13:13 Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Η Πολωνία ζητά από την ΕΕ να καθυστερήσει τα πρόστιμα για υπονόμευση ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης

Η Πολωνία ζητά από την ΕΕ να καθυστερήσει τα πρόστιμα για υπονόμευση ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης

Η Πολωνία ζήτησε από το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην επιβάλει πρόστιμα για υπονόμευση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι εργάζεται για τη διάλυση του αμφιλεγόμενου πειθαρχικού τμήματος για τους δικαστές, σύμφωνα με επιστολή της 10ης Ιανουαρίου που είδε το Reuters.

Η Βαρσοβία οφείλει επί του παρόντος 70 εκατ. ευρώ επειδή δεν σταμάτησε αμέσως τις εργασίες του τμήματος εν αναμονή της τελικής ετυμηγορίας του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ σχετικά με το σύστημα, το οποίο επικρίνεται ευρέως ότι επιτρέπει στην κυβέρνηση να παραγκωνίζει δικαστές που αμφισβητούν τις πολιτικές της.

Η επιστολή είναι η τελευταία εξέλιξη στην υπόθεση, μία από τις πολλές μάχες μεταξύ του εθνικιστικού, ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) που κυβερνά στην Πολωνία και της ΕΕ για την υπονόμευση των δημοκρατικών ελέγχων και ισορροπιών.

Ο πρεσβευτής της Πολωνίας στην ΕΕ, Andrzej Sados, ανέφερε στην επιστολή ότι ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου είχε ήδη αποφασίσει να σταματήσει να παραδίδει ορισμένες υποθέσεις στο Πειθαρχικό Τμήμα και ότι η κυβέρνηση “επί του παρόντος διαβουλεύεται με σχέδια νόμων που αποσκοπούν στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος”.

“Υπό αυτές τις συνθήκες, ζητώ από την Επιτροπή να αναστείλει την αποστολή των προσκλήσεων πληρωμής έως ότου πραγματοποιηθούν οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις”, έγραψε.

Το εκτελεστικό όργανο που εδρεύει στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι θα αρχίσει να στέλνει τιμολόγια στη Βαρσοβία πολύ σύντομα και είχε τρόπους να εξασφαλίσει τα οφειλόμενα πρόστιμα, μεταξύ άλλων αφαιρώντας τα από τα αναπτυξιακά επιδόματα που προορίζονται για την Πολωνία σε περίπτωση που το PiS αρνηθεί να πληρώσει.

Το PiS εισήγαγε το Πειθαρχικό Επιμελητήριο το 2017 ως μέρος των σαρωτικών αλλαγών στο δικαστικό σώμα, οι οποίες έδιωξαν πολλούς δικαστές – συμπεριλαμβανομένων επιφανών επικριτών της κυβέρνησης – και προώθησαν νέους, συμπεριλαμβανομένης της ανάθεσης κορυφαίων δικαστικών ρόλων σε συμμάχους του κόμματος.

Η επιστολή δεν περιγράφει λεπτομερώς πώς ή πότε η Βαρσοβία θα ανακαλέσει το επιμελητήριο, το οποίο έχει την εξουσία να μεταθέτει ή να θέτει σε διαθεσιμότητα δικαστές.

Οι θεμελιώδεις διαμάχες με την ΕΕ σχετικά με τα δημοκρατικά πρότυπα υπό το όλο και πιο αυταρχικό PiS έχουν κοστίσει στην Πολωνία τη φήμη της ως η χώρα ”πρότυπο” της μετακομμουνιστικής μετάβασης και την πρόσβαση σε δισεκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ για την ανάκαμψη από την πανδημία.

Σε κίνδυνο βρίσκονται περισσότερα αναπτυξιακά κονδύλια της ΕΕ, βασικός μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης της Πολωνίας από τότε που εντάχθηκε στο μπλοκ το 2004.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Επιτροπής, δεν έχει υπάρξει ποτέ άλλη χώρα της ΕΕ που να μην έχει ενεργήσει σύμφωνα με τις εντολές του ανώτατου δικαστηρίου του μπλοκ ή να καταβάλει πρόστιμα για την παράλειψη αυτή.

Η Πολωνία έχει δύο τέτοιες υποθέσεις μέχρι τώρα, καθώς αρνείται επίσης να αλλάξει συμπεριφορά ή να πληρώσει πρόστιμα που διέταξε το δικαστήριο σε μια διαμάχη με τη γειτονική Τσεχία για το ανθρακωρυχείο Turow.

Διαβάστε ακόμη

Πολωνία: Καμία εξουσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα εσωτερικά μας

Η Πολωνία απειλεί την ΕΕ με πρόφαση τους κλιματικούς στόχους

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας