13:30 Πέμπτη 9 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Η Μόσχα αναδιατάσσει τις στρατιωτικές της διοικήσεις για την Ουκρανία

Η Μόσχα αναδιατάσσει τις στρατιωτικές της διοικήσεις για την Ουκρανία

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε δύο διατάγματα στις 26 Φεβρουαρίου με τα οποία επανεγκαθιστά τις Στρατιωτικές Διοικήσεις Μόσχας και Λένινγκραντ, κωδικοποιώντας μεγάλη στρατιωτική αναμόρφωση και μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, ή ISW, η κίνηση αυτή έχει δύο παράλληλους στόχους: υποστηρίζει τους σκοπούς της παγίωσης των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο και να προετοιμαστεί για πιθανές μελλοντικό μεγάλης κλίμακας συμβατικό πόλεμο με το ΝΑΤΟ μακροπρόθεσμα

Μέχρι τώρα το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής βρισκόταν υπό την επίβλεψη της Δυτικής Στρατιωτικής Διοίκησης, που δημιουργήθηκε το 2010 από την συγχώνευση των δύο.

Η επαναδιαχωρισθείσα Στρατιωτική Διοίκηση του Λένινγκαρντ θα αφορά πλέον στα βορειοανατολικά ΝΑΤΟϊκά σύνορα κι εκείνη της Μόσχας θα συνορεύει με την βορειοανατολική Ουκρανία και την Πολωνία, κάτι που θα επιτρέπει στην Ρωσία ταυτόχρονα να λαμβάνει θέση έναντι του ΝΑΤΟ και να διοικεί αλλά και ελέγχει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πρωτύτερα ο Πούτιν ισχυριζόταν ότι ήταν αναγκαίο να δημιουργήσει την διοίκηση του Λένινγκραντ, από την στιγμή που η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2023, σηματοδοτώντας την σαφή πρόθεση του Κρεμλίνου να την παρατάξει απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών της Εσθονίας ανάφερε ότι η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη και κατά μήκος των εσθονικών συνόρων στο εγγύς μέλλον εξαρτάται από το αν η Ουκρανία, με την στήριξη των συμμάχων της, μπορεί να συντρίψει την ρωσική επιθετικότητα.

Το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου, προσφάτως παρατηρεί τους παράγοντες του Κρεμλίνου, περιλαμβανομένου του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, που θέτουν πληροφοριακές συνθήκες για να δικαιολογήσουν πιθανές ρωσικές υβριδικές επιθέσεις στην Μολδαβία, όπως και στις χώρες της Βαλτικής, την Δανία και την Φινλανδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΝΑΤΟ: «Κανένα σχέδιο» για αποστολή στρατευμάτων μάχης στην Ουκρανία

Διάσκεψη του Παρισιού: Επισφραγίστηκε η στήριξη στην Ουκρανία – Κανένα θέμα αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας