2:33 Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ηνωμένο Βασίλειο: Εκεχειρία σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες στον κόσμο για να γίνει εμβολιασμός

Ηνωμένο Βασίλειο: Εκεχειρία σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες στον κόσμο για να γίνει εμβολιασμός

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα προτρέψει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας να ασκήσει πίεση προκειμένου να κηρυχθούν προσωρινά εκεχειρίες στις εμπόλεμες ζώνες σε όλο τον κόσμο, ώστε να μπορέσει να γίνει εμβολιασμός για τον νέο κορωνοϊό, τονίζοντας πως αυτό αποτελεί «ηθικό καθήκον» για όλους.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Φεβρουάριο, σημείωσε ότι το σχέδιο απόφασης που θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση θα αξιώνει επίσης να υπάρξει «ισότιμη πρόσβαση» όλου του κόσμου στα εμβόλια για τον νέο κορωνοϊό.

«Η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη είναι απόλυτα απαραίτητη για να νικηθεί ο κορονοϊός», υπογράμμισε ο κ. Ράαμπ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, εξηγώντας ότι είναι ανάγκη να κηρυχθούν προσωρινά ανακωχές ώστε να επιτραπεί ο εμβολιασμός 160 εκατομμυρίων και πλέον ανθρώπων που κινδυνεύουν να μην εμβολιαστούν καθώς ζουν σε εμπόλεμες ζώνες: την Υεμένη, το Νότιο Σουδάν, τη Σομαλία, την Αιθιοπία…

«Έχουμε ηθικό καθήκον να αναλάβουμε δράση και είναι στρατηγικής σημασίας ανάγκη να ενωθούμε για να νικήσουμε τον ιό», ανέφερε ο επικεφαλής του Φόρειν Όφις.

Το ΗΒ έχει δεσμευτεί να συνεισφέρει 548 εκατομμύρια λίρες (630 εκατ. ευρώ) στον μηχανισμό COVAX και, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του ΣΑ, καθώς επίσης και στην ψηφιακή σύνοδο κορυφής της G7, στην οποία ασκεί επίσης την προεδρία το τρέχον διάστημα, θα πιέσει να γίνουν περισσότερες δωρεές.

Η βρετανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Μπάρμπαρα Γούντγουορτντ, αναγνώρισε ότι μια τέτοια απόφαση θα ήγειρε «τεράστια πρόκληση από πολιτική, εφοδιαστική και οικονομική σκοπιά».

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Κίνα και η Ρωσία, μέλη του ΣΑ, όπως και κάποια κράτη του Κόλπου, έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της επιλεγόμενης «διπλωματίας των εμβολίων», είτε αξιοποιώντας δικές τους παραγωγικές δυνατότητες είτε διευκολύνοντας την πρόσβαση σε δόσεις εμβολίων.

Η κυρία Γούντγουορντ όμως υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει παγκόσμιος συντονισμός: «Αυτό ασφαλώς είναι το σωστό, αλλά είναι επίσης κάτι προς το συμφέρον όλων των χωρών. Κανένας δεν είναι ασφαλής ωσότου να είμαστε όλοι ασφαλείς», τόνισε η διπλωμάτισσα μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Το ΗΒ άρχισε τον Δεκέμβριο πρόγραμμα ανοσοποίησης τεράστιων διαστάσεων. Πάνω από 15 εκατ. άνθρωποι έχουν ήδη εμβολιαστεί και η κυβέρνηση έθεσε στόχο να έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου τους όλοι οι ενήλικοι κάτοικοι της χώρας μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Όμως το Λονδίνο εκτιμά ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να δώσει το πλεόνασμα των δόσεων που διαθέτει σε άλλες χώρες, καθώς εκτιμά ότι μπορεί να χρειαστούν επιπλέον εμβόλια για να αντιμετωπιστούν παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού.

Εν μέσω διενέξεων και αντεγκλήσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, το Συμβούλιο Ασφαλείας χρειάστηκε πάνω από τρεις μήνες για να υιοθετήσει πέρυσι πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να κηρυχθεί παγκόσμια εκεχειρία εξαιτίας της πανδημίας, στην οποία δεν υπήρξε ανταπόκριση ως εδώ.

Διαβάστε επίσης 

Κομισιόν: Όχι σε μονομερές και χωρίς συντονισμό άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων σε μη απαραίτητους ταξιδιώτες

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

  

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας