19:44 Σάββατο 11 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Κατάσκοπος της Μοσάντ ο Τοπόλ- Η οικογένειά του αποκάλυψε το δίκτυο πληροφοριών

Κατάσκοπος της Μοσάντ ο Τοπόλ- Η οικογένειά του αποκάλυψε το δίκτυο πληροφοριών

Η οικογένεια του Τζεμ Τοπόλ, ο οποίος πέθανε πριν από ένα μήνα, αποκαλύπτει ότι ο δημοφιλής ηθοποιός είχε έναν κρυφό ρόλο ως πράκτορας της Μοσάντ.

Η χήρα και τα παιδιά του διάσημου ηθοποιού του μιούζικαλ «Βιολιστής στη στέγη», Τζεμ Τοπόλ, μίλησαν στην ισραηλινή Haaretz για τον τρόπο που βοηθούσε την κατασκοπευτική υπηρεσία της Μοσάντ, χρησιμοποιώντας την ιδιότητα του ως σταρ της μεγάλης οθόνης και της θεατρικής σκηνής, προκειμένου να φέρει εις πέρας επιχειρήσεις παρακολούθησης.

Ο ηθοποιός Τζεμ Τοπόλ, ο οποίος απέκτησε διεθνή φήμη για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο ως Τέβιε στο «Βιολιστή στη στέγη», είχε μια αξιομνημόνευτη καριέρα στο θέατρο και την οθόνη. Σε συνέντευξή τους στη Haaretz, η σύζυγός του Γκάλια και τα παιδιά του Άντι και Ομέρ μίλησαν για αυτή την άγνωστη μέχρι σήμερα πτυχή της ζωής του.

«Δεν ξέρω ακριβώς ποιος είναι ο κατάλληλος ορισμός για τις αποστολές και τα καθήκοντα που εκτελούσε», δήλωσε ο Ομέρ. «Αυτό που είναι όμως σαφές είναι ότι ο μπαμπάς συμμετείχε σε μυστικές αποστολές για λογαριασμό της Μοσάντ».

Η οικογένεια υπενθύμισε ότι ο ηθοποιός είχε μια μικρή φωτογραφική μηχανή Minox και ένα μικροσκοπικό κασετόφωνο και ότι συχνά έκανε μυστικά ταξίδια στο εξωτερικό.

Τοπόλ: Η μετακόμιση στο Λονδίνο
Παρόλο που ο Τοπόλ γνώρισε αρχικά επιτυχία στο Ισραήλ ως ηθοποιός, καταλυτική υπήρξε η επιτυχία της ερμηνείας του στο West End το 1967 για τον «Βιολιστή στη στέγη», και αργότερα στην ταινία του 1971. Ο Τοπόλ εκείνη την εποχή μετακόμισε στο Λονδίνο και αγόρασε ένα διαμέρισμα εκεί. Ήταν συχνός επισκέπτης της ισραηλινής πρεσβείας και, σύμφωνα με τον γιο του, υπήρξε μέλος του παραρτήματος της Μοσάντ που δρούσε στη βρετανική πρωτεύουσα.

Η οικογένεια είπε ότι ο σύνδεσμος του ηθοποιού για τις αποστολές ήταν ο καλός του φίλος, ο αξιωματικός της Μοσάντ, Πίτερ Σβι Μάλκιν, ο οποίος επισκεπτόταν το σπίτι τους μπαίνοντας κρυφά από την πίσω αυλή. Ο Πίτερ Μάλκιν ήταν ένας από τους τέσσερις πράκτορες που απήγαγαν τον Ναζί Άντολφ Άιχμαν από την Αργεντινή και τον μετέφεραν στο Ισραήλ για να δικαστεί. Σύμφωνα με την έκθεση, δημιούργησε μια μονάδα που κατασκόπευε αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικά γραφεία, αεροδρόμια και πρεσβείες εχθρικών χωρών.

Ο Τοπόλ «ήταν ένα είδος κάλυψης για τις επιχειρήσεις του Τζβίκα (σ.σ. Μάλκιν)» δήλωσε η Γκάλια. «Ερχόταν στο Λονδίνο και ζούσε μαζί μας όταν χρειαζόταν», εξήγησε η Άντι. «Ο πατέρας βοηθούσε τον Τζβίκα με όλα όσα ήθελε να ελέγξει, όπως ένα σημείο πρόσβασης, προγράμματα καταγραφής και ρυθμίσεις ασφαλείας», πρόσθεσε.

Το κόλπο με το οδοντιατρείο
Η μέθοδος ήταν ο Τοπόλ να δημιουργεί αντιπερισπασμό, ενώ ο Μάλκιν εκτελούσε τον στόχο της αποστολής, θυμούνται τα μέλη της οικογένειάς του.

Σε μια περίπτωση, ο Τοπόλ και ο Μάλκιν ταξίδεψαν σε μια ευρωπαϊκή πόλη με αποστολή να βάλουν κοριό στην πρεσβεία μιας αραβικής χώρας. Το σχέδιο περιελάμβανε την ενοικίαση ενός διπλανού διαμερίσματος και στη συνέχεια το άνοιγμα τρύπας στη μεσοτοιχία και την τοποθέτηση συσκευών ακρόασης. Καθώς η Μοσάντ φοβόταν ότι τα τρυπήματα θα προσέλκυαν ανεπιθύμητη προσοχή, το διαμέρισμα εξοπλίστηκε ώστε να μοιάζει με οδοντιατρείο. Βεβαίως, το προσωπικό ασφαλείας της πρεσβείας έφτασε για να διερευνήσει τον θόρυβο και ο Τοπόλ ξάπλωσε γρήγορα στην καρέκλα του οδοντιάτρου, ενώ ο Μάλκιν προσποιούνταν ότι του παρείχε θεραπεία. Η «παράσταση» είχε επιτυχία και οι φρουροί ασφαλείας αποχώρησαν.

Ως διεθνής σταρ, ο Τοπόλ επισκέφθηκε χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και τόπων όπου το Ισραήλ δεν είχε παρουσία, όπως η Κίνα και η Σοβιετική Ένωση. Ο διάσημος ηθοποιός φέρεται να έφερε «ευαίσθητο εξοπλισμό» σε πολλές τοποθεσίες κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του.

Από το Γιομ Κιπούρ έως τον πόλεμο στο Λίβανο
Στο Λονδίνο, ο Τοπόλ γνωρίστηκε επίσης με τον Σβι Ζαμίρ, τον τότε ακόλουθο των ισραηλινών δυνάμεων στην πρεσβεία και μετέπειτα επικεφαλής της Μοσάντ.

Το Λονδίνο ήταν βασικός κόμβος για πολιτικούς, αξιωματικούς και στελέχη των μυστικών υπηρεσιών από αραβικές χώρες. Εκεί η Μοσάντ στρατολόγησε τον Δρ. Ασραφ Μαργουάν, γαμπρό του Αιγύπτιου προέδρου Νάσερ, ο οποίος αργότερα θα γινόταν σύμβουλος του διαδόχου του Νάσερ, Σαντάντ. Ο Μαργουάν ήταν αυτός που προειδοποίησε το Ισραήλ για την επικείμενη επίθεση που πυροδότησε τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ τον Οκτώβριο του 1973.

Σύμφωνα με τον γιο του Τοπόλ, την ημέρα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, ο Ζαμίρ έφτασε στο σπίτι της οικογένειας μετά από μια συνάντηση με τον Μαργουάν και έστειλε ένα μήνυμα στο Ισραήλ: «Ο πόλεμος θα ξεσπάσει αύριο».

Μετά τον πόλεμο, ο Τοπόλ εντάχθηκε στη μονάδα του εκπροσώπου τύπου των ισραηλινών δυνάμεων και συναντήθηκε με ξένους δημοσιογράφους που έφτασαν για να καλύψουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Έγινε επίσης φίλος με Αιγύπτιους στρατηγούς, μερικούς από τους οποίους φιλοξενούσε για δείπνο στο διαμέρισμά του στο Τελ Αβίβ.

Ο Τοπόλ γνώρισε και άλλα κορυφαία στελέχη της ασφάλειας και όταν ξεκίνησε ο πρώτος πόλεμος του Λιβάνου το 1982 στάλθηκε στη Βηρυτό σε αποστολές για να συναντήσει ξένους πράκτορες και δημοσιογράφους. Σε μια περίπτωση, έφυγε μόνος του για να συναντήσει έναν ξένο δημοσιογράφο, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αυτοκίνητό του όταν συνάντησε ένα οδόφραγμα που είχε τοποθετήσει η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Κατάφερε να φτάσει στη συνάντηση και επέστρεψε με ασφάλεια, προς μεγάλη ανακούφιση των εντολοδόχων του.

Οι δραστηριότητές του συνεχίστηκαν και τη δεκαετία του 1980, όταν βοήθησε στις προσπάθειες για την απόκτηση πληροφοριών σχετικά με τους Ισραηλινούς στρατιώτες που αγνοούνταν κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Λίβανο, θυμήθηκε ο δικηγόρος Ούρι Σλόνιμ, ο οποίος ήταν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης για το θέμα.

«Ο στόχος ήταν να πάρουμε σωστές πληροφορίες για τους αιχμαλώτους και τους αγνοούμενους μας. Αυτό γινόταν συνήθως σε χώρες με τις οποίες δεν είχαμε δεσμούς. Προσπαθούσαμε να πάρουμε πληροφορίες από κάθε δυνατή πηγή», στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν Σύροι και Ιρανοί αξιωματούχοι, όπως είπε.

Ο Σλόνιμ δήλωσε ότι ο Τοπόλ, είχε εκτεταμένες διασυνδέσεις, οι οποίες περιελάμβαναν δεσμούς με Ευρωπαίους αντικέρ που συναλλάσσονταν επίσης με αξιωματούχους της συριακής κυβέρνησης και του συριακού στρατού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέθανε ο Τοπόλ, ο διάσημος Βιολιστής στη Στέγη

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας