζε τους ελέγχους στην περιουσία του. Οι τελευταίες πληροφορίες όμως λένε πως απορρίφθηκε η αίτηση που είχε υποβάλει. Αν πράγματι έχει συμβεί αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για μια εξονυχιστική διερεύνηση των περιουσιακών στοιχείων του από τις ελληνικές Αρχές.

Η έρευνα ξεκίνησε από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες με υπεύθυνο τον αντεισαγγελέα ε.τ. του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτη, η οποία συνέταξε το επίμαχο πόρισμα με το οποίο δεσμεύθηκε ολόκληρη η κινητή και ακίνητη περιουσία του εκλιπόντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχή στο πόρισμά της αναφέρεται σε τυχόν αδικήματα όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εκβίαση, απιστία και φοροδιαφυγή. Επειδή είναι υπηρεσία πληροφοριών για ζητήματα χρηματοπιστωτικά λειτουργεί στη βάση απλών υπονοιών και ενδείξεων, τις οποίες παραθέτει στις εισαγγελικές αρχές για να προχωρήσουν στην τεκμηρίωση της κάθε υπόθεσης.

Οικονομικός εισαγγελέας

Ο οικονομικός εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης διεξάγει από την πλευρά του έρευνα σε βάθος για την ανάδειξη τυχόν διάπραξης ποινικών εγκλημάτων. Οι υπηρεσίες της Εισαγγελίας μελετούν το πόρισμα της Αρχής, ενώ ήδη δεσμεύθηκε η προσωπική περιουσία της συζύγου του Μαρίας Καρρά και ακόμα δύο ατόμων. Πρόκειται για έναν έμπειρο δημοσιογράφο, συνταξιούχο πλέον, με πολυετή εμπειρία σε θέσεις ευθύνης, και μια γυναίκα που εργαζόταν ως εμπορική διευθύντρια. Και οι δύο εμφανίζονται ως υπεύθυνοι σε εταιρείες του εκλιπόντος εκδότη και δημοσιογράφου.

Αντικείμενο των ερευνών εάν τα χρήματα και τα ακίνητα του Γιώργου Τράγκα και των προσώπων που θεωρούνται ότι είχαν άμεση εμπλοκή αποτελούν προϊόν παράνομων εσόδων και «ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να γίνει επιτόπιος έλεγχος όλων των περιουσιακών στοιχείων του εκλιπόντος δημοσιογράφου σε Γαλλία και ΗΠΑ, όπου διατηρεί ένα μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας του καθώς και μετρητά. Θα ζητηθούν μάλιστα και πορίσματα από τις τοπικές φορολογικές ή δικαστικές αρχές για να διαπιστωθεί αν τα χρήματα προέρχονται από νόμιμες δραστηριότητες ή όχι.

Ράβδοι χρυσού

Στο στόχαστρο των Αρχών θα τεθούν και οι δέκα ράβδοι χρυσού που έχουν βρεθεί σε θυρίδα τράπεζας στο εξωτερικό. Η τιμή μίας ράβδου χρυσού του ενός κιλού ξεκινά από 57.000-58.000 ευρώ. Η απόκτησή τους κάθε άλλο παρά εύκολη θεωρείται, ακόμη κι αν κάποιος έχει το χρηματικό ποσό για να τις αγοράσει. Σε αυτήν την περίπτωση η τράπεζα δίνει στον ενδιαφερόμενο αγοραστή ένα έγγραφο που πιστοποιεί ότι είναι κάτοχος χρυσού, αλλά δεν του παραδίδει την πραγματική ράβδο. Αν δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα νόμιμα έγγραφα, τότε θα κινηθούν οι διαδικασίες για να περιέλθουν στην κατοχή του Δημοσίου.

Κρίσιμες μαρτυρίες

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην Αρχή κλήθηκαν γνωστοί επιχειρηματίες, οι οποίοι ρωτήθηκαν να υπήρξαν πιέσεις ή «περίεργες» μέθοδοι για να διαφημιστούν. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, δεν υπάρχει ενδιαφέρον για να καταθέσουν επωνύμως επί του θέματος στις Αρχές.

Στο πόρισμα επίσης περιλαμβάνεται ως τυχόν αδίκημα και η απιστία τραπεζικών στελεχών, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι δάνεια που είχε πάρει ο Γιώργος Τράγκας από ελληνικές τράπεζες (και ειδικά από τράπεζα η οποία απορροφήθηκε ήδη από άλλη τράπεζα) επί της ουσίας δεν εξοφλήθηκαν, καθώς χαρίστηκαν τα ποσά του δανείου ή καταβλήθηκε το 1/3 του αρχικού δανείου και το υπόλοιπο της δανειακής σύμβασης χαρίστηκε ως καταβληθέν.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι πιθανότατα το βασικό αδίκημα πάνω στο οποίο θα δομηθεί η δικογραφία αφορά τη φοροδιαφυγή.

Τα παιδιά του 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής δεν προκύπτει εμπλοκή των δύο γιων του εκδότη, Γιάννη και Φρέντυ. Ήδη μάλιστα ο δευτερότοκος γιος του δημοσιογράφου ανακοίνωσε διά του συνηγόρου του Θέμη Σοφού ότι αποποιείται τη μυθική κληρονομιά του πατέρα του.

Στη δήλωσή του αναφέρει πως δεν είχε καμία «γνώση και ανάμειξη στον εν γένει επαγγελματικό βίο και δραστηριότητα του πατέρα του». Επισημαίνει ότι η απόφασή του είναι οριστική και δηλώνει στη διάθεση των Αρχών.

Αντίθετα ο Γιάννης Τράγκας διά του δικηγόρου του Νίκου Αγαπηνού, αφού διευκρίνισε ότι ο εντολέας του σε ποινικό επίπεδο είναι στο απυρόβλητο, είπε ότι έχει έννομο συμφέρον να πληροφορηθεί για όλα προκειμένου να ασκήσει τα δικαιώματά του, προαναγγέλλοντας πως θα τοποθετηθούν και πραγματογνώμονες.

Ο κ. Αγαπηνός μιλώντας για το ενδεχόμενο να προκύψουν φορολογικές εκκρεμότητες και ο εντολέας του να βρεθεί υπόλογος, δήλωσε ότι η αποδοχή κληρονομιάς θα γίνει με το ευεργέτημα της απογραφής βάσει του οποίου η ευθύνη του κληρονόμου περιορίζεται μέχρι της αξίας του ενεργητικού.

«Υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία σημαντικά, ένα μεγάλο μέρος των οποίων δεν τα γνωρίζω ούτε εγώ, όπως τα ακίνητα στην Αμερική. Δεν τα γνώριζε κανένας ότι τα είχε αγοράσει» τόνισε.

 Η χήρα

Η κυρία Μαρία Καρρά, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέστη σοκ όταν έμαθε τις εξελίξεις με τη δέσμευση της κληρονομιάς, μετέφερε τις θέσεις της μέσω της δικηγόρου και φίλης της Γεωργίας Κούβελα, η οποία ζει και εργάζεται μόνιμα στη Γαλλία. Όπως αναφέρει, δεν έχει γίνει καμία δέσμευση της περιουσίας του Γιώργου Τράγκα και δεν έχει στα χέρια της κανένα πόρισμα.

«Τα όσα γράφονται στον Τύπο και αναπαράγονται σε τηλεοπτικές εκπομπές περί αμύθητης πλήρους περιουσίας του Γιώργου Τράγκα, στην οποία προσδιορίζουν το εξωπραγματικό ποσό των 100.000.000 ευρώ, είναι παντελώς ανυπόστατα. Αυτοί που αναπαράγουν αυτές τις αναπόδεικτες πληροφορίες εξυπηρετούν κατ’ εμέ αποκλειστικά και μόνο επικοινωνιακές σκοπιμότητες.

Όταν και εφόσον μας κοινοποιηθεί το πόρισμα που αναφέρεται μάλιστα και στα δημοσιεύματα της αρμόδιας αρχής και πληροφορηθούμε το ακριβές περιεχόμενο, εξυπακούεται ότι θα συνδράμουμε σε οποιαδήποτε έρευνα των Αρχών. Δεν έχει γίνει καμία δέσμευση περιουσίας» ανέφερε.

«Πρόθυμοι ηλίθιοι»

Ο συνταξιούχος δημοσιογράφος, που παρουσιάζεται σε όλα τα έγγραφα ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Euromedia Action του Γιώργου Τράγκα, μέχρι και το 2022 είπε: «Την πατήσαμε γιατί ήμασταν οι ‘‘πρόθυμοι ηλίθιοι’’. Δεν γνωρίζω τίποτα για δέσμευση περιουσιακών μου στοιχείων. Δεν έχω καθόλου περιουσία, είμαι συνταξιούχος. Το μόνο που έχω είναι η σύνταξή μου, δεν έχω ούτε αυτοκίνητο, ούτε μαντίλι να κλάψω. Είχα συνεργαστεί με τον Γιώργο Τράγκα κατά το παρελθόν. Ήμουν διευθύνων σύμβουλος στις επιχειρήσεις του. Μάλιστα είχα καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια φυλάκιση επειδή αυτές οι επιχειρήσεις είχαν πτωχεύσει για χρέη στο Δημόσιο.

Δεν είχα καμία πρόθεση να συμμετέχω σε διοικητικά συμβούλια και τέτοια. Εκείνος με πίεζε, για να μπορέσει να υλοποιήσει τα επιχειρηματικά του σχέδια. Μπλεχτήκαμε και την πατήσαμε γιατί ήμασταν οι πρόθυμοι ηλίθιοι. Πρέπει να είμαι και ο μόνος που έχει καταδικαστεί από τις επιχειρήσεις Τράγκα» τόνισε με πικρία.

«Όσοι συνεργαζόμασταν μαζί του δεν γνωρίζαμε ότι έχει δημιουργήσει τόσο μεγάλη περιουσία. Γνωρίζω ότι είχε πάρει αρκετά χρήματα από τις αγοραπωλησίες καναλιών στις οποίες συμμετείχε, αλλά και από τις μεταγραφές που έκανε στα ραδιόφωνα» σημείωσε ο συνεργάτης του μεγαλοδημοσιογράφου και εκδότη. «Σε καμία περίπτωση δεν γνώριζα ότι είχε έναν τέτοιο πακτωλό χρημάτων» είπε χαρακτηριστικά στον Alpha ο συνεργάτης του εκδότη.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας