1:40 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος: Δωρίσαμε 2,5 εκατ. ευρώ στην Κιβωτό του Κόσμου

Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος: Δωρίσαμε 2,5 εκατ. ευρώ στην Κιβωτό του Κόσμου

Σε 2,425 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των συνολικών δωρεών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» προς την Κιβωτό του Κόσμου.

Την ώρα που οι εξελίξεις για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου συνεχίζονται και οι έρευνες των αρχών έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τα οικονομικά της ΜΚΟ, το ΙΣΝ εκφράζει την θλίψη και την ανησυχία του για τις καταγγελίες κακοποίησης παιδιών και την «αμαύρωση της έννοιας της φιλανθρωπίας».

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος απάντησε γραπτώς σε ερώτηση του iefimerida.gr σχετικά με τις δωρεές που έχει κάνει στην Κιβωτό του Κόσμου, το 2008 και το 2012.

«Η πρώτη δωρεά το 2008, ύψους 425.000 ευρώ για την αγορά ενός επιπλέον ορόφου σε κτήριο που ανήκε στον οργανισμό και η δεύτερη το 2012, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, για την ανακαίνιση και τον εξοπλισμό ενός κτηρίου που θα λειτουργούσε ως χώρος φιλοξενίας αστέγων, κακοποιημένων γυναικών, παιδιών και βρεφών καθώς και ως πολυχώρος παροχής κοινωνικών, ψυχολογικών και επαγγελματικών υπηρεσιών σε μόνες μητέρες και οικογένειες στην Ελλάδα με χαμηλό εισόδημα και μεταναστευτικό παρελθόν», σημειώνει συγκεκριμένα.

Η απάντηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Παρακολουθώντας τις πρόσφατες καταγγελίες σχετικά με τη λειτουργία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Κιβωτός του Κόσμου», όλοι μας, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), θέλουμε να εκφράσουμε την θλίψη αλλά και την έντονη ανησυχία μας πρωτίστως για την ενδεχόμενη κακοποιητική συμπεριφορά, οποιασδήποτε μορφής, σε βάρος παιδιών καθώς και για την αμαύρωση της έννοιας της φιλανθρωπίας από μεμονωμένα άτομα.

Το ΙΣΝ, σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του, αξιολογεί και εγκρίνει δωρεές με γνώμονα τον αντίκτυπο στην κοινωνία αλλά και την βελτίωση της ανθρώπινης ζωής, εξετάζοντας ενδελεχώς τον τρόπο λειτουργίας κάθε αιτούντος οργανισμού αλλά και τη δυνατότητά του να υποστηρίξει το έργο που υπόσχεται. Υπό αυτό το πρίσμα αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν δύο δωρεές συνόλου 2,425 εκατομμυρίων ευρώ προς την ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου». Η πρώτη δωρεά το 2008, ύψους 425.000 ευρώ για την αγορά ενός επιπλέον ορόφου σε κτήριο που ανήκε στον οργανισμό και η δεύτερη το 2012, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, για την ανακαίνιση και τον εξοπλισμό ενός κτηρίου που θα λειτουργούσε ως χώρος φιλοξενίας αστέγων, κακοποιημένων γυναικών, παιδιών και βρεφών καθώς και ως πολυχώρος παροχής κοινωνικών, ψυχολογικών και επαγγελματικών υπηρεσιών σε μόνες μητέρες και οικογένειες στην Ελλάδα με χαμηλό εισόδημα και μεταναστευτικό παρελθόν.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε πως κατά την διαδικασία αξιολόγησης του συγκεκριμένου οργανισμού, ελέγξαμε όλα τα οικονομικά αλλά και εργασιακά στοιχεία και δεν προέκυψε κάτι μεμπτό ή ασυνήθιστο. Επίσης διασφαλίσαμε, όπως πράττουμε πάντα με όλους μας τους δωρεοδόχους, πως όλα τα χρηματικά ποσά δόθηκαν με πλήρη διαφάνεια καλύπτοντας ακριβείς και εγκεκριμένες δαπάνες για συγκεκριμένους λόγους με τα αντίστοιχα παραστατικά. Θεωρήσαμε τότε την συνεισφορά μας απαραίτητη, όπως και πλήθος άλλοι οργανισμοί και φορείς που στήριξαν την «Κιβωτό του Κόσμου», προκειμένου να βοηθήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση: τη μέριμνα και την προστασία της μητέρας και του παιδιού.

Με εγκράτεια αλλά και μεγάλο προβληματισμό θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω από το θέμα πιστεύοντας πως η Δικαιοσύνη θα τιμωρήσει κάθε, πιθανή, αξιόποινη πράξη. Ευχόμαστε πως οι δομές του οργανισμού θα συνεχίσουν να παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στους ανθρώπους που τις έχουν πραγματικά ανάγκη.

Αλέξανδρος Καμπούρογλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κιβωτός του Κόσμου: Ζαλίζουν τα νούμερα σε λογαριασμούς και ακίνητα – Η περίεργη δωρεά σπιτιού

Σοκ για οργή από γονείς που τους πήραν τα παιδιά τους και τα έστειλαν στην Κιβωτό του Κόσμου (βίντεο)

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας