20:03 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Η Κένυα αγόρασε τεθωρακισμένα από την Τουρκία. Τί κρύβεται πίσω από την συμφωνία

Η Κένυα αγόρασε τεθωρακισμένα από την Τουρκία. Τί κρύβεται πίσω από την συμφωνία

Μια τουρκική εταιρεία εξοπλισμών συνήψε νέο συμβόλαιο για την παροχή 118 τεθωρακισμένων οχημάτων στην Κένυα, επεκτείνοντας το αποτύπωμα της Τουρκίας στην Αφρική, αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Sabah.

“To τακτικό τεθωρακισμένο όχημα 4×4 Hızır, επαινέθηκε σε όλη την Αφρική. Η επέκτασή μας στην αφρικανική αγορά συνεχίζεται”, δήλωσε ο Φουρκάν Κατμερτζί, αναπληρωτής πρόεδρος του αμυντικού εργολάβου Katmerciler.

Ο Κατμερτζί είπε ότι η Κένυα θα είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο που θα αποκτήσει θωρακισμένα οχήματα της Katmerciler, προσθέτοντας ότι η εταιρεία στοχεύει να ολοκληρώσει την παράδοση σε δύο χρόνια.

Το Hızır είναι ένα όχημα 400 ίππων, το οποίο παρέχει υψηλή προστασία από νάρκες και εκρηκτικά. Κατασκευάστηκε για συνθήκες σύγκρουσης με υψηλή ευελιξία και βαλλιστική οχύρωση. Έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί καλά υπό συνθήκες έντονης σύγκρουσης σε αγροτικές και αστικές περιοχές, παρέχοντας προστασία υψηλού επιπέδου.

Η φαινομενικά εμπορική συμφωνία μεταξύ Κένυας και Τουρκίας, περιπλέκεται περισσότερο, αν κανείς λάβει υπ όψιν του ότι η χώρα της Αφρικής συνορεύει στα ανατολικά με τη Σομαλία., η οποία από τη μία έχει μετατραπεί σε αφρικανικό προτεκτοράτο της Τουρκίας, ενώ από την άλλη, χωρίς καμία προσπάθεια να κρυφτούν, οι Τούρκοι της πρεσβείας στο Μογκαντίσου εκπαιδεύουν τον στρατό της χώρας εξ ονόματος της Τουρκίας, σε σημείο που η γλώσσα ομιλίας να είναι τα τουρκικά και οι στρατιωτικοί ύμνοι να είναι στην τουρκική γλώσσα.

Η δικαιολογία της αγοράς των τεθωρακισμένων είναι η απειλή των τζιχαντιστών της αλ-Σαμπάμπ, οι οποίοι βάλλουν στα σύνορα, από το έδαφος της Σομαλίας, κατά συνοριοφυλάκων της Κένυας.

Παράλληλα, προ μηνός, με τη βοήθεια της Τουρκίας, Σομαλία και Κένυα ξεκίνησαν εκ νέου τις διπλωματικές επαφές.

Η Τουρκία έχει αναγνωριστεί ως κορυφαίος αναδυόμενος αναπτυξιακός εταίρος στην Κένυα. Ο Τουρκικός Οργανισμός Διεθνούς Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA) έχει αναπτύξει διάφορα έργα, ιδίως στους τομείς της υγείας, των τροφίμων, της γεωργίας, των ζώων και της εκπαίδευσης, γράφει σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Αξιοπρόσεκτο είναι πως το ΤΙΚΑ συμμετέχει σε προσπάθειες αύξησης επιρροής σε πολλές χώρες της Αφρικής και, όπως πρόσφατα αποκαλύφθηκε, στην προσπάθεια διείσδυσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Πρόσφατα πράκτορες της MIT συνέλαβαν στο εξωτερικό τον ανιψιό του εξόριστου ιμάμη και αντιπάλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν. Σύμφωνα με τη σύζυγό του, ο Σελαχαντίν Γκιουλέν, βρισκόταν στην Κένυα, όταν απήχθη και επαναπατρίστηκε με τη βία από τους Τούρκους πράκτορες.

Με παρουσία στην Υεμένη και το Τζιμπουτί, έλεγχο της Σομαλίας, παρουσία και δραστηριότητα σε Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Νιγηρία, Σουδάν και Νότιο Σουδάν, η Τουρκία δημιουργεί έναν άξονα επιρροής από τα νότια της αραβικής χερσονήσου μέχρι τα δυτικά της Αφρικής κάτω από τη ζώνη του Σαχέλ.

Διαβάστε επίσης

Γενς Στόλτενμπεργκ: O μηχανισμός αποτροπής βοήθησε στο να “στρωθεί ο δρόμος” για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας

Η Νιγηρία έκοψε τη λειτουργία του Twitter, όταν αυτό διέγραψε ανάρτηση του προέδρου της

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας