Γνώμη: Ούτε η Τουρκία ξέχασε τα Ίμια

Γνώμη: Ούτε η Τουρκία ξέχασε τα Ίμια

Η ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» ανήμερα της 24η επετείου της κρίσης των Ιμίων με την πτώση του ελληνικού ελικοπτέρου και τον θάνατο των τριών μελών του πληρώματός του σημαίνει πολλά. Η Τουρκία φαίνεται πως δεν ξεχνά εκείνη την νύχτα από την οποία ξεκίνησε να χρησιμοποιείται η ορολογία «γκρίζες ζώνες» μεταξύ των δύο χωρών.

ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ η Ελλάδα με την Τουρκία είχε να λύσει το Κυπριακό και τα θέματα της υφαλοκρηπίδας. Μετά μπήκαν οι βραχονησίδες και φτάσαμε μέχρι τις ΑΟΖ και τη Λιβύη. Η Τουρκία δείχνει ότι έχει μια στρατηγική που εξαπλώ- νεται σε βάθος χρόνου προκειμένου να δημιουργεί προβλήματα στο Αιγαίο και να δηλώνει ταυτόχρονα ότι είναι ο «χωροφύλακας» της περιοχής.

Η ΕΛΛΑΔΑ τέτοιο σχέδιο αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας δεν δείχνει ότι έχει. Κρατά μια σταθερά αμυντική στάση η οποία αλλάζει κατά το δοκούν. Για παράδειγμα, στα Ιμια έστειλε στόλο, με τη Λιβύη απευθύν- θηκε στους συμμάχους της. Ωστόσο, μετά τη νέα τουρκική πρόκληση μήπως πρέπει και η Ελλάδα να χαράξει μια στρατηγική αντιμετώπισης της Τουρκίας σε βάθος χρόνου ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη για όλα; Μήπως η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί πως η Τουρκία έγινε χωροφύλακας μέσα σε έναν αιώνα από την ολοκληρωτική της καταστροφή και να μπορέσει να βρει τα τρωτά της σημεία και να την «χτυπήσει» σε αυτά;

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορταζ” 

Σχόλια