10:39 Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

«Η συμμορία των 24» και το «ψάρεμα» 6 εκατ. ευρώ

«Η συμμορία των 24» και το «ψάρεμα» 6 εκατ. ευρώ

Η ικανότητά τους να πείθουν τηλεφωνικά τα θύματά τους ήταν αξιομνημόνευτη. Με την ίδια ευκολία που εξαπατούσαν έναν ηλικιωμένο μπορούσαν να το κάνουν και στον οικονομικό διευθυντή μεγάλης εταιρείας.

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ


Πως λειτουργούσε το κύκλωμα που άδειαζε τους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών και επιχειρήσεων μέσω ηλεκτονικής απάτης-
Τα 24 μέλη και τα 1.200… μουλάρια


Γνώριζαν τις διαδικασίες στην ηλεκτρονική τραπεζική, ώστε ακόμη και τα στελέχη των τραπεζών θα μπορούσαν να… μάθουν τα τρωτά σημεία του συστήματος από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Κέρδισαν και γλέντησαν με περισσότερα από 6 εκατ. ευρώ (!), τα οποία κατάφεραν να αρπάξουν από τραπεζικούς λογαριασμούς απλών πολιτών αλλά και επιχειρήσεων. Χρησιμοποιούσαν ως… δόλωμα την αδυναμία ή την αφέλεια κάποιων να εισπράξουν χρήματα από τη χορήγηση επιδομάτων όπως market pass, fuel pass, power pass. Ακόμη και τη «Διαύγεια» εκμεταλλεύτηκαν για να εντοπίζουν τα θύματά τους, τα οποία, χωρίς να το καταλάβουν, έδιναν τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών τους στους «αετονύχηδες». Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση γραμματέως επιχείρησης στην Αττική που μετά το λάθος της να δώσει πρόσβαση σε επαγγελματικό λογαριασμό, ο οποίος άδειασε σε λίγη ώρα, παραιτήθηκε λόγω τύψεων!

Όλα αυτά μέχρι πριν από λίγες ημέρες, όταν αστυνομικοί της Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που είχαν δώσει στην επιχείρησή τους την κωδική ονομασία «APATE» (Operation Against Phishing Attacks Targeting E-banking), έκαναν ταυτόχρονα 19 εφόδους και κατάφεραν να συλλάβουν «24 βασικά μέλη (17 άνδρες και επτά γυναίκες), μεταξύ των οποίων και τρία ηγετικά μέλη της οργάνωσης».

Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» φέρνει στη δημοσιότητα μαρτυρίες κατηγορουμένων με διαφορετικούς ρόλους, καθώς εκτός από τους «αρχηγούς» υπήρχαν και αυτοί που έκαναν την «αγγαρεία», οι οποίοι ήταν απαραίτητοι για τη λειτουργία του κυκλώματος. Μετά την τηλεφωνική υφαρπαγή των κωδικών ηλεκτρονικής τραπεζικής, «προέβαιναν σε μεταφορά του συνόλου του διαθέσιμου χρηματικού ποσού σε τραπεζικούς λογαριασμούς στρατολογημένων ατόμων (moneymules), ενώ έτερα μέλη προέβαιναν σε ανάληψη των αφαιρεθέντων χρηματικών ποσών από διάφορα ΑΤΜ ανά την επικράτεια, τα οποία παραδίδονταν ιεραρχικά στα ηγετικά μέλη της οργάνωσης», όπως ανέφερε και στις επίσημες δηλώσεις της η Ελληνική Αστυνομία.  εγκληματικής

Ένα από τα αποκαλούμενα «μουλάρια» της εγκληματικής οργάνωσης, ο αριθμός των οποίων φτάνει τα 1.200 άτομα (!), περιέγραψε τον τρόπο που τον προσέγγισαν δύο μέλη της αλλά και γιατί τον ενέταξαν στην κατηγορία «moneymule» (μουλάρι). «Τον Φεβρουάριο του 2022 γνώρισα μέσω κοινής παρέας δύο άντρες οι οποίοι με ρώτησαν αν θέλω να βγάλω εύκολα κάποια χρήματα. Εγώ, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασής μου, συμφώνησα. Τότε μου ζήτησαν να τους παραδώσω την τραπεζική κάρτα μου, το pin της, προκειμένου να μεταφέρουν κάποια χρήματα έναντι 500 ευρώ, όπως και έκανα. Μετά από κάποιες μέρες μου τηλεφώνησε ο ένας από τους δύο και μου είπε να δηλώσω απώλεια κάρτας στην τράπεζα. Αργότερα μου ζητούσε να του βρω τραπεζικές κάρτες από γνωστούς μου. Έβρισκα και τους τις έδινα… Από αυτή τη δραστηριότητα έβγαζα 50 με 100 ευρώ τη φορά. Τους έδωσα περίπου 15 κάρτες. Αργότερα όμως αντιλήφθηκα ότι οι κάρτες χρησιμοποιούνταν σε εγκληματικές πράξεις και διέκοψα κάθε επικοινωνία μαζί τους…».

οργάνωσης

Την ίδια στιγμή, ένας από τους κατηγορουμένους προσπάθησε να εξηγήσει στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές ότι δεν είχε καμία σχέση με όσα του καταλογίζουν. Ο 22χρονος, πατέρας τριών ανήλικων παιδιών και έμπορος παλιών σιδήρων, υποστήριξε ότι «έχω δουλειά και δεν έχω κανέναν απολύτως λόγο να εργάζομαι αν διέπραττα εγκληματικές ενέργειες». Ο ρόλος που του αποδίδεται ήταν κατώτερου μέλους με καθήκοντα κατοχής τραπεζικών καρτών και ανάληψης των αφαιρεθέντων ποσών. Όμως ο ίδιος προσπάθησε να πείσει για το αντίθετο λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας μάρτυρας ο οποίος να έχει καταθέσει εναντίον μου ούτε βιντεοληπτικό ή φωτογραφικό υλικό το οποίο να με αποτυπώνει να προβαίνω σε αναλήψεις δήθεν αφαιρεθέντων ποσών από τραπεζικά ιδρύματα και τέλος δεν υπάρχει ούτε μία συνομιλία μου με οποιονδήποτε από τους συγκατηγορουμένους».

Από την έρευνα των στελεχών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προέκυψε ότι «όπου δεν ήταν εφικτή η μεταφορά των χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, τα μέλη της οργάνωσης είτε ενεργοποιούσαν τις χρεωστικές κάρτες των θυμάτων, σε άυλη μορφή, στα ψηφιακά πορτοφόλια (e-wallets) επιχειρησιακών κινητών τηλεφώνων της οργάνωσης, είτε εξέδιδαν νέες κάρτες, με χρήση των οποίων στη συνέχεια προέβαιναν σε αγορές μέσω ανέπαφων συναλλαγών, από καταστήματα πώλησης κυρίως προϊόντων τεχνολογίας, τα οποία ακολούθως άλλα μέλη της οργάνωσης μεταπωλούσαν». Στην περίπτωση του 22χρονου που εμφανίζεται να έχει κάποιες επικοινωνίες με εταιρίες κινητών τηλεφώνων, οι οποίες σύμφωνα με τις Αρχές γίνονταν για να αγοράσει πανάκριβες συσκευές και να τις πουλήσει αργότερα με επιπλέον κέρδος, ο ίδιος φέρεται να λέει ότι «είμαι απλά ένας υποψήφιος αγοραστής κινητού τηλεφώνου».

Άλλος κατηγορούμενος πρότεινε να αφεθεί ελεύθερος φορώντας ηλεκτρονικό βραχιολάκι και με κατ’ οίκον περιορισμό, καθώς «δεν υπάρχει παραπομπή σε καμία συνομιλία μου αλλά και σε κανένα έγγραφο της δικογραφίας που να με ταυτοποιεί ως δράστη αξιόποινων πράξεων. Επίσης, καμία συνομιλία μου δεν υπάρχει με κάποιον συγκατηγορούμενό μου».

Τα θύματα των «τηλεφωνικών απατεώνων» είναι τουλάχιστον 670 άτομα και επιχειρήσεις, καθώς στον ογκωδέστατο φάκελο της δικογραφίας περιλαμβάνονται υποθέσεις και καταγγελίες από διάφορες περιοχές της χώρας.    εγκληματικής

«Ένεκα ελλείψεως αντικειμενικών ευρημάτων»

Οι συνήγοροι υπεράσπισης τριών εκ των κατηγορουμένων, Παναγιώτης Μαριόλης και Θεανώ Νάκου, μιλώντας στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» τόνισαν ότι «μετά από πολύωρη διαδικασία αναδείξαμε ενώπιον των ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών τα απαραίτητα στοιχεία τα οποία έλειπαν από τη δικογραφία και τα οποία δεν θα μπορούσαν να αποδείξουν αυτουργικό ή έστω συμμετοχικό ρόλο των εντολέων μας σε οποιαδήποτε έκνομη πράξη. Ως εκ τούτου αφέθηκαν ελεύθεροι κατόπιν της απολογίας τους ένεκα ελλείψεως αντικειμενικών ευρημάτων που να τους ταυτοποιούν με συγκεκριμένες πράξεις διαδικτυακής απάτης, πολλώ δε μάλλον που να στοιχειοθετούν ρόλους μελών εγκληματικής οργάνωσης».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χανιά: Αυτός είναι ο ιμάμης που καλούσε σε πράξεις βίας κατά του Ισραήλ

Χανιά: Αδιανόητες σκηνές – Ανήλικοι μαθητές διαφορετικών λυκείων παίζουν ξύλο στους δρόμους!

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας