More

  Καλπάζει η ανεργία στην Ελλάδα

  Εύθραυστη αγορά εργασίας, με υψηλό κίνδυνο ανεργίας, φτώχειας και όξυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, καταγράφει μελέτη των επιστημονικών συνεργατών της ΓΣΕΕ, για την επομένη της υγειονομικής κρίσης.

  Ειδικότερα, από την ανάλυση προκύπτουν, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα, καταγράφει την 5η χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη ως προς την μείωση των ωρών εργασίας, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

  Παράλληλα, κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό αναστολής εργασίας και από τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών σε κίνδυνο φτώχειας.

  Επίσης, καταγράφει την 6η χειρότερη επίδοση ως προς τη μείωση του μέσου μισθού, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη, με ταυτόχρονη αύξηση του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού, ενώ αποτυπώνει το υψηλότερο ποσοστό ανενεργών -επαγγελματικά ή εκπαιδευτικά- νέων, στην Ευρώπη.

  Σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της Συνομοσπονδίας Εργατών:

  Η μείωση των ωρών εργασίας στην χώρα μας ,ανήλθε στο 12,6%. Πρόκειται για την πέμπτη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, εκτιμά ότι το κόστος των μειωμένων ωρών, ισούται με περίπου μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Δηλαδή, αντιστοιχεί περίπου στο 11% του εργατικού δυναμικού.

  Η Ελλάδα, είναι το κράτος με τον μεγαλύτερο αριθμό αναστολής εργασίας, καλύπτοντας περίπου το 27% των μισθωτών.

  Παράλληλα, καταγράφεται δραστική μείωση εισοδημάτων, όταν στη χώρα μας -ήδη από το 2019- έχει αποτυπωθεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών σε κίνδυνο φτώχειας.

  Η αναστολή συμβάσεων συμπιέζει δραστικά το εισόδημα των εργαζομένων και παράλληλα αμβλύνει μεσοπρόθεσμα την πραγματική εικόνα της ανεργίας. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ελλάδα κατείχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη, χωρίς να συνυπολογίζονται οι εργαζόμενοι σε αναστολή για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών ή με μείωση εισοδήματος κατά 50%.Αποτέλεσμα η αύξηση των “οικονομικά μη ενεργών”, αντί για τους ανέργους.

  Το εμπόριο, η εστίαση, τα καταλύματα, οι μεταφορές και η αποθήκευση, είναι οι κλάδοι με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας και μεταβλητότητας κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

  Εντονότερα επλήγησαν από την ανεργία οι ηλικιακές κατηγορίες 15-19 και 25-29, καθώς και οι γυναίκες.

  Εξάλλου, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020 η Ελλάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη μη ενεργών -επαγγελματικά ή εκπαιδευτικά- νέων.

  Έξι στους δέκα ημιαπασχολούμενους (εκ των οποίων 4 άνω των 30 ετών) δεν μπορούν να βρουν εργασία με πλήρες ωράριο.

  Επιπλέον, στην χώρα μας αποτυπώνεται η έκτη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ, ως προς τη μείωση του μέσου μισθού με παράλληλο περιορισμό της αγοραστικής δύναμης. Οι κλάδοι με εντονότερη υποχώρηση αποδοχών είναι η γεωργία, η μεταποίηση, οι κατασκευές, το εμπόριο, η εστίαση, τα καταλύματα, οι μεταφορές, οι Τέχνες και η ψυχαγωγία.

  Πηγή: Αθήνα 9,84

  Διαβάστε επίσης 

  Τειρεσίας: Μείωση των ακάλυπτων επιταγών κατά 73% το Μάρτιο

  Στ. Καφούνης προς Α. Γεωργιάδη: Η άψογη λειτουργία της αγοράς και τα self test επιτρέπουν τη χαλάρωση των μέτρων

  Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Νέα μαρτυρία για τον Πέτρο Φιλιππίδη: “Κατέβασε το παντελόνι του και μου ζήτησε…”(video)

  Νέα μαρτυρία ηθοποιού σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη. Μιλώντας στην εκπομπή του STAR "Αλήθειες με τη Ζήνα" η γυναίκα είπε ότι γνωρίστηκαν με τον...

  Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης: “Θα είναι ένα διαφανές πρόγραμμα τόνωσης των επενδύσεων στην Ελλάδα”

  Για το Ταμείο Ανάκαμψης και το πως αυτό θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις στην Ελλάδα μίλησε ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκος Μαντζούφας,...

  Champions League: Επίσημα στο Πόρτο και το Ντραγκάο ο τελικός

  Τελείωσε οριστικά το θρίλερ με τη διεξαγωγή του μεγάλου τελικού του Champions League καθώς ανακοινώθηκε ότι το «Ντραγκάο» του Πόρτο θα είναι επίσημα το...

  Α. Τσίπρας για την πανδημία: “Η αγωνία για την επόμενη μέρα γίνεται κυρίαρχη”

  "Η μεγάλη αγωνία, τώρα που σιγά σιγά ξεπερνάμε την αγωνία για το αν θα ζήσουμε, είναι για το πώς θα ζήσουμε, τι κόσμο θα...

  Κάσος: Το 93% των κατοίκων έχουν κάνει το εμβόλιο – «Πρωτοφανές τείχος ανοσίας»

  Tο 93% του πληθυσμού στην Κάσο έχει εμβολιαστεί και πλέον το νησί θεωρείται ένας covid free προορισμός έτοιμος να υποδεχτεί ξένους αλλά και Έλληνες...