8:49 Πέμπτη 9 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Ιερή κατάθεση υπέρ Λαυρεντιάδη

Ιερή κατάθεση υπέρ Λαυρεντιάδη

Τις σχέσεις του με την εκκλησία, το φιλανθρωπικό έργο το οποίο προσέφερε, αλλά και τη σχέση του με τον προκαθήμενο της Ελληνικής Εκκλησίας, κ. Ιερώνυμο, χρησιμοποίησε ο υπόδικος επιχειρηματίας, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει το προφίλ του ενώπιον των δικαστικών Αρχών.

Του Πέτρου Κουσουλού από την εφημερίδα «Παραπολιτικά»

Στις 17 Ιουνίου 2013, 11 μόλις ημέρες προτού διαφανεί η εμπλοκή του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στην υπόθεση απόπειρας δολοφονίας του Αθηναγόρα Ανδριαδάκη, η δεύτερη ειδική ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση της «Proton», Ιωάννα Χατζάκη, έλαβε κατάθεση από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, ο οποίος αναφέρθηκε στη σχέση του με τον επιχειρηματία αλλά και την οικονομική του συνεισφορά για την ανέγερση αλλά και τη λειτουργία της «Αποστολής».

Η κατάθεση-ντοκουμέντο την οποία αποκαλύπτουν σήμερα τα «Παραπολιτικά», χαρακτηρίζεται από τις δικαστικές Αρχές ως «κατάθεση υπέρ της προσωπικότητας», δόθηκε σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδο καθώς λίγες ημέρες νωρίτερα (στις Αρχές Ιουνίου) η ειδική ανακρίτρια είχε απορρίψει τη δεύτερη αίτηση αποφυλάκισης την οποία είχε υποβάλλει ο υπόδικος Λαυρεντιάδης.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι πίσω από την κατάθεση του κ. Ιερώνυμου διαφαίνεται η τακτική την οποία ακολουθούσε ο επιχειρηματίας ο οποίος τις ημέρες τις «παντοδυναμίας» του προέτασσε το φιλανθρωπικό του έργο και επιχειρούσε να έχει αγαστές σχέσεις με ανώτερους και ανώτατους κληρικούς.

Επισημαίνεται όμως ότι η κατάθεση του κ. Ιερώνυμου είναι ιδιαίτερα προσεκτική καθώς πέρα των αξιολογικών κρίσεων που κάνει για την προσωπικότητά του χαρακτηρίζοντας τον ως «ειλικρινή συνομιλητή», δεν εισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης που απασχολεί τις δικαστικές Αρχές. Απλά καταγράφει το χρονικό της γνωριμίας του με τον επιχειρηματία και τη συνεισφορά του στην ανέγερση του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή», τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν το Νοέμβριο του 2010.

 Η γνωριμία

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην κατάθεσή του ο κ. Ιερώνυμος με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη γνωρίστηκε μετά την εκλογή του στη θέση του Αρχιεπισκόπου όταν δέχτηκε μια πρόσκληση προκειμένου να βαπτίσει το παιδί του.

«Ρώτησα και έμαθα ότι είναι ένας επιχειρηματίας στην Καβάλα. Ο άνθρωπος που ρώτησα ήταν ο Μητροπολίτης Καβάλας ο οποίος μου είπε ότι πρόκειται περί ενός καλού επιχειρηματία και καλού ανθρώπου».

Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται ο Αρχιεπίσκοπος, δεν τέλεσε τη βάπτιση λόγω φόρτου εργασίας. Αντ΄αυτού έστειλε έναν εκπρόσωπό του.

«Μετά από λίγο καιρό με επισκέφθηκε ο κ. Λαυρεντιάδης», συνεχίζει, «τότε τον γνώρισα προσωπικά, μου έφερε την μπομπονιέρα του βαπτίσματος και με ευχαρίστησε για την εκπροσώπησή μου. Συζητήσαμε διάφορα καθημερινά, μεταξύ άλλων και το κοινωνικό, φιλανθρωπικό πρόγραμμα της Αρχιεπισκοπής. Αποχαιρετώντας με, μου είπε ότι «είμαι άνθρωπος που αγαπώ την Εκκλησία και ενδιαφέρομαι για το έργο της και θα ήθελα να σας βοηθήσω σε ό, τι έχετε ανάγκη». Του είπα προσωπικά δεν έχω καμία ανάγκη, αλλά να είναι ανάγκη της κοινωνίας και θα θεμελιώσουμε ένα κοινωνικό έργο που θα θέλαμε την συμπαράστασή σας. Έτσι αποχωριστήκαμε».

«Θα συμπαρασταθώ οικονομικά»

Ακολούθως, επισημαίνει στην κατάθεσή του ο κ. Ιερώνυμος, ξεκίνησε να σχεδιάζει το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής. Επιθυμία του ήταν να αρχίσει ένα έργο από την αρχή, σε καινούργιες εγκαταστάσεις. «Τότε σκέφτηκα τον κ. Λαυρεντιάδη και του τηλεφώνησα ότι έχω αυτή την ανάγκη. Με επισκέφτηκε και του είπα ότι ένας ιερέας, ο παπά Γιάννης Καραλής έχει μια πολυκατοικία, πέντε ορόφων στην ενορία του την οποία προόριζε για γηροκομείο, έχει κατασκευάσει το σκελετό και τα τούβλα αλλά δεν πρόκειται να τελειώσει γιατί είναι πλέον υπερήλιξ. Μου προσέφερε το ακίνητο αλλά δεν μπορώ να το τελειώσω. Ο κ. Λαυρεντιάδης μου απάντησε ότι «ευχαρίστως θα συμπαρασταθώ οικονομικά». Του είπα δεν θα ήθελα να πάρω χρήματα από το χέρι του, μια τακτική που ακολουθώ μέχρι σήμερα παντού, αλλά ο ίδιος να αναλάβει την αποπεράτωση. Περίπου σε τέσσερις μήνες παρέδωσε το κτήριο έτοιμο, οι υπηρεσίες στελεχώθηκαν και έτσι άρχισε το έργο της σημερινής Αποστολής. Μας βοήθησε στην αρχή να ξεκινήσουν οι προσπάθειες οικονομικά και έκτακτα σε διάφορες περιπτώσεις, όταν είμαστε σε αδιέξοδο. Η επικοινωνία μας αυτή συνεχίστηκε αραιά και όσο είναι δυνατόν συνεχίζεται μέχρι σήμερα.».

Ο κ. Ιερώνυμος αποσαφηνίζει ότι η δικαιοσύνη είναι αρμόδια να δει και να εξετάσει όποια θέματα υπάρχουν, καταλήγει όμως καταθέτοντας ότι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης υπήρξε ένας «ειλικρινής συνομιλητής», βοήθησε και άλλους εκκλησιαστικούς χώρους και τα θεμέλια της Αποστολής οφείλονται στην πρώτη προσφορά του.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι καλές σχέσεις μεταξύ του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και της Ελλαδικής Εκκλησίας ήταν γνωστές καθώς και ότι ο κ. Ιερώνυμος ήταν από τους πρώτους που είχαν σπεύσει να τον επισκεφθούν στην Στ΄πτέρυγα του Κορυδαλλού.

Εντύπωση πάντως προκαλεί η απόφαση του προκαθήμενου της Εκκλησίας να καταθέσει ως «μάρτυρας συμπεριφοράς» υπέρ ενός κατηγορούμενου ο οποίος εγκαλείται ως ο πρωταγωνιστής ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν καταθέσεις κληρικών υπέρ κατηγορουμένων στάθηκαν η αφορμή για να σημειωθούν αντιδράσεις τόσο σε εκκλησιαστικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο.

Την ίδια στιγμή ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης αναμένεται να κληθεί τον Αύγουστο να απολογηθεί ενώπιον της 10ης ειδικής ανακρίτριας για την εμπλοκή του στην υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Αθηναγόρα Ανδριαδάκη. Οι Αρχές εκτιμούν ότι το κίνητρο της επίθεσης αφορά την υπόθεση της Αlapis την οποία επιχείρησε ο Λαυρεντιάδης να μεταβιβάσει στον Ανδριανάκη τον Φεβρουάριο του 2012. Η μεταβίβαση ωστόσο δεν έγινε ποτέ κατόπιν του ελέγχου που πραγματοποίησε ο οικονομικός σύμβουλος του Ανδριαδάκη στην εταιρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον υπόδικο επιχειρηματία «καίνε» οι επαφές που φέρεται να είχε με έναν εκ των κατηγορουμένων την ημέρα της επίθεσης. Ωστόσο στην απολογία τους οι κατηγορούμενοι επεσήμαναν ότι δεν έχουν σχέση με τον Λαυρεντιάδη.

Παράλληλα με αυτή την υπόθεση, προς ολοκλήρωση οδεύει -σύμφωνα με πληροφορίες- η ανακριτική διαδικασία για το σκάνδαλο της Proton. Στη διάθεση της κας Χατζάκη βρίσκεται και πόρισμα του αντεισαγγελέα κ. Καλούδη που κάνει λόγο για τον πλημμελή εποπτικό ρόλο της ΤτΕ κατά τη διάρκεια της εξαγοράς της Proton από τον Λαυρεντιάδη.

 

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας