22:41 Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023
eReportaz

Live:

Η ώρα των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Η ώρα των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει άμεσα 110.000 αλλοδαπούς φοιτητές και να περιορίσει τις εκροές Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό. Το άμεσο όφελος υπολογίζεται στο 1,8 δισ. ευρώ.

του Πέτρου Κουσουλού

Ο τρόπος απλός. Μέσω της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο να αναμένεται μέχρι τα τέλη του έτους. Το στοίχημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του αρμόδιου υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη είναι μεγάλο και πρέπει να κερδηθεί.

Η χώρα μας οφείλει να λειτουργήσει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ως μια ευνομούμενη και προηγμένη χώρα του δυτικού κόσμου, τερματίζοντας το παράδοξο που ισχύει μέχρι σήμερα, καθώς ναι μεν επιτρέπεται η αναγνώριση στην Ελλάδα πτυχίων μη κρατικών πανεπιστημίων του εξωτερικού, αλλά δεν επιτρέπεται η ίδρυση τέτοιων πανεπιστημίων στην Ελλάδα!

Το δίλημμα είναι απλό: Είτε θα επιλέξουμε να μετατραπούμε σε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, είτε θα παραμείνουμε στάσιμοι. Τελματωμένοι. Οι διεθνείς συγκυρίες μάς ευνοούν. Οι αριθμοί λένε ότι οι ροές των διεθνών φοιτητών πενταπλασιάστηκαν τα τελευταία 40 χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι το 1975 μόλις 800.000 φοιτητές σπούδαζαν σε χώρες του εξωτερικού. Αυτός ο αριθμός σήμερα (σε παγκόσμιο επίπεδο) έχει εκτιναχθεί σε 4.500.000. Γιατί να συνεχίσουμε να χάνουμε τουλάχιστον 500.000.000 ευρώ για τις δαπάνες των Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό; Γιατί να συνεχιστούν η αιμορραγία της ελληνικής οικονομίας και η ενίσχυση του ΑΕΠ άλλων χωρών. Γιατί να μην προσπαθήσουμε να περιορίσουμε το αποκαλούμενο brain drain καθηγητών αλλά και φοιτητών. Τι περισσότερο από την Ελλάδα έχουν χώρες όπως η Κύπρος κ.ά.;

Διαβάζω ότι σκοπός του υπουργείου Παιδείας είναι το πρώτο εξάμηνο του 2024 να είναι σε θέση να δεχθεί υποβολή αιτήσεων προτάσεων ξένων ΑΕΙ για την ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα. Είναι προφανές ότι μπροστά σε αυτή την κομβικής σημασίας μεταρρύθμιση θα υπάρξουν αντιδράσεις και προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Όπως συνηθίζει να συμβαίνει στη χώρα μας, αναχρονιστικοί, ιδεοληπτικοί και «καλομαθημένοι» τύποι θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη μεταρρύθμιση. Χρέος της κυβέρνησης αλλά και των θεσμών είναι να μην τους το επιτρέψουν. Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για το μέλλον των παιδιών μας!

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Β. Ζελένσκι καρατόμησε τον υπουργό Άμυνας

Ν. Ανδρουλάκης: Χρέος μας να οικοδομήσουμε τη σύγχρονη, ισχυρή κεντροαριστερά που έχει ανάγκη η χώρα

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας