20:37 Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Καθολικό όχι από Ευρωκοινοβούλιο στην αναγνώριση προσώπου μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Καθολικό όχι από Ευρωκοινοβούλιο στην αναγνώριση προσώπου μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν την καθολική απαγόρευση της αναγνώρισης προσώπου με τεχνητή νοημοσύνη σε δημόσιους χώρους.

Με 335 ψήφους υπέρ και 235 κατά, οι νομοθέτες πίεσαν την Τετάρτη για να προχωρήσουν στη σαρωτική απαγόρευση, απορρίπτοντας μια τροπολογία που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για στοχευμένες εξαιρέσεις για την επιβολή του νόμου.

Η απαγόρευση αποτελεί μέρος ενός νομοσχεδίου, γνωστού ως νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), που αποσκοπεί στη διασφάλιση της ανάπτυξης ανθρωποκεντρικών, ηθικά υπεύθυνων και περιβαλλοντικά βιώσιμων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο κανονισμός, ο οποίος θεωρείται μια παγκόσμια πρώτη προσπάθεια να περιοριστούν οι υπερβολές της τεχνητής νοημοσύνης, πρέπει ακόμη να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών στο πλαίσιο του λεγόμενου τριμερούς διαλόγου.

Οι συνομιλίες αναμένεται να είναι έντονες και ενδεχομένως να παραταθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Η τροπολογία που απορρίφθηκε την Τετάρτη είχε κατατεθεί από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και θα επέτρεπε τη χρήση συστημάτων βιομετρικής ταυτοποίησης “σε πραγματικό χρόνο” σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις: την αναζήτηση αγνοουμένων, την πρόληψη τρομοκρατικής επίθεσης και τον εντοπισμό εγκληματιών που καταζητούνται βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Η βιομετρική ταυτοποίηση αναφέρεται σε συστήματα που τροφοδοτούνται από την τεχνητή νοημοσύνη και χρησιμοποιούν βιολογικά χαρακτηριστικά, όπως χαρακτηριστικά του προσώπου, δομές των ματιών και δακτυλικά αποτυπώματα, για τον προσδιορισμό της ταυτότητας ενός ατόμου.

Η αρχική πρόταση που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο του 2021 κατέτασσε τη χρήση βιομετρικών στοιχείων σε πραγματικό χρόνο σε δημόσιους χώρους ως έχουσα απαράδεκτο κίνδυνο για τους πολίτες και ως εκ τούτου απαγορευόταν αυστηρά.

Η Επιτροπή, ωστόσο, συμπεριέλαβε τρεις στοχευμένες εξαιρέσεις για την επιβολή του νόμου, πολύ παρόμοιες με τις τροπολογίες του ΕΛΚ.

Όταν όμως ο φάκελος έφτασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να διευρύνουν τον κατάλογο των απαγορευμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και να καταργήσουν τις εξαιρέσεις που προβλέπονται για τη βιομετρία σε δημόσιους χώρους, χαρακτηρίζοντας την τεχνολογία “παρεμβατική και μεροληπτική”.

Η μόνη εξαίρεση στο συμβιβαστικό κείμενο αφορούσε τη χρήση βιομετρικών στοιχείων, αλλά μόνο μετά τη διάπραξη ενός εγκληματικού γεγονότος και με δικαστική άδεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωκοινοβούλιο: Πρώτο πράσινο φως στο σχέδιο για την κανονιστική ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης

Google: Aπομάκρυνε μηχανικό για το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας