4:29 Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Η Fed αύξησε το επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης – Πως θα αντιδράσει η ΕΚΤ

Η Fed αύξησε το επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης – Πως θα αντιδράσει η ΕΚΤ

Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις οικονομικών αναλυτών, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε σήμερα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, τηρώντας επιφυλακτική στάση εν μέσω της ανησυχίας για την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος.

Η απόφαση της Fed ελήφθη ομόφωνα.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα Fed (Federal Reserve) των ΗΠΑ αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού μίας ημέρας κατά 25 μονάδες βάσης ή 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, ικανοποιώντας τις προσδοκίες των συμμετεχόντων στην αγορά, μεταδίδει το αμερικανικό CNBC.

Η κίνηση αυξάνει το εύρος στόχου της Fed στο 4,75% – 5%, το οποίο βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, σύμφωνα με το CNBC. Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των ομολόγων γνωρίζουν αύξηση εδώ και λίγες ώρες, πριν ακόμα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από την αμερικανική τράπεζα για το επιτόκιό της.

Η αύξηση αυτή είναι μικρότερη σε σχέση με αυτή που αρχικά αναμενόταν καθώς πριν τις εξελίξεις στη silicon valley bank και την Credit Suisse οι αναλυτές ανέμεναν ότι τα επιτόκια του δολαρίου θα αυξάνονταν κατά 50 μονάδες βάσεις 0,50%. Έτσι η FED φαίνεται ότι επέλεξε τη «σολομώντεια» λύση να συνεχίσει μεν την πολιτική αύξησης των επιτοκίων, μειώνοντας όμως στο μισό το απόλυτο ύψος ανόδου.

Πλέον οι αγορές έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου όπου ο επικεφαλής της FED κ. Πάουελ αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του όσον αφορά τις μελλοντικές κινήσεις και ενδεχομένως να ξεκαθαρίσει αν η σημερινή αύξηση θα είναι και η τελευταία σε αυτό τον κύκλο ανόδου.

Αντίστοιχα η κίνηση της FED αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στην Ευρώπη, επηρεάζοντας την πολιτική και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία παραδοσιακά ακολουθεί τις ΗΠΑ όσον αφορά στη νομισματική της πολιτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Μόσχα δηλώνει ότι ο κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών

Σουηδία: Η Βουλή ενέκρινε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ – Το συνεχιζόμενο τουρκικο-ουγγρικό μπλοκ δοκιμάζει τα νεύρα της Στοκχόλμης

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας