23:03 Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

ΗΠΑ: Ο στρατός της Μιανμάρ διέπραξε πραξικόπημα

ΗΠΑ: Ο στρατός της Μιανμάρ διέπραξε πραξικόπημα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν πλέον και επισήμως ότι ο στρατός της Μιανμάρ διέπραξε “πραξικόπημα” σε βάρος της κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Τσι και το γεγονός αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί η βοήθεια που στέλνει στη χώρα αυτή η Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Αφού εξετάσαμε προσεκτικά τα γεγονότα και τις συνθήκες, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η ηγέτιδα του κυβερνώντος κόμματος της Μιανμάρ και ο Ουίν Μιντ, ο πρόεδρος της εκλεγμένης κυβέρνησης, καθαιρέθηκαν με στρατιωτικό πραξικόπημα την 1η Φεβρουαρίου”, είπε η εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

Αυτή η επίσημη διαπίστωση σημαίνει ότι θα υπάρξουν περιορισμοί στη βοήθεια που λαμβάνει η κυβέρνηση της Μιανμάρ. Η άμεση βοήθεια προς το κράτος διακόπτεται αυτομάτως, όμως το ποσό αυτό είναι “πολύ μικρό, σχεδόν τίποτα”. Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας δίνεται σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τα ακριβή ποσά που λαμβάνει η Μιανμάρ κάθε χρόνο.

“Επιπλέον, θα εξετάσουμε όλα τα προγράμματα βοήθειας” ώστε να αποφύγουμε να επωφεληθούν εμμέσως το κράτος ή οι πραξικοπηματίες”, συνέχισε.

Αντιθέτως, δεν θα περιοριστεί η ανθρωπιστική βοήθεια που χορηγείται κατά κύριο λόγο για τη μειονότητα των Ροχίνγκια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει απειλήσει ότι θα επαναφέρει όλες τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν στη Μιανμάρ αλλά τις οποίες ήρε σταδιακά η Ουάσινγκτον την τελευταία δεκαετία για να επιβραβεύσει τις προσπάθειες εκδημοκρατισμού της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης 

ΗΠΑ: Αλλαγή πολιτικής για τους μετανάστες από την κυβέρνηση Μπάιντεν

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Υπό τον πλήρη έλεγχο του στρατού η χώρα.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας