2:18 Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Ιράν: Εμπλουτισμένο ουράνιο σε καθαρότητα 84% εντόπισαν οι διεθνείς επιθεωρητές

Ιράν: Εμπλουτισμένο ουράνιο σε καθαρότητα 84% εντόπισαν οι διεθνείς επιθεωρητές

Οι διεθνείς επιτηρητές για τα πυρηνικά του Ιράν εντόπισαν την περασμένη εβδομάδα ουράνιο εμπλουτισμένο σε επίπεδα ελάχιστα κάτω από αυτά που απαιτούνται για την κατασκευή πυρηνικού όπλου, σύμφωνα με δύο ανώτερους διπλωμάτες που επικαλείται το Bloomberg.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας προσπαθεί να εντοπίσει πώς το Ιράν συσσώρευσε εμπλουτισμένο ουράνιο σε καθαρότητα 84% – το υψηλότερο επίπεδο που έχουν βρει οι επιθεωρητές στη χώρα μέχρι σήμερα και μόλις 6% χαμηλότερα από το επίπεδο που απαιτείται για ένα πυρηνικό όπλο.

Το Ιράν είχε ενημερώσει παλαιότερα τον ΔΟΑΕ ότι οι εγκαταστάσεις του έχουν διαμορφωθεί με δυνατότητα να εμπλουτίζουν ουράνιο σε επίπεδο καθαρότητας 60%.

Οι επιθεωρητές έχουν τώρα να προσδιορίσουν εάν το Ιράν παρήγαγε σκόπιμα το επίπεδο που βρέθηκε ή εάν η συγκέντρωση ήταν ακούσια συσσώρευση εντός του δικτύου που συνδέει τους αγωγούς ταχείας περιστροφής που χρησιμοποιούνται για τον διαχωρισμό των ισοτόπων. Είναι η δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα που οι οθόνες των παρατηρητών εντοπίζουν ύποπτες δραστηριότητες σχετικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

16 φορές υψηλότερα από το επιτρεπόμενο όριο τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν

Ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου σε αδήλωτες τοποθεσίες στο Ιράν. Η Τεχεράνη καλείται να δώσει εξηγήσεις

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας