7:28 Τρίτη 23 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ιράν: Δραματικές εξελίξεις - Ο στρατός απειλεί να βγει στους δρόμους - Βλέπει «ξένο δάκτυλο»

Ιράν: Δραματικές εξελίξεις - Ο στρατός απειλεί να βγει στους δρόμους - Βλέπει «ξένο δάκτυλο»

Ιράν: Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν διαμηνύουν στους διαδηλωτές πως αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, μία εβδομάδα μετά την έναρξη των διαδηλώσεων για τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι. Ο ιρανικός στρατός διεμήνυσε ότι θα «αντιμετωπίσει τους εχθρούς» για να διασφαλίσει την τάξη, στην πιο σκληρή προειδοποίηση μέχρι στιγμής απέναντι στους διαδηλωτές σε εθνικό επίπεδο. Οι Ιρανοί βγαίνουν μαζικά στους δρόμους με αφορμή την υπόθεση της 22χρονης Μάχσα Αμίνι, η οποία πέθανε την περασμένη εβδομάδα μετά τη σύλληψή της από την «αστυνομία ηθών» επειδή φορούσε «ακατάλληλη ενδυμασία».

Ο στρατός είπε ότι «αυτές οι απελπισμένες ενέργειες αποτελούν μέρος της κακής στρατηγικής του εχθρού για την αποδυνάμωση του ισλαμικού καθεστώτος». «Θα αντιμετωπίσουμε τις διάφορες συνωμοσίες των εχθρών προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη για τους ανθρώπους που δέχονται άδικες επιθέσεις», ανέφερε.

Περισσότερες διαδηλώσεις από τους οργισμένους πολίτες, καθώς και φιλοκυβερνητικές πορείες είχαν προγραμματιστεί για σήμερα Παρασκευή (23/9), με την κατάσταση στη χώρα να κλιμακώνεται πλέον επικίνδυνα. Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν τις πορείες υπέρ της κυβέρνησης που θα ξεκινήσουν μετά την προσευχή της Παρασκευής ως «βρυχηθμό του λαϊκού ζήλου ενάντια στους ταραχοποιούς»

Φοβούνται επανάληψη του «ματωμένου 2019»

Το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν φοβάται μία πιθανή αναβίωση των διαδηλώσεων του 2019 που ξέσπασαν για τις αυξήσεις της τιμής της βενζίνης, τις πιο αιματηρές στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το Reuters 1.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν την εποχή εκείνη.

Στο νέο γύρο διαδηλώσεων, το οργισμένο πλήθος στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις πυρπολεί αστυνομικά τμήματα και οχήματα, καθώς η οργή για τον θάνατο της Αμίνι δεν εμφανίζεται να υποχωρεί και οι δυνάμεις ασφαλείας δέχονται σποραδικές επιθέσεις.

Η κρατική τηλεόραση τoυ Ιράν ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών από τις ταραχές φτάνει τους 26.

Ο θάνατος της Aμίνι έχει αναζωπυρώσει την οργή για ζητήματα όπως οι περιορισμοί στις προσωπικές ελευθερίες στο Ιράν -συμπεριλαμβανομένων των αυστηρών κωδίκων ενδυμασίας για τις γυναίκες- και μιας οικονομίας που παρασύρεται από κυρώσεις.

Οι κληρικοί άρχοντες του Ιράν φοβούνται μια αναβίωση των διαδηλώσεων του 2019 που ξέσπασαν για τις αυξήσεις της τιμής της βενζίνης, τις πιο αιματηρές στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας