13:30 Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

ΗΠΑ: Αβέβαιη μια συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

ΗΠΑ: Αβέβαιη μια συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτιμά τις προσπάθειες της ΕΕ για την προώθηση των συνομιλιών προκειμένου να αποκατασταθεί η συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ωστόσο δήλωσε πως ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία και δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί — παρά την αισιοδοξία στην ΕΕ μετά την αποστολή του διαπραγματευτή της στην Τεχεράνη.

“Σε αυτό το σημείο μια συμφωνία δεν είναι καθόλου βέβαιη. Το Ιράν πρέπει να αποφασίσει εάν επιμένει σε εξωγενείς όρους και αν θέλει να συνάψει γρήγορα μια συμφωνία, η οποία πιστεύουμε ότι θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα όλων των πλευρών. Εμείς και οι εταίροι μας είμαστε έτοιμοι, ήδη εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα. Τώρα εξαρτάται από το Ιράν”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εκτίμησε σήμερα ότι η “πολύ θετική” επίσκεψη αυτή την εβδομάδα στην Τεχεράνη του απεσταλμένου του Ενρίκε Μόρα επέτρεψε την επανάληψη των διαπραγματεύσεων που βρίσκονταν σε “νεκρό σημείο”.

“Ευχαριστούμε, όπως πάντα”, τον Ενρίκε Μόρα “και την ομάδα του για τις προσπάθειές τους και ανυπομονούμε να έχουμε πιο ενδελεχείς συνομιλίες μαζί τους”, δήλωσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος. “Τούτου λεχθέντος, σε αυτό το στάδιο μια συμφωνία απέχει πολύ από το να επιτευχθεί”, πρόσθεσε ο Πράις.

ΗΠΑ και Ιράν, δύο χώρες εχθροί, χωρίς διπλωματικές σχέσεις τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια, ρίχνουν η μια την ευθύνη στην άλλη για το μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων εδώ και εβδομάδες.

“Ένα ικανοποιητικό και αξιόπιστο αποτέλεσμα είναι στο χέρι μας εάν οι ΗΠΑ λάβουν την απόφασή τους και τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους”, σχολίασε στο Twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Διαβάστε επίσης

Τεχεράνη: Επιλύθηκαν τα τεχνικά ζητήματα για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα: “Στις διαπραγματεύσεις, οι εργασίες προχωρούν καλά”

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας