2:27 Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Η αισχροκέρδεια στα... είδη πρώτης ανάγκης

Η αισχροκέρδεια στα... είδη πρώτης ανάγκης

Η ακρίβεια που χτυπά τα ελληνικά νοικοκυριά είναι αποτέλεσμα ασυδοσίας και υπάρχουν προϊοντα μέχρι
και 301,1% υψηλότερα σε σχέση με τη φθηνότερη χώρα της ΕΕ

Του
ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ

Ολοένα και πιο «τσουχτερές» γίνονται οι τιμές όχι μόνο στα τρόφιμα αλλά και σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα
χαρτικά, τα απορρυπαντικά και άλλα. Παράγοντες της αγοράς μιλώντας στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» επισημαίνουν ότι πολλές από αυτές τις αυξήσεις γίνονται λόγω αισχροκέρδειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αγγουράκια τύπου Κνωσσού με τιμή χονδρικής 40 λεπτά/κιλό πωλούνται στις λαϊκές 1- 1,5€/κιλό και στα σούπερ μάρκετ ακόμα ακριβότερα!
Όσο για τα προϊόντα που γίνονται από σκληρό σιτάρι (δημητριακά, ζυμαρικά, είδη ψωμιού), αν και η τιμή τους
έχει μειωθεί κατά πολύ (387,5€/τόνο στις 19/10/23) σε σχέση με το ιστορικό υψηλό που παρατηρήθηκε τον
Ιούνιο του 2022, όταν έφθασε τα 554€/τόνο, οι τιμές παραμένουν σταθερά σε υψηλά επίπεδα.
Καταναλωτές ζητούν να υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης των εισοδημάτων και να πιεστούν οι επιχειρήσεις ώστε να μειώσουν τις τιμές.

Απορρυπαντικά – Αυξήσεις-σοκ

Αυξήσεις που φτάνουν και ξεπερνούν το 60% μέσα σε λίγους μήνες καταγράφονται στα απορρυπαντικά, με τους καταναλωτές να τρίβουν τα μάτια τους.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Ελλάδα, αν και έχει εγχώρια παραγωγή απορρυπαντικών αλλά και μαλακτικών, είναι κατά 361% ακριβότερη στην τιμή της σκόνης πλυντηρίου από την Ισλανδία! Οι κάψουλες, δε, είναι κατά 301,1% ακριβότερες σε σχέση με τη φθηνότερη χώρα της ΕΕ!


Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Γερμανία 14 κάψουλες πλυντηρίου ρούχων κοστίζουν 7.49€ (0,535€/πλύση), ενώ στην Ελλάδα 10,62€ (0,758€/πλύση).
Κι όλα αυτά ενώ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα ενοίκια και οι μισθοί είναι πολύ πιο αυξημένα σε σχέση με την Ελλάδα.
Οι καταναλωτές αναγκάζονται να κυνηγούν τις προσφορές και να στοκάρουν προϊόντα.
Ορισμένες εταιρείες από την άλλη αυξάνουν την ονομαστική τιμή για να προχωρήσουν στη συνέχεια σε έκπτωση, η οποία όμως καταλήγει σε τιμή σχεδόν διπλάσια από την περσινή.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα πασίγνωστο πολυκαθαριστικό το οποίο πωλούνταν το 2022 σε τιμή προσφοράς 1,05€. Σήμερα το βρίσκουμε από 2,60€ με την προσφορά, ενώ χωρίς την έκπτωση φθάνει τα 4,50€!

«Νέες αυξήσεις»

Ο Δημήτρης Παπασταμάτης, ιδιοκτήτης καταστήματος και μέλος του ΔΣ στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, μας είπε ότι οι νέοι τιμοκατάλογοι που έστειλαν οι βιομηχανίες από τις αρχές Οκτωβρίου περιλαμβάνουν αυξήσεις περίπου 10%, ενώ οι εταιρείες σταδιακά μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα αναμένεται να προχωρήσουν σε νέο γύρο ανατιμήσεων: «Ο ένας περιμένει τον άλλον πολλές φορές ποιος θα ξεκινήσει πρώτος τις ανατιμήσεις για να ακολουθήσουν οι επόμενοι», μας λέει και συμπληρώνει: «Οι μεγάλες αυξήσεις γίνονται σε επώνυμα προϊόντα πολυεθνικών. Είδα προϊόν που έχει ξεπεράσει το 30% της περσινής τιμής του» πρόσθεσε.

Δημήτρης Παπασταμάτης – Ιδιοκτήτης καταστήματος

 

Ο επιχειρηματίας επισήμανε ακόμα ότι κάποιες εταιρείες αποσύρουν από τα ράφια αρκετούς κωδικούς προϊόντων, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι επιλογές για τον καταναλωτή.
Όπως αναφέρει, οι προμηθευτές δικαιολογούν τις αυξήσεις στην άνοδο των τιμών στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια. «Τα πάντα έχουν αυξηθεί στη διαδικασία παραγωγής ενός προϊόντος. Χρειάζονται πέντε διαδικασίες μέχρι να περάσει ένα προϊόν για να φτάσει
μέχρι το ράφι. Ο κόσμος έχει εκφράσει τη δυσφορία του και για τη μείωση της ποσότητας» μας λέει.

 

 

Ο επιχειρηματίας επισημαίνει ότι έχει ήδη συρρικνώσει και το ποσοστό κέρδους και προσπαθεί να περιορίσει όσο το δυνατόν τις αυξήσεις.

 

Οι “υψηλές πτήσεις” στις Λαϊκές


Η ώρα είναι μετά τις 2.30 το μεσημέρι στη λαϊκή αγορά του Μοσχάτου. Ένας συνταξιούχος προσπαθεί να διαλέξει ντομάτες καθώς ο έμπορος μόλις μείωσε την τιμή από 1,99 σε 1,50€/κιλό. Η ποιότητα φαίνεται ότι δεν τον καλύπτει και ρωτάει τον έμπορο αν μπορεί να βάλει
ντομάτες από τα γεμάτα καφάσια που έχει φυλάξει πίσω από τον πάγκο. «Οι ντομάτες αυτές δεν είναι να πωληθούν σε αυτή την τιμή» ήταν η απάντηση που έλαβε.
«Κρατούν τις καλές ντομάτες για να τις πουλήσουν πιο ακριβά. Τι να κάνουμε. Όλα έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Με μια ψωροσύνταξη τι να μπορέσουμε να αγοράσουμε» μας λέει ο ηλικιωμένος.

Μέχρι και 1.98 ευρώ/κιλό πωλούνταν οι ντομάτες αργά το μεσημέρι στη λαϊκή του Μοσχάτου!

«Ψωνίζω πολύ λιγότερα πράγματα με τα ίδια χρήματα» μας λέει η κυρία Παναγιώτα. «Οι τιμές είναι όλες πολύ ανεβασμένες, αλλά κάτι πρέπει να φάμε» συμπληρώνει.
Η «Μ» κατέγραψε τις τιμές τις τελευταίες εβδομάδες σε οπωροκηπευτικά και φρούτα.

Πολύ μεγάλη είναι η αύξηση της τιμής στις ντομάτες σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του
Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, οι ντομάτες πωλούνται στις λαϊκές αγορές περίπου στα 2€/κιλό, με τιμή χονδρικής 0,80-1,40€.
Τα αγγουράκια πωλούνται από 1 μέχρι και 1,80€ το κιλό, ενώ η τιμή χονδρικής είναι 0,40 λεπτά/κιλό κατά μέσον
όρο! Πέρυσι η τιμή χονδρικής έφθανε το 1€/κιλό!
Τα λάχανα διατίθενται προς 1-1,40€/κιλό, με τιμή χονδρικής 0,60, ενώ πέρυσι η τιμή με την οποία τα αγόραζαν οι έμποροι ήταν 0,35€/κιλό.
Τα μήλα Στάρκιν πωλούνται στη λαϊκή ακόμα και πάνω από 2€ καθώς έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι τιμές χονδρικής (1,20€/κιλό έναντι 0,70 πέρυσι).
Οι τιμές στα αχλάδια Κρυστάλλια ξεπερνούν επίσης τα 2€ ακόμα και το μεσημέρι, με μέση τιμή χονδρικής 1,30, ενώ πέρυσι έφθαναν το 1€/κιλό.
Από την έρευνα σε αρκετές λαϊκές της Αττικής διαπιστώσαμε ακόμα ότι πολλοί παραγωγοί και έμποροι πωλούν σε τιμή ανά τεμάχιο αντί κιλού, όπως προβλέπεται σε πολλά είδη.

Χαράλαμπος Χαραλαμπάκης – Ταμίας Β΄ Λαϊκής Πειραιά

Χαράλαμπος Χαραλαμπάκης – Ταμίας Β’ Λαικής Πειραιά

“Έχουν ακριβύνει τα είδη που έπαθαν ζημιές. Από τον Αύγουστο και μετά λόγω του καύσωνα και έπειτα από το χαλάζι που έπεσε στην ορεινή Κορινθία. Η ντομάτα είναι ένα προϊόν που όταν καταστραφεί δεν ξαναβγαίνει, δεν είναι σαν τα αγγούρια. Του χρόνου πάλι”. Ο παραγωγός εκτίμησε ότι οι ντομάτες σε μερικές ημέρες θα επιστρέψουν στα κανονικά ύψη τιμών για την εποχή. Να φανταστείτε ότι το 70% της αγοράς φέτος ήταν εισαγόμενες ντομάτες Τουρκίας, Αλβανίας, Βελγίου και Πολωνίας. Χωρίς αυτές πολύς κόσμος δεν θα έτρωγε
ντομάτα. Το κολοκύθι είχε ακριβύνει λόγω του καύσωνα, αλλά δεν καταστρέφεται. Τα μήλα που καταστράφηκαν τελείωσαν για φέτος. Τα μαρούλια επίσης αυξήθηκαν λόγω της καταστροφής καλλιεργειών. Ο κόσμος ψάχνει να βρει καλύτερες τιμές. Εμείς ακούμε όλα τα παράπονα. Στα σούπερ μάρκετ ψωνίζουν και φεύγουν» μας λέει.

 

Αντώνης Τριανταφυλλόπουλος – Πρόεδρος Σωματείου
Επαγγελματιών Πωλητών Α΄ Λαϊκής Αθηνών

Αντώνης Τριανταφυλλόπουλος Πρόεδρος Α λαϊκής Αθηνών

«Γενικά στις λαϊκές οι τιμές είναι φθηνότερες από οπουδήποτε αλλού για την αντίστοιχη ποιότητα προϊόντων. Υπάρχουν κάποια προϊόντα που είχαν ανοδική πορεία στις τιμές και κάποια που έχουν τις ίδιες τιμές με πέρυσι. Αυτή την εποχή έχουν ανέβει οι τιμές στα λαχανικά, στα πορτοκάλια, ενώ στα φρούτα έχουν παραμείνει σχεδόν στα ίδια επίπεδα, όπως και σε πατάτες και κρεμμύδια. Ο κόσμος δυσανασχετεί γιατί δεν φτάνουν τα χρήματα που έχει για να βγάλει τον μήνα. Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, υπάρχει υποκατανάλωση.  Γενικά πιστεύουμε ότι θα είναι ένας πάρα πολύ δύσκολος χειμώνας» τονίζει.

Αναφερόμενος στις αυξήσεις στα τυροκομικά τα οποία εμπορεύεται, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος είπε ότι οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είχε να κάνει με την έλλειψη γάλακτος στην Ελλάδα, καθώς πάρα πολλοί βοσκοί εγκατέλειψαν το επάγγελμα γιατί δεν έβγαζαν κέρδος. Δεν γινόταν και εισαγωγή γάλακτος λόγω έλλειψης πανευρωπαϊκά. Ο πόλεμος είχε λιγότερη επιβάρυνση. Οι πλημμύρες δεν επηρέασαν την παραγωγή στην Αγιά και στον Τύρναβο. Υπήρξε πρόβλημα και λόγω του καιρού. Λόγω της
κακοκαιρίας υπήρξε πρόβλημα στην ανθοφορία και την καρπόδεση. Όσον αφορά το ζωικό κεφάλαιο, εκεί σίγουρα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα το οποίο δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί πλήρως» κατέληξε ο έμπορος.

 

Απόστολος Ραυτόπουλος – Πρόεδρος Ένωσης
Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας ΓΣΕΕ

Απόστολος Ραυτόπουλος Πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών

«Χείμαρρος» είναι ο Απόστολος Ραυτόπουλος.
Αναφερόμενος στις απανωτές αυξήσεις στις τιμές, ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ επισήμανε ότι η τιμή όλων των προϊόντων διατροφής από τον παραγωγό/το χωράφι μέχρι να τα αγοράσει ο καταναλωτής σχεδόν τετραπλασιάζεται.
«Θα αυξηθούν οι τιμές σε 500 τρόφιμα με ναυαρχίδα το ελαιόλαδο, το οποίο θα αυξηθεί ακόμα και 23%» λέει και επισημαίνει ότι θα έχουμε νέες ανατιμήσεις στα εμφιαλωμένα νερά, το τσάι, το κακάο και τα αναψυκτικά που θα φθάσουν το 11%.
«Οι αυξήσεις ξεκίνησαν από τις 15 Οκτωβρίου και θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη του μήνα.
Όσον αφορά το ελαιόλαδο, από τον Γενάρη του 2023 μέχρι σήμερα η τιμή του έχει αυξηθεί κατά 119%! Όταν οι παραγωγοί πωλούσαν το παρθένο ελαιόλαδο από 3,38€, εμείς τώρα θα αγοράζουμε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 13-18€/λίτρο» σημειώνει.

Οι τιμές στο περσινό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ξεπερνούν τα 10 ευρώ το λίτρο στα σούπερ μάρκετ

Ο κ. Ραυτόπουλος επισήμανε ότι οι τσουχτερές τιμές έχουν στρέψει κάποιους καταναλωτές στο να αγοράζουν
το λεγόμενο βιομηχανικό ελαιόλαδο, το οποίο πωλείται ακόμα και 7€ το λίτρο!

 


«Πρόκειται για λάδι οξύτητας πάνω από τρεις μονάδες, όταν το κλασικό παρθένο ελαιόλαδο είναι περίπου στο 0,3 με 0,5 οξέα. Αυτό το λάδι δεν μπορεί να καταναλωθεί ωμό. Πρέπει να το μαγειρέψεις ή να το τηγανίσεις σε θερμοκρασία πάνω από 90 βαθμούς».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ επισήμανε ακόμα την πολύ μεγάλη αύξηση που έχει γίνει στα τυροκομικά προϊόντα και η οποία φθάνει στο 16%: «Έχουν μπει καινούργια προϊόντα στη ζωή μας, τη φέτα την έχει αντικαταστήσει το λευκό τυρί, το κασέρι το έχει αντικαταστήσει το ημίσκληρο τυρί και το κεφαλοτύρι το σκληρό τυρί. Αυτό οφείλεται στην αισχροκέρδεια ως επί το πλείστον τους τελευταίους μήνες» επισημαίνει.
«Η γαλακτοβιομηχανία παίρνει το γάλα των αγελαδοτρόφων με 48 λεπτά το κιλό και εμείς το αγοράζουμε έως 2,28€ το κιλό. Σε δελτίο Τύπου της Επιτροπής Ανταγωνισμού είμαστε η δεύτερη ακριβότερη χώρα της Ευρώπης στην τιμή του παστεριωμένου γάλακτος των 7 ημερών» τονίζει.

“Αισχροκέρδεια”
Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει αισχροκέρδεια και στην αγορά οπωροκηπευτικών και φρούτων: «Όταν οι παραγωγοί στην κατεστραμμένη Θεσσαλία, στην Αγιά Λάρισας πωλούν τα μήλα 40 με 45 λεπτά και εμείς τα αγοράζουμε έως 2,87€ το κιλό.

 

Το ίδιο συμβαίνει και με τα μονόσειρα αχλάδια Κρυστάλλια, τα οποία πούλησαν στους χονδρεμπόρους στον Τύρναβο στα 69 λεπτά και εδώ φτάσαμε να τα αγοράζουμε στη λαϊκή έως 3,29€!».

Μιχάλης Μούσιος – Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αρτοποιών
Ελλάδος
«Στάση αναμονής στις τιμές»
«Υπάρχει μια σταθερότητα στις τιμές αυτή την περίοδο» λέει στην «Μ» ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος: «Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν το επόμενο διάστημα τα πράγματα όσον αφορά τις τιμές των πρώτων υλών στα άλευρα και στην ενέργεια».

Μιχάλης Μούσιος – Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος

 

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι τιμές στα άλευρα μειώθηκαν ελάχιστα, παρότι υπήρξε μια σημαντική υποχώρηση των τιμών τόσο στο σκληρό όσο και στο μαλακό σιτάρι.
«Στα τέλη του καλοκαιριού ενώ περιμέναμε μείωση στις τιμές των αλεύρων είχαμε αύξηση, γι’ αυτό ζητήσαμε και την παρέμβαση του υπουργείου που έχει ξεκινήσει ελέγχους στην αλευροβιομηχανία.


Η τιμή του μαλακού σιταριού, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού, επηρεάστηκε σημαντικά λόγω του πολέμου της Ουκρανίας, γιατί το μαλακό σιτάρι εισάγεται. Αγοράζουμε ένα εκατομμύριο τόνους και παράγουμε 200.000, ενώ στο σκληρό σιτάρι είμαστε αυτάρκεις και κάνουμε και εξαγωγές. Παρ’ όλα αυτά το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαμε σημαντικές αυξήσεις και στο σκληρό σιτάρι» τονίζει ο κ. Μούσιος.

 

Αυξήσεις στα καύσιμα


Μικρές, αλλά σταδιακές αυξήσεις στα υγρά καύσιμα έχουμε από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς, επισημαίνει η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα: «Ενώ είχαμε συνέχεια πτωτικά τιμολόγια, μετά την έναρξη του πολέμου άρχισε
να αυξάνεται η τιμή της αμόλυβδης, την οποία βρίσκουμε ακόμα και 1,90/λίτρο στην Αττική, με μέσο όρο το 1,86- 1,88€.

Μαρία Ζάγκα – Πρόεδρος Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής

Αυξήθηκε όμως και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.
Ξεκινήσαμε στις 13 Οκτωβρίου με 1,38€/λίτρο και αυτή τη στιγμή θα το βρουν οι καταναλωτές με 1,40-1,43€/λίτρο».
Η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής μας είπε ότι επειδή έχει ζέστη ακόμα είναι μικρή η ζήτηση για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης. «Αυτοί που αγοράζουν τώρα είναι οι λεγόμενοι ‘‘νοικοκυραίοι’’, οι οποίοι θέλουν να έχουν μια ορισμένη ποσότητα όταν
χαλάσει ο καιρός. Συνήθως είναι στις μονοκατοικίες και σε πολυκατοικίες με λίγα διαμερίσματα».
Η ίδια τόνισε ότι αν τυχόν υπάρξει εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο, τότε θα έχουμε μεγάλες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές”.

Από την “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” που κυκλοφορεί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας