More

  Οι Ναρκέμποροι της… Καραϊβικής στον Αστακό

  «Φως» σε όλα τα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης με την κοκαΐνη που εξιχνιάστηκε στον Αστακό και όμοια δεν έχουμε ξαναδεί, «ρίχνουν» οι καταθέσεις των αστυνομικών που χειρίστηκαν την επιχείρηση από το 2018. Στις καταθέσεις τους, που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, αποκαλύπτεται ο τρόπος δράσης του τεράστιου διεθνούς κυκλώματος που μετέφερε έναν τόνο και 181 κιλά κοκαΐνης και για να ξεσκεπαστεί, η ΕΛ.ΑΣ. συνεργάστηκε τόσο με τις αμερικανικές Αρχές όσο και με τις ισπανικές.

  Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» φέρνει σήμερα στο «φως» όλη τη δικογραφία με τις καταθέσεις των μαρτύρων και έτσι έρχονται στην επιφάνεια νέα στοιχεία και ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης της οργάνωσης. Μάλιστα, για την εξιχνίαση της υπόθεσης στο κύκλωμα «τρύπωσαν» και δύο Έλληνες αστυνομικοί.

  Η αστυνομία συνέλαβε οκτώ αλλοδαπούς (Αλβανούς και Αραβόφωνους), ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη εννέα άτομα, για τα οποία πραγματοποιούνται έρευνες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Στην κατάθεσή του ο πρώτος αστυνομικός, Υποδιευθυντής του τμήματος υποδιεύθυνσης δίωξης ναρκωτικών, αναφέρει πως ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2018 είχαν φτάσει στα χέρια τους οι πρώτες πληροφορίες για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, διεθνούς χαρακτήρα με αντικείμενο την εισαγωγή σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης στην Ελλάδα δια της θαλάσσης από τη Λατινική Αμερική, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την καταγγελία, η εγκληματική οργάνωση αναζητούσε άτομο για να αναλάβει ως χειριστής σκάφους τη μεταφορά κοκαΐνης στην Ευρώπη από χώρα της Καραϊβικής, θέση που πήρε συνεργάτης της Υπηρεσίας.

  Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψαν η ιεραρχική δομή και τα μέλη της οργάνωσης, οι διακριτοί ρόλοι τους και η διαρκής δράση τους επιδιώκοντας τη διακίνηση κοκαΐνης σε Ευρώπη και Ελλάδα. Μάλιστα, από την έρευνα προκύπτει ότι η οργάνωση διευθυνόταν από έναν Αλβανό με ψευδώνυμο Aguaverde ή doctor και άγνωστο άτομο αραβικής καταγωγής, οι οποίοι είχαν στενούς συνεργάτες που ο καθένας είχε αναλάβει συγκεκριμένο πόστο.

  Στην ίδια κατάθεση ο Υποδιευθυντής αναφέρεται στην περίοδο που τελικά ο συνεργάτης του «εντάχθηκε» στην οργάνωση: «Τον Οκτώβριο του 2018 το κύκλωμα ανηύρε σκάφος και χρηματοδότησε την ενοικίασή του. Το σκάφος με μέριμνα του Τριάντη Σταύρου προετοιμάστηκε καταλλήλως για να καταπλεύσει στη Λατινική Αμερική, με ενδιάμεσο προορισμό τις νήσους Λας Πάλμας Ισπανίας οπότε και θα υπήρχε νεότερη ενημέρωση από την οργάνωση αναφορικά με τις περαιτέρω κινήσεις του σκάφους. Κατόπιν τούτου αναπτύχθηκε συνεργασία της Υπηρεσίας με τις ισπανικές Αρχές.

  Επιβαίνοντες στο σκάφος ήταν ο Σταύρος Τριάντης και ένα μέλος, ο οποίος είχε συνεχή επικοινωνία με τα λοιπά μέλη της οργάνωσης, μέσω συσκευής κρυπτογραφημένης επικοινωνίας, λαμβάνοντας οδηγίες. Την 4/12/2018 το ιστιοπλοϊκό σκάφος με τους παραπάνω κατέφθασε στο λιμάνι Santa Cruz της Τενερίφης. Την 13η του ίδιου μήνα είχαν συνάντηση με άλλα 4 μέλη και τον αρχηγό. Όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία των ισπανικών Αρχών που τους επιτηρούσαν, συμφωνήθηκε το σκάφος να κατευθυνθεί στη Μαρτινίκα Καραϊβικής όπου και διαρκώς άλλαζε συνεχώς σημείο ώστε να δουν αν έχουν γίνει αντιληπτοί από τις διωκτικές Αρχές. Ακολούθησαν συναντήσεις των Αλβανών μελών της οργάνωσης με μέλη από τη Βαρκελώνη στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου 2019. Σε όλες τις περιπτώσεις ο αρχηγός της οργάνωσης ενημερωνόταν και έδινε σχετικές κατευθύνσεις. Το κύκλωμα σχεδίαζε να μεταφέρει με το σκάφος έναν τόνο κοκαΐνης μέχρι το τέλος Μαΐου. Πιθανότερη χώρα που θα κατέληγε η κοκαΐνη ήταν η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Πρέβεζα, όπου είχε βρεθεί και χώρος για την αποθήκευση της κοκαΐνης.

  Μάλιστα, ο αστυνομικός στην κατάθεσή του αναφέρεται στην περίοδο που μετέβη ο ίδιος στην Καραϊβική: «Την 23-5-2019 μετέβηκα στην Καραϊβική για το συντονισμό των εμπλεκομένων Αρχών και την άμεση ανταλλαγή πληροφοριών. Ενημερώνονται οι Αρχές Αγίου Βικεντίου και από κοινού με πράκτορες του DEA εκπονείται σχέδιο επιτήρησης του σκάφους και του πληρώματος».

  Μετά από μια εβδομάδα κι ενώ διαρκώς αναβάλλεται η παράδοση των ναρκωτικών ο Σέρβος εμπλεκόμενος στην εν λόγω μεταφορά αποχωρεί από το νησί. Σύμφωνα με τον αρχηγό κι ένα μέλος δεν επήλθε συμφωνία με τους προμηθευτές των ναρκωτικών, αφού ζητούσαν περισσότερα χρήματα. Αποτέλεσμα των διαρκών αναβολών και λόγω του ότι πλέον είχαν ξεκινήσει οι τυφώνες στον Ατλαντικό το πλήρωμα του σκάφους να επιστρέφουν στην Ελλάδα κι ένα μέλος στην Αλβανία.

  Ο αστυνομικός συνεχίζει στην κατάθεσή του: «Ο Aguaverde ο οποίος συστήθηκε και ως doctor δήλωσε πως η δουλειά θα γίνει καθώς από μεριάς του έχουν δαπανηθεί τεράστια χρηματικά ποσά και το σημείο παράδοσης των ναρκωτικών θα είναι τελικώς η Ισπανία. Την 7-11-2019 ο B (μέλος) έρχεται στη χώρα μας από Ιταλία και μεταφέρει το κρυπτογραφημένο τηλέφωνο επικοινωνίας παραδίδει στον υπό κάλυψη δρώντα και με κωδική ονομασία ‘Στρατιά Κυριάκο’. Στη συνέχεια ο τελευταίος 10-11-2019 αναχωρεί για Μαρτινίκα όπου επιβλέπει τις εργασίες προετοιμασίας και εξοπλισμού, με τα απαραίτητα εφόδια, του σκάφους προκειμένου για το υπερατλαντικό ταξίδι της επιστροφής. Την 16-11-2019 κατέφθασε στην εν λόγω νήσο και ο B, που θα αποτελέσει εκ νέου πλήρωμα του σκάφους μαζί με τον έτερο υπό κάλυψη δρώντα συνεργάτη της Υπηρεσίας μας». Λίγο πιο μετά αναφέρεται στην κατάθεση πως η παράδοση των ναρκωτικών, ποσότητας άνω των 700 κιλών κοκαΐνης, θα πραγματοποιούνταν τις επόμενες ημέρες πλησίον των υδάτων του Αγίου Βικεντίου. Όταν ο Έλληνας και ο B ενημερώθηκαν για το σημείο συνάντησης ξεκίνησαν με το αλιευτικό που θα τους προμήθευε με ποσότητα άνω του ενός τόνου κοκαΐνης να ξεκινάει στις 5/12/2019 από το Σουρινάμι με σημείο συνάντησης τα νησιά Μπαρμπέιντος.

  Βραδινές ώρες στις 12/12 έγινε έλεγχος από τις Αρχές του Αγίου Βικεντίου στα έγγραφα του σκάφους με τον Στρατιά να δέχεται εντολή από την οργάνωση να φέρει το σκάφος με τα ναρκωτικά στην Ελλάδα με προβλεπόμενη ημερομηνία άφιξης την 30ή Ιανουαρίου 2020. Το μέλος Μ ζήτησε εκ μέρους του αρχηγού τα στοιχεία του στενού συνεργάτη του Στρατιά που θα είναι υπεύθυνος για την αποθήκευση των ναρκωτικών. Τότε «εντάχθηκε» και δεύτερος συνεργάτης της Υπηρεσίας με το όνομα Σάκης. Έτσι, στις 23/1 οι δύο αστυνομικοί παρέλαβαν την κοκαΐνη και συνοδεία αστυνομικών της Υπηρεσίας την τοποθέτησαν προς φύλαξη σε οικία στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, αναμένοντας τα μέλη της οργάνωσης να την παραλάβουν. Μάλιστα, ο Μ εκ μέρους της οργάνωσης επικοινώνησε τηλεφωνικά από διαφορετικούς αριθμούς με τους δύο προαναφερθέντες για να βεβαιωθεί ότι όλα βαίνουν καλώς. Για να βεβαιωθεί έγινε και βιντεοκλήση, ενώ τους ενημέρωσε πως τα μέλη της οργάνωσης ήταν ήδη στην Πρέβεζα και ήταν έτοιμα για την παραλαβή, η οποία συμφωνήθηκε να γίνει στις 24/1.

  Στη συνέχεια της κατάθεσής του ο αστυνομικός αναφέρει: «Για τις ανάγκες και τους σκοπούς της επιχείρησης διατάχθηκε και η ανακριτική διείσδυση του «Γρηγορίου Γεωργίου». Την 24/1/2020 και περί ώρα 13:45 στο ύψος της Λ. Συγγρού αρ. 98 στη Αθήνα και μετά από συνεννοήσεις ανάμεσα στους P.S., Στρατιά Κυριάκο και Κ.Α. (δυο αστυνομικοί) ο υπό κάλυψη δρων Γρηγορίου Γεώργιος μετέβην κατ’ εντολήν των μελών του κυκλώματος στο προαναφερθέν σημείο προκειμένου να παραλάβει μέρος του συμφωνηθέντος αντιτίμου για την παράδοση των ναρκωτικών».

  Το ποσό σύμφωνα με τον αστυνομικό που καταθέτει ήταν 109.550 ευρώ. Στη συνέχεια επειδή τα μέλη του κυκλώματος ζητούσαν να δουν το μέρος όπου έχουν φυλαχθεί τα ναρκωτικά προκειμένου ο Στρατιάς να μην φανερώσει την ταυτότητά του ζήτησε να του καταβληθούν και τα υπόλοιπα χρήματα, όπως και συμφωνήθηκε να γίνει αρχικά η υπόδειξη των χρημάτων σε καφετέρια του Αγρινίου που θα έδωσαν ραντεβού κι εν συνεχεία η παράδοση στο χώρο που βρίσκονταν τα ναρκωτικά όταν τα παραλάμβαναν.

  Ο αστυνομικός περιγράφει τη στιγμή της σύλληψης στον Αστακό: «Στο καφέ με την επωνυμία ‘Bruno’ ο υπό κάλυψη δρων συνεργάτης της Υπηρεσίας μας συνάντησε τους H.S. και P.A. και αφού του έδειξαν τα χρήματα επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητό του υπό κάλυψη δρώντα και μετέβησαν στο σπίτι στον Αστακό που είχε αποθηκευτεί η ποσότητα κοκαΐνης. Όταν εισήλθαν στο σπίτι στον Αστακό μόλις παρέλαβαν την ποσότητα και ενώ ο H.S. έβγαλε τα χρήματα για να τα παραδώσει άμεσα αστυνομικοί της Υπηρεσίας μας σε συνεργασία με αστυνομικούς της ΕΚΑΜ επενέβησαν για να τους συλλάβουν. Κατά την επέμβαση των αστυνομικών ο H.S. στη θέα των αστυνομικών επιχείρησε να κρύψει ένα πιστόλι που κατείχε μάρκας Glock εννέα χιλιοστών μετά γεμιστήρος και 15 φυσιγγίων, πράξη που έγινε αντιληπτή και κατασχέθηκε. Ακόμη από την κατοχή του κατασχέθηκε το ποσό των 120.000 ευρώ που προοριζόταν να δοθεί στον υπό κάλυψη δρώντα. Επίσης,στον Αστακό κατασχέθηκαν και 52 σάκοι με 1040 αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες περιέχουσες κοκαΐνης, συσκευασμένες σε 104 πακέτα με ειδική αδιάβροχη επίστρωση συνολικού μεικτού βάρους 1.289,200 κιλών, τα οποία περιέχουν κοκαΐνη βάρους 1.180,650 κιλών. Ταυτόχρονα με την επιχείρηση στον Αστακό, άλλοι αστυνομικοί της Υπηρεσίας μας εντοπίσανε σε καφέ στο Αγρίνιο τους P.S., C.V. και T.E. οι οποίοι ανέμεναν ενημέρωση από τα τέσσερα μέλη προκειμένου να ξεκινήσουν και αυτοί για το σπίτι με τα ναρκωτικά».

  Αμέσως μετά τις συλλήψεις σύμφωνα με την κατάθεση τού αστυνομικού κατασχέθηκαν 2 πιστόλια, περίστροφο, 1 πολεμικό τυφέκιο, 65 φυσίγγια, 1 σπρέι πιπεριού, κοκαΐνη συνολικού βάρους 398 γραμμαρίων, ακατέργαστη κάνναβη μικτού βάρους 100 γραμμαρίων και 49 γραμμάρια σκόνης άγνωστης χημικής σύστασης.

  Σ. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: ΕΛΠΙΖΩ ΟΤΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΘΑ ΤΟΝ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΌΝ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙ

  Ο συνήγορος του νεαρού που κατηγορείται ως αρχηγός της οργάνωσης, Σάκης Κεχαγιόγλου, μίλησε αποκλειστικά στην «ΜΠΑΜ». «Η αδιαμφισβήτητη επιτυχία της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής με την κατάσχεση της μεγάλης ποσότητας των 1.300 κιλών κοκαΐνης (στον Αστακό) θα πρέπει να συνδυαστεί στην πορεία της ανακρίσεως με την αποκάλυψη των πραγματικών ιδιοκτητών της ναρκωτικής ουσίας. Είναι πέρα και πάνω από κάθε λογική να θεωρείται ο εντολέας μου αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, ένας νεαρός 22 ετών από μια φτωχογειτονιά του Ρότερνταμ, μαροκινής καταγωγής. Ακόμη και ο πιο κακόπιστος καταλαβαίνει ότι πρόκειται για αναλώσιμο άτομο το οποίο εστάλη για να εκπροσωπήσει τους πραγματικούς διακινητές. Άρα και η ποινική του αντιμετώπιση ελπίζω και εύχομαι να είναι στην πορεία του χρόνου και όταν έρθει η ώρα του δικαστηρίου με βάση αυτό το κριτήριο. Ελπίζω ότι η Δικαιοσύνη θα τον τιμωρήσει, αλλά δεν θα τον εξοντώσει».

  Όπως δημοσιεύθηκε στην “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ”

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Κορωνοϊός: Σε καραντίνα 950 άτομα έπειτα από πάρτι γενεθλίων στη Γερμανία

  Δεκάδες άνθρωποι μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό σε πάρτι γενεθλίων στην πόλη Μπίλεφελντ του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί σε καραντίνα...

  Μυτιλήνη: Συναγερμός από ναυάγιο αλιευτικού σκάφους με τρεις αγνοούμενους

  Τρεις άνθρωποι αγνοούνται από τη Δευτέρα το βράδυ (σ.σ. 9.45μμ) από ναυάγιο μεγάλου αλιευτικού σκάφους στην περιοχή της Σκάλας Νέων Κυδωνιών. Ο δυνατός άνεμος του...

  Χανιά: Ο Κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο σπίτι του τον Μάικ Πομπέο (βίντεο)

  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη υποδέχθηκαν στις 20.45 το βράδυ τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο...

  Praktiker: «Τα καταγγείλαμε, μας… έγραψαν» λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων

  Βερβεσός, Ταουξής και Γώγος καταθέτουν τη νομική τους άποψη για την αποκάλυψη της «ΜΠΑΜ»- Τι απαντά η διοίκηση του Ομίλου και η εταιρεία security Αίσθηση...

  Ν. Χαρδαλιάς: Το lockdown είναι το τελευταίο μέτρο

  Την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί για την εξάλειψη της πανδημίας επισήμανε με δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας...