23:06 Τρίτη 21 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Η 40χρονη Annalena Baerbock υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων

Η 40χρονη Annalena Baerbock υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων

Την 40χρονη πολιτική επιστήμονα και ειδικό σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Annalena Baerbock επέλεξε το οικολογικό κόμμα “Οι Πράσινοι” της Γερμανίας ως υποψήφιά του για τη θέση της καγκελαρίου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2021.

Η νέα πολιτικός η οποία, όπως και η νυν καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εκπροσωπεί εκλογική περιφέρεια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, επεκράτησε του συμπροέδρου των Πρασίνων, Robert Habeck, στην εσωκομματική διαδικασία.

“Σήμερα, ξεκινούμε ένα νέο κεφάλαιο για το κόμμα μας και, εάν τα καταφέρουμε, και για τη χώρα μας”, τόνισε η Baerbock. “Στέκομαι στην πλευρά της ανανέωσης. Άλλοι εκπροσωπούν το στάτους κβο”, ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η Baerbock αποτελεί την βασική αντίπαλο εκείνου που θα λάβει το χρίσμα της Κεντροδεξιάς για τη διαδοχή της κ. Μέρκελ, με τη μάχη εκεί να συνεχίζεται μεταξύ του αρχηγού της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) Άρμιν Λάσετ και του ηγέτη της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ, που ερίζουν για την υποψηφιότητα της παράταξης.

Η διαδικασία εντός των κεντροαριστερών πρασίνων, αντίθετα, δεν είχε ιδιαίτερες εντάσεις.

“Η Annalena Baerbock είναι μια προσηλωμένη γυναίκα με ισχυρή βούληση που ξέρει τι θέλει”, ανέφερε ο Habeck κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητάς της.

Η Baerbock,  βουλευτίνα στην Ομοσπονδιακή Δίαιτα (κάτω βουλή) της Γερμανίας, ανέλαβε συμπρόεδρος των Πρασίνων τον Ιανουάριο του 2018. Με απεύθυνση στους ψηφοφόρους των πόλεων με ατζέντα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, έχει οδηγήσει τους Πράσινους από την 6η θέση των εκλογών του 2017 στη δεύτερη, αμφισβητώντας ακόμη και τα πρωτεία της συντηρητικής συμμαχίας CDU-CSU.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Berenberg, Holger Schmieding, οι πιθανότητες μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία των Πρασίνων τοποθετούνται αυτή τη στιγμή στο 35%.

Οι Πράσινοι αναμένεται πάντως να παίξουν κομβικό ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση ακόμη και αν δεν καταφέρουν να κερδίσουν την πρώτη θέση στις εκλογές, έστω ως ελάσσων εταίρος μιας κυβέρνησης υπό το κεντροδεξιό μπλοκ της Χριστιανικής Ένωσης, με βάση τις δημοσκοπήσεις.

Ήδη φαίνεται να κερδίζουν τη μάχη του βασικού πόλου της Κεντροαριστεράς, έναντι του ιστορικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), που κατέρχεται στις εκλογές με υποψήφιο καγκελάριο τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Όλαφ Σολτς.

 Διαβάστε επίσης 

H Τεχεράνη είναι πάντα είναι ανοικτή στον διάλογο με τη Σαουδική Αραβία

Η ευρωπαϊκή διάσταση της επίσκεψης Δένδια στην Άγκυρα

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας