22:21 Τρίτη 24 Μαΐου 2022
eReportaz

Live:

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε νέο βαλλιστικό πύραυλο από υποβρύχιο

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε νέο βαλλιστικό πύραυλο από υποβρύχιο

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα έναν νέο, μικρότερο βαλλιστικό πύραυλο από ένα υποβρύχιο, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ.

Η δήλωση των κρατικών μέσων ενημέρωσης ήρθε μια μέρα αφότου η Νότια Κορέα ανέφερε ότι πιστεύει πως η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο τύπου SLBM, από την ανατολική ακτή της, τον τελευταίο σε μια σειρά βορειοκορεατικών δοκιμών.

Το SLBM «νέου τύπου» εκτοξεύτηκε από το ίδιο υποβρύχιο που συμμετείχε σε δοκιμή ενός παλαιότερου SLBM το 2016, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA.

Ο Λευκός Οίκος προέτρεψε τη Βόρεια Κορέα να αποφύγει περαιτέρω «προκλήσεις», με την εκπρόσωπο Τζεν Ψάκι να επισημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ανοιχτές για διπλωματική συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα για τα οπλικά της προγράμματα.

Η Πιονγκγιάνγκ μέχρι στιγμής έχει απορρίψει αυτές τις προτάσεις, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα ότι μιλούν για διπλωματία, ενώ αυξάνουν τις εντάσεις με τις δικές τους στρατιωτικές δραστηριότητες.

Η Βόρεια Κορέα διαθέτει ένα μεγάλο στόλο παλαιών υποβρυχίων, αλλά δεν έχει ακόμη αναπτύξει επιχειρησιακά υποβρύχια για εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων πέρα ​​από το πειραματικό σκάφος κλάσης Gorae που χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμές.

Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από το KCNA φάνηκαν να δείχνουν ένα λεπτότερο, μικρότερο πύραυλο από τα προηγούμενα σχέδια SLBM της Βόρειας Κορέας και εικάζεται ότι μπορεί να πρόκειται για ένα μοντέλο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε αμυντική έκθεση στην Πιονγκγιάνγκ την περασμένη εβδομάδα.

Ένας μικρότερος SLBM θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερους πυραύλους αποθηκευμένους σε ένα μόνο υποβρύχιο, αν και με μικρότερο βεληνεκές.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έφερνε τη δυνητικά πυρηνικά εξοπλισμένη Βόρεια Κορέα, πιο κοντά στην εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από υποβρύχια (SSB).

«Αν και ένας μικρότερος σχεδιασμός SLBM της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να επιτρέψει περισσότερους πυραύλους ανά σκάφος, θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει μικρότερα, λιγότερο απαιτητικά σχέδια SSB, συμπεριλαμβανομένης της ευκολότερης ενσωμάτωσης/μετατροπής σε προϋπάρχοντα υποβρύχια», δήλωσε ο Joseph Dempsey, αμυντικός ερευνητής στο International Institute for Strategic Studies.

Είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, αλλά με μόνο ένα υποβρύχιο στη θάλασσα που μπορεί να εκτοξεύσει υποθετικά ένα ή δύο από αυτούς τους πυραύλους, δεν αλλάζει πολύ η κατάσταση, τονίζουν οι αναλυτές.

Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει αρκετές δοκιμές τα τελευταία χρόνια με βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, που σύμφωνα με τους αναλυτές, έχουν σχεδιαστεί για να αποφεύγουν τα πυραυλικά αμυντικά συστήματα της Νότιας Κορέας.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από τη θάλασσα κοντά στο Sinpo, όπου η Βόρεια Κορέα φυλάσσει υποβρύχια καθώς και εξοπλισμό για δοκιμαστικές εκτοξεύσεις SLBM, ανακοίνωσε την Τρίτη το Στρατηγείο της Νοτίου Κορέας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν δήλωσε σε ομιλία του στην ετήσια έκθεση άμυνας την Τετάρτη ότι η προσπάθειά του να ενισχύσει την άμυνα στοχεύει στην επίτευξη ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο.

Διαβάστε ακόμη 

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους

Βόρεια Κορέα. Νέα εκτόξευση πυραύλου “αγνώστου τύπου”

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας