12:35 Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023
eReportaz

Live:

Η ΕΕ συμφώνησε σε πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο

Η ΕΕ συμφώνησε σε πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο

Τέλος στο θρίλερ με το ευρωπαϊκό πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο που διακινείται διά θαλάσσης φέρεται να έδωσαν σήμερα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατέληξαν σε κατ’ αρχή συμφωνία για τη θέσπιση ανώτατου ορίου πώλησης.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο πρακτορείο Reuters, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν σε πλαφόν 60 δολαρίων το βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο, καθώς και στη θέσπιση ενός μηχανισμού προσαρμογής που θα διατηρεί το ανώτατο όριο πώλησης σε επίπεδο 5% χαμηλότερο της τιμής πώλησης στην αγορά.

Η Πολωνία που πίεσε να τεθεί όσο τον δυνατόν χαμηλότερο όριο τιμής, πρέπει να αποδεχθεί την συμφωνία έως τις 17.00 ώρα Ελλάδος.

Εν συνεχεία, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί απ’ όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ γραπτά, έως αύριο Παρασκευή, πρόσθεσε ο ίδιος διπλωμάτης.

Η αρχική πρόταση της Ομάδας των Επτά (G7) που υποβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα προέβλεπε ανώτατο όριο τιμής στα 65-70 δολάρια το βαρέλι και χωρίς τον μηχανισμό προσαρμογής.

Δεδομένου ότι το ρωσικό αργό τύπου Urals διαπραγματεύεται ήδη χαμηλότερα, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Εσθονία απέρριψαν το αρχικό πλαφόν, καθώς δεν θα επιτύγχανε τον κύριο στόχο της πρότασης που είναι η μείωση των εσόδων της Μόσχας και της ικανότητάς της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.

“Το ανώτατο όριο τιμής ορίζεται στα 60 δολάρια με πρόβλεψη να διατηρείται κατά 5% χαμηλότερα από την τιμή πώλησης του ρωσικού αργού στην αγορά, με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας”, ανέφερε ο διπλωμάτης της ΕΕ.

Η αναθεώρηση του ανώτατου ορίου τιμής θα πραγματοποιείται κάθε δύο μήνες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters.

“Η Πολωνία έχει διορία μέχρι τις 16:00 CET (17:00 ώρα Ελλάδος) να συμφωνήσει. Εάν το κάνει, θα υπάρξει γραπτή διαδικασία για υιοθέτηση της πρότασης μέχρι αύριο”, ανέφερε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Πολωνοί διπλωμάτες πρόσθεσαν ότι οι σχετικές διαβουλεύσεις με τη Βαρσοβία βρίσκονται σε εξέλιξη.

Διπλωμάτες της ΕΕ ανέφεραν επίσης ότι η Λιθουανία και η Εσθονία, που είχαν υποστηρίξει τη θέση της Πολωνίας για όσο το δυνατόν χαμηλότερο πλαφόν, συμφώνησαν επίσης με το όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι.

Το πλαφόν που έχει θέσει η Ομάδα των Επτά για το ρωσικό πετρέλαιο που διακινείται διά θαλάσσης θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, αντικαθιστώντας την αυστηρότερη απαγόρευση της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου δεδομένου ότι η Ρωσία παράγει το 10% του πετρελαίου παγκοσμίως..

Στόχος του πλαφόν της G7 είναι να απαγορευθεί στις ναυτιλιακές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να διακινούν φορτία ρωσικού αργού σε όλο τον κόσμο, εκτός εάν πωληθεί σε τιμή χαμηλότερη από το ανώτατο όριο που έχει ορίσει η G7 και οι σύμμαχοί της.

Δεδομένου δε ότι οι κυριότερες ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες του κόσμου έχουν την έδρα τους στις χώρες της G7, το ανώτατο όριο τιμών θα δυσκολέψει πολύ τη Μόσχα να πουλήσει το πετρέλαιο της σε υψηλότερη τιμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πούτιν: Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο θα έχει σοβαρές συνέπειες στη διεθνή αγορά ενέργειας

Bloomberg: Η ΕΕ θα καθυστερήσει την απόφαση για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας