3:34 Παρασκευή 24 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Γρηγόρης Λέων για τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης Ντόπινγκ: Από την διεθνή απαξίωση στην παγκόσμια αναγνώριση το Αντιντόπινγκ στην Ελλάδα

Γρηγόρης Λέων για τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης Ντόπινγκ: Από την διεθνή απαξίωση στην παγκόσμια αναγνώριση το Αντιντόπινγκ στην Ελλάδα

Διακρίσεις από WADA και Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης Ντόπινγκ, που είχε βάλει λουκέτο με διεθνή απόφαση το 2019

Ήταν Οκτώβριος του 2019 όταν μια σειρά από λάθη και παραλείψεις πολλών ετών οδήγησαν την WADA, την Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ, στην απόφαση για αναστολή της λειτουργίας του εργαστηρίου του τότε ΕΣΚΑΝ στην Ελλάδα.

Οπως αναφερόταν στην απόφαση για εκείνο το λουκέτο, που είχε γίνει παγκόσμιο θέμα  λόγω της μη συμμόρφωσης με το Διεθνές Πρότυπο Εργαστηρίων (ISL) του μόνου τετοιου  εργαστηρίου που υπήρχε στην χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως αυτή διαπιστώθηκε μετά από επιτόπιο έλεγχο, «η αναστολή σημαίνει ότι το εργαστήριο δεν είναι επιλέξιμο να αναλύσει δείγματα ελέγχου ντόπινγκ για οργανισμούς αντιντόπινγκ που συμμορφώνονται με τον παγκόσμιο κώδικα.

Λιγότερο από πέντε χρόνια μετά, όλα αυτά δείχνουν να είναι μακρινό παρελθόν και ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ (EOKAN) έφτασε στο σημείο όχι απλά να επιστρέψει αλλά και να βραβευθεί στο ετήσιο Συμπόσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA), το οποίο πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στη Λωζάνη της Ελβετίας.

Μπροστά σε περισσότερους από χίλιους εκπροσώπους Εθνικών Οργανισμών Αντι-ντόπινγκ από όλο τον κόσμο, κατά τη διάρκεια της λαμπερής εκδήλωσης για τα 25 χρόνια του Παγκόσμιου Οργανισμού, ο Διοικητής του ΕΟΚΑΝ ιατροδικαστής Δρ. Γρηγόρης Λέων, παρέλαβε από τον πρόεδρο του WADA Βίτολτ Μπάνκα, το βραβείο «Anti-Doping I&& Award» ως επιβράβευση και αναγνώριση της επιτυχημένης συνεργασίας του Οργανισμού με τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, κατόπιν και της κοινής παρουσίασης των δύο φορέων σχετικά με την καταπολέμηση του ντόπινγκ στον αθλητισμό και της προστασίας της υγείας των αθλητών.

«Πρόκειται για εθνική επιτυχία που αναβαθμίζει το ρόλο και την παρουσία του Ε.Ο.ΚΑ.Ν. στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα. Το βραβείο έρχεται ως αποτέλεσμα του εξαιρετικού έργου της Διοίκησης, της υψηλής εκπαίδευσης στελεχών και προσωπικού, της εναρμόνισης με τις διεθνείς πρακτικές, στρατηγικές και μεθόδους και της καθοριστικής θεσμικής και οικονομικής υποστήριξης της Ελληνικής Κυβέρνησης που οδήγησαν τα τελευταία 3 χρόνια τον Ε.Ο.ΚΑ.Ν από την απαξίωση και το κίνδυνο του απομονωτισμού στο διεθνή σεβασμό και την καταξίωση», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο Διοικητής του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ Γρηγόρης Λέων, δήλωσε: «Τα επιτεύγματα της Ελλάδας στον τομέα του αντιντόπινγκ τα τελευταία χρόνια, αναγνωρίστηκαν από την παγκόσμια αθλητική κοινότητα. Η απαξίωση έγινε σεβασμός, ο κίνδυνος της απομόνωσης έγινε εμπιστοσύνη. Είμαι υπερήφανος γιατί μαζί με τους συνεργάτες μου κάναμε πραγματικότητα αυτό που για κάποιους φάνταζε ακατόρθωτο. Το βραβείο που απένειμε του WADA στον Ε.Ο.ΚΑ.Ν., περιέχει επιστημονική γνώση, ευθύνη, ομαδικό πνεύμα, εθνική συνείδηση. Ευχαριστώ για την επιλογή, την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη προς τον πρόσωπο μου, τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τον Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, για την δύναμη και τα εργαλεία ώστε να κερδίζουμε καθημερινά τη μάχη για ένα καθαρό αθλητισμό. Συνεχίζουμε την εθνική αποστολή μας, εφαρμόζοντας τα υψηλότερα πρότυπα αντι-ντόπινγκ σε παγκόσμιο επίπεδο και επενδύοντας στην ενημέρωση και την εκπαίδευση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα – Γρηγόρης Λέων: Η επιστήμη δεν κάμπτεται σε απειλές…

Πάτρα – Γρηγόρης Λέων για την Ρούλα Πισπιρίγκο: «Από την αρχή τα δεδομένα μου έδειχναν την ενοχή της»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας