21:12 Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023
eReportaz

Live:

Κατάληψη ελληνικών τάνκερ: Τέλος η ομηρία στο Ιράν- Επιστρέφουν οι Έλληνες ναυτικοί

Κατάληψη ελληνικών τάνκερ: Τέλος η ομηρία στο Ιράν- Επιστρέφουν οι Έλληνες ναυτικοί

Μετά από 3 μήνες ομηρίας σε δύο υπό κατάληψη δεξαμενόπλοια υπό ελληνική σημαία στο Ιράν, αρχίζει ο επαναπατρισμός των 49 ναυτικών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού «ξεπέρασε ήδη τους 3 μήνες η ομηρία των 49 Ναυτεργατών Ελλήνων και αλλοδαπών στα δεξαμενόπλοια τα οποία καταλήφθηκαν με ρεσάλτο ένοπλων δυνάμεων του Ιράν στις 27 Μάη 2022».

Πρόκειται για 10 Έλληνες, έναν Κύπριο και 38 Φιλιππινέζους, που θα επιστρέψουν άμεσα στις χώρες τους.

Η ΠΕΝΕΝ παρακολουθεί στενά την υπόθεση όλον αυτόν τον καιρό και διαβεβαιώνει ότι υπήρξαν συνεχείς παρεμβάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας.

«Οι ιρανικές αρχές έχουν μειώσει την ένοπλη φρουρά που βρίσκεται στα δύο ελληνόκτητα Δ/Ξ, τους επιτρέπεται η επικοινωνία με τις οικογένειές τους, παρέχει τα αναγκαία φάρμακα σε εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

»Από την άλλη το σύνολο των Ναυτεργατών έχει επιβαρυνθεί δραματικά η ψυχολογική τους κατάσταση εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που καθημερινά βιώνουν, αλλά και της αβεβαιότητας που επικρατούσε έως τώρα σχετικά με τον χρόνο παλιννόστησής τους.

»Στην πρόσφατη επίσκεψη ελληνικού κλιμακίου που έγινε στο Ιράν, η ιρανική πλευρά έκανε ένα σημαντικό βήμα πίσω, δέχτηκε και συμφώνησε στην αντικατάσταση των δύο πληρωμάτων» όπως σημειώνει η ΠΕΠΕΝ.

Διευκρινίζει δε, ότι αυτό σημαίνει πως «οι εγκλωβισμένοι Ναυτεργάτες θα επιστρέψουν άμεσα στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΠΕΠΕΝ «η αρχή του απεγκλωβισμού πιθανότατα θα ξεκινήσει από αύριο Δευτέρα με την επιστροφή του Έλληνα Ανθυποπλοίαρχου του πλοίου “Prudent Warrior”. Σήμερα αναμένεται να του χορηγηθεί η σχετική βίζα.

Σε ότι αφορά στο δεύτερο πλοίο “Delta Poseidon”, όπου υπάρχουν 9 Έλληνες αναμένεται τις επόμενες ημέρες να γίνει ο επαναπατρισμός τους.

Ανάλογες ενέργειες δρομολογούνται παράλληλα και για τους αλλοδαπούς Ναυτεργάτες των δύο Δ/Ξ, όπως διευκρινίζει.

Το σύνολο των Ελλήνων Ναυτεργατών θα αντικατασταθεί με αλλοδαπούς, εκτός από έναν Έλληνα ο οποίος επιθυμεί την παραμονή του στο πλοίο.

Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των πλοίων, ωστόσο, επισημαίνει ότι «η κατάσταση παραμένει “θολή” και το τοπίο δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει, τουλάχιστον στον μήνα Σεπτέμβρη, αφού οι Ιρανοί ζητούν μία σειρά εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά στις οποίες δεν διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα».

Η ΠΕΠΕΝ σημειώνει ότι από την πρώτη στιγμή απαίτησε από την κυβέρνηση να μην χρησιμοποιηθούν τα πληρώματα των πλοίων ως μοχλός πίεσης ή διαπραγματευτικό χαρτί από τις ελληνικές αρχές στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, ανεξάρτητα από τι εξέλιξη θα έχει η απελευθέρωση των πλοίων.

«Δυστυχώς η θέση μας αυτή κατέστη δυνατή πολύ καθυστερημένα και όταν η ελληνική πλευρά κατέθεσε το σχετικό αίτημα οι ιρανικές αρχές το αποδέχτηκαν αμέσως!

»Στο μεταξύ το δεξαμενόπλοιο “Lana” που μεταφέρει το ιρανικό πετρέλαιο είναι αγκυροβολημένο στον Πειραιά, είναι πλήρως επανδρωμένο, ενώ διαθέτει όλα τα ναυτιλιακά έγγραφα για την αξιοπλοΐα του.

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η ΠΕΠΕΝ επισημαίνει ότι προκαλεί εντύπωση «το γεγονός ότι ιρανική εφημερίδα έγραψε πως η ιρανική κυβέρνηση έχει πληροφορίες ότι εάν το πλοίο “Lana” αναχωρήσει από την Ελλάδα και βγει στα διεθνή ύδατα, οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν ρεσάλτο για την κατάληψη του πλοίου και την κατάσχεση του φορτίου του, εφαρμόζοντας «γκανγκστερικά» την απόφαση για το εμπάργκο του ιρανικού πετρελαίου που έχουν αποφασίσει οι ΗΠΑ».

Διαβάστε επίσης

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Επικίνδυνη κλιμάκωση η επίθεση στα δεξαμενόπλοια

Το επεισόδιο με τα δεξαμενόπλοια έφερε άνοδο στη τιμή του πετρελαίου στις ΗΠΑ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας